Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Kavarják

Központ június 24, 2011 Egyéb kategória

Kavarják

 Amint arról már korábban magunk is beszámoltunk, hónapok óta folynak az egyeztető tárgyalások a helyi politikai erők között a közös magyar polgármesterjelölt indításáról. Nemrég pedig a történelmi magyar egyházak helyi képviselői is összefogásra buzdították a politikumot. Ezt várja a magyar lakosság is, legalábbis ama része, amely még megőrizte a közélet, a politika iránti érdeklődését. Akár azt is mondhatnám: félreérthetetlenül megfogalmazódott az együttműködést, az összefogást követelő társadalmi elvárás. S a jelek szerint ezt a politikum is így gondolja, legalábbis a deklarációk szintjén…

Bár az együttműködés részleteire vonatkozó, az összefogást kimondó egyezséget még nem írták alá a felek, egy ideje már a polgármesterjelölt személyére vonatkozó találgatásokkal tele a sajtó. Úgy tűnik, minden oldal megpróbálja a maga emberét helyzetbe hozni, a maga tárgyalási pozícióit erősíteni. Az eddig kiszivárgott információk alapján az volt a felek közösen elfogadottnak látszó álláspontja, hogy egy viszonylag új arc, egy politikailag nem erodálódott, lehetőleg egyik oldalon sem vezető szerepet játszó jelölt lehet az, aki elnyerheti a vásárhelyi választópolgárok bizalmát, s ebből következően voksait is. Eddig minden rendben, elméletileg helyes az álláspont.

A probléma gyakorlati oldalát tekintve viszont máris adódik az első kérdés: van-e, tudunk-e ilyen potenciális jelöltről? Beismerem: én magam nem tudok ilyen személyről, de ez lehet az én hibám. A román politikába a leginkább beágyazódott RMDSZ „káderpolitikája” nem kedvezett az önállóan gondolkodó, netán cselekvő egyéniségek megjelenésének. Az utóbbi másfél-két évtizedben, a nyilvánvaló kontraszelekció folytán, a fiatalabb generációhoz tartozók is ugyanazt mondják, teszik, amit az előttük járók gondolnak… Az MPP Maros megyében és Vásárhelyen mindeddig szinte láthatatlan maradt, a legutóbbi választásokon még a tömbmagyarsághoz tartozó Marosszéken sem volt képes a székelyföldihez hasonló eredményekre. Féltucatnyi nevet leszámítva, kiégett, frusztrált személyek töltik be a párt vezető tisztségeit. Szinte törvényszerű, hogy a tehetségesebb, rátermettebb fiatalok kerülik a pártot. A Tőkés-féle EMNP pedig egyelőre ígéret. Szimpatizálóik közül sokan nem merik nyilvánosan vállalni a közösséget velük, a hozzájuk csapódók között pedig igen sok a szerencsevadász karrierista. Ez utóbbi két alakulatra nézve azonban a legnagyobb veszélyt mégis a jó szándékú balgákban látom, a lelkes amatőrökben, akik többet ártanak, mint amennyit használnak.

A legfrissebb hírek szerint az RMDSZ felső vezetése, megkerülve a városi szervezetet, Vass Levente jelöltségét erőlteti, akit megyei elnökének minapi kijelentése szerint támogatna az EMNT is. Vass Levente – számomra legalábbis – valóban ismeretlen politikai aktor. Fiatalemberről lévén szó, különösebb szakmai előélete sem lehet. Amit róla magam is, de az átlagpolgár is tud, tudhat: ő az egészségügyi miniszter tanácsadója. Azé a miniszteré, akinek sikerült szétvernie az eddig jól-rosszul, de mégiscsak működő román egészségügyet. Hát nem nagy dicsőség.

Ezek után önként adódik a kérdés: Vass Levente lenne a legalkalmasabb személy a polgármester-jelöltségre? S ha igen, akkor kinek?

 

 
Share Button
Ennyien olvasták: 271

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.