Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Kampusz kampec

Központ augusztus 24, 2011 Egyéb kategória

Kampusz kampecK1

Az erdőszentgyörgyieknek a kampusz szó emlegetése egyenlő a befejezetlenséggel, a hamis ígéretek okozta csalódottsággal. A kisvárosban 2007-ben 5,2 millió euró értékű iskolaközpont építése kezdődött el. Időközben az állami pénzforrások elapadtak, a félbemaradt építkezés pedig az enyészet martalékává válik.  


Csalfa remények

 „A kampusz építkezési terve kész, szeptember végéig elkészül a kivitelezési terv is. Erre a pénz megvan.” – írta bizakodón Magyarosi Erzsébet, a Szent György Iskolaközpont igazgatója a 2007-es Erdőszentgyörgyi Figyelő nyári, összevont számában.

A csillagászati összegű beruházás terve 24 tantermes iskolaépületet, 4 osztálytermes tanműhelyt, ebédlőt, konyhát, klubhelyiséget, 16 tanár számára szolgálati lakást, sporttermet, kisebb méretű szabadtéri sportpályákat és egy kazánházat foglalt volna magába.

K2

„Nagy szükség lett volna a kampuszra, hisz állandó teremhiánnyal küszködünk. Végre megvalósult volna az álmunk, hogy a szakoktatás modern tanműhelyekben folyjék. Minden, ami a minőségi oktatáshoz szükséges, a kampusszal megoldódott volna” – magyarázta lapunknak Magyarosi Erzsébet. Tény, az új iskolaközpont a tantermi gondokat is orvosolta volna. Jelenleg ugyanis a tevékenységek 3 különböző épületben folynak, a gyerekek pedig két váltásban járnak iskolába.

Pecázni jó!

 Mit csináltok? Jöttünk halászni – így a válasz. Ki telepített ide halakat? Sokan tettek. Nem mély a víz? Itt nem, csak nyakig ér, de a másik felében vascsövek is vannak a víz alatt.

K3

A fenti beszélgetés köztünk és a kampusz területén halászgató cigány gyerekek között folyt. A „halastó” nem más, mint a sportpálya kiásott alapja, amely az elmúlt 2-3 év során feltelt talaj- és esővízzel. De nem szívderítőbb a látvány többi része sem: a szolgálati lakások és az iskolaépület megöntött alapja, a felhúzott, tető nélküli tanműhelyek, az első szintig felhúzott ebédlő, bentlakás és klubhelyiség torzói…

 A kampusz építéséről kormányrendelet döntött

 2007-ben az erdőszentgyörgyi iskola kormányrendelet útján finanszírozási lehetőséget kapott egy új iskolakampusz építésére, meséli Hegyi László, a város alpolgármestere. A rendelet az önkormányzatot is megterhelte: a városnak biztosítania kellett egy közművesített, építkezésre alkalmas területet. Ezért a polgármesteri hivatal kénytelen volt megvásárolni egy földterületet az erdőszentgyörgyi futballpálya mellett, körülbelül 60.000 új lejért.

Az 5,2 millió euró értékű beruházás építkezési terveit egy tulceai cég tervezte, a munkálatok kivitelezését a medgyesi Granit nevű cég nyerte meg. A tervezésért a tulceai cég 7 milliárd régi lejt kapott. Közben elkezdődtek a kivitelezési munkálatok, kezdetben a pénzek is jöttek, de 2008-ban a medgyesi cégnek már meg kellett hiteleznie a munkálatokat. A Granit összesen 70 milliárd régi lej értékű munkát végzett el, ennek az összegnek az állam a mai napig körülbelül a felét fizette ki. A kivitelezőnek ezért több mint két éve le kellett állítania a munkálatokat, a cég csődközeli állapotba jutott.

 Rossz döntés?

 Hegyi László szerint előbb-utóbb csak be kell fejeződjenek az építkezési munkálatok, mert ha nem, a kormány – csak Erdőszentgyörgyön –  körülbelül 1 millió eurót dobott ki az ablakon. Az ügy kapcsán igaznak tűnik az a feltételezés, hogy a második Tăriceanu-kormány ideje alatt született kormányrendelet nem egy alaposan megfontolt döntés volt, a Boc-kormány  szerint erre a programra nem is léteztek valós pénzek.

Az iskolakampusz-építési program tervei szerint az országban 2006-2008 között 84 iskolaközpont épült volna. Ennek keretében15 teljesen új kampusz építését tervezték, 26 iskola csupán felújítási-, a maradék 43 pedig bővítési-felújítási munkálatokat igényelt volna. A projektre 278 millió eurót irányoztak elő. Tudomásunk szerint a munkálatokat minden egyes kampusz esetében leállították.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 441

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.