Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Kampusz kampec

Központ augusztus 24, 2011 Egyéb

Kampusz kampecK1

Az erdőszentgyörgyieknek a kampusz szó emlegetése egyenlő a befejezetlenséggel, a hamis ígéretek okozta csalódottsággal. A kisvárosban 2007-ben 5,2 millió euró értékű iskolaközpont építése kezdődött el. Időközben az állami pénzforrások elapadtak, a félbemaradt építkezés pedig az enyészet martalékává válik.  


Csalfa remények

 „A kampusz építkezési terve kész, szeptember végéig elkészül a kivitelezési terv is. Erre a pénz megvan.” – írta bizakodón Magyarosi Erzsébet, a Szent György Iskolaközpont igazgatója a 2007-es Erdőszentgyörgyi Figyelő nyári, összevont számában.

A csillagászati összegű beruházás terve 24 tantermes iskolaépületet, 4 osztálytermes tanműhelyt, ebédlőt, konyhát, klubhelyiséget, 16 tanár számára szolgálati lakást, sporttermet, kisebb méretű szabadtéri sportpályákat és egy kazánházat foglalt volna magába.

K2

„Nagy szükség lett volna a kampuszra, hisz állandó teremhiánnyal küszködünk. Végre megvalósult volna az álmunk, hogy a szakoktatás modern tanműhelyekben folyjék. Minden, ami a minőségi oktatáshoz szükséges, a kampusszal megoldódott volna” – magyarázta lapunknak Magyarosi Erzsébet. Tény, az új iskolaközpont a tantermi gondokat is orvosolta volna. Jelenleg ugyanis a tevékenységek 3 különböző épületben folynak, a gyerekek pedig két váltásban járnak iskolába.

Pecázni jó!

 Mit csináltok? Jöttünk halászni – így a válasz. Ki telepített ide halakat? Sokan tettek. Nem mély a víz? Itt nem, csak nyakig ér, de a másik felében vascsövek is vannak a víz alatt.

K3

A fenti beszélgetés köztünk és a kampusz területén halászgató cigány gyerekek között folyt. A „halastó” nem más, mint a sportpálya kiásott alapja, amely az elmúlt 2-3 év során feltelt talaj- és esővízzel. De nem szívderítőbb a látvány többi része sem: a szolgálati lakások és az iskolaépület megöntött alapja, a felhúzott, tető nélküli tanműhelyek, az első szintig felhúzott ebédlő, bentlakás és klubhelyiség torzói…

 A kampusz építéséről kormányrendelet döntött

 2007-ben az erdőszentgyörgyi iskola kormányrendelet útján finanszírozási lehetőséget kapott egy új iskolakampusz építésére, meséli Hegyi László, a város alpolgármestere. A rendelet az önkormányzatot is megterhelte: a városnak biztosítania kellett egy közművesített, építkezésre alkalmas területet. Ezért a polgármesteri hivatal kénytelen volt megvásárolni egy földterületet az erdőszentgyörgyi futballpálya mellett, körülbelül 60.000 új lejért.

Az 5,2 millió euró értékű beruházás építkezési terveit egy tulceai cég tervezte, a munkálatok kivitelezését a medgyesi Granit nevű cég nyerte meg. A tervezésért a tulceai cég 7 milliárd régi lejt kapott. Közben elkezdődtek a kivitelezési munkálatok, kezdetben a pénzek is jöttek, de 2008-ban a medgyesi cégnek már meg kellett hiteleznie a munkálatokat. A Granit összesen 70 milliárd régi lej értékű munkát végzett el, ennek az összegnek az állam a mai napig körülbelül a felét fizette ki. A kivitelezőnek ezért több mint két éve le kellett állítania a munkálatokat, a cég csődközeli állapotba jutott.

 Rossz döntés?

 Hegyi László szerint előbb-utóbb csak be kell fejeződjenek az építkezési munkálatok, mert ha nem, a kormány – csak Erdőszentgyörgyön –  körülbelül 1 millió eurót dobott ki az ablakon. Az ügy kapcsán igaznak tűnik az a feltételezés, hogy a második Tăriceanu-kormány ideje alatt született kormányrendelet nem egy alaposan megfontolt döntés volt, a Boc-kormány  szerint erre a programra nem is léteztek valós pénzek.

Az iskolakampusz-építési program tervei szerint az országban 2006-2008 között 84 iskolaközpont épült volna. Ennek keretében15 teljesen új kampusz építését tervezték, 26 iskola csupán felújítási-, a maradék 43 pedig bővítési-felújítási munkálatokat igényelt volna. A projektre 278 millió eurót irányoztak elő. Tudomásunk szerint a munkálatokat minden egyes kampusz esetében leállították.

 


Share Button
Ennyien olvasták: 186

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.