Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Keresztes Gyulát szeretnék köszönteni

Központ május 10, 2011 Egyéb kategória

Mivel készül az EMKE az idei városnapokra? 

Keresztes Gyulát szeretnék köszönteni

 

EMkeAz EMKE idei városnapokon való részvételének programja egyelőre nem végleges és az illetékesek részéről elbírálásra vár, tudtuk meg dr. Ábrám Zoltántól, az egyesület megyei elnökétől. A nagy népszerűségnek örvendő magyarnóta-est megszervezéséhez mindenképp ragaszkodnak, továbbá köszönteni szeretnék Keresztes Gyulát 90. születésnapja alkalmából. Ezen kívül egy egyéni est programja körvonalazódik, illetve a IX. Gyermek-gyöngykoszorú is a városnapokon kerülne megrendezésre. Utóbbi részben a népi gyermekjátékok seregszemléje lesz, másrészt ezen belül kerül megrendezésre a már hagyományossá vált népdalvetélkedő.

Az EMKE 2002 óta szervezetten vesz részt a Marosvásárhelyi Napokon. Nagy népszerűségnek örvendő programjaik vannak, ezen belül kiemelt jelentőségű a Nyári Színpadon szervezett nótaestjük. 1997-ben, az első Vásárhelyi Napok szervezésekor az EMKE még nem külön szervezetként vett részt, ám tagjai már akkor segédkeztek a programok lebonyolításában, a megfelelő kulturális értékeket képviselő magyar rendezvényekről gondoskodva.
Az elmúlt években az EMKE a városnapokra díszpolgárokat is jelölt és javaslatukra három személy nyerte el a megtisztelő címet (Kerekes Tóth Erzsébet, Haáz Sándor és Hunyadi László), illetve közbenjárásuk eredményeként két személy post mortem díszpolgári címet kapott: Szabó György Pál és Trózner Sarolta. „Sajnálom, hogy a díszpolgári cím odaítélése politikai zsákutcába vezetett és az ügyet a jövőben talán más mederbe kellene terelni” – fejtegette Ábrám Zoltán.


20 éves az EMKE

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 1885. április 12-én alakult, ezért is paradox a két évtizedes fennállást ünneplő évforduló. Mindez azért van, mert működését alakulásától kezdve többször betiltották. Az újabb kezdetet – a két világháború közötti, majd a kommunista betiltást követő évtizedek után – 1991 áprilisa jelentette.
Április 12-e nemcsak az EMKE megalakulásának időpontja, hanem harmadik éve az Erdélyi Magyar Közművelődés Napját is ekkor ünnepeljük. Ez a nap az arra érdemesnek ítélt személyek díjazásának dátuma. Az idén EMKE-oklevélben részesült Kovács András karnagy, Ötvös József esperes, a Vártemplom lelkésze, valamint Kádár Suba Gyöngyvér Nyárádszeredából, az ottani kultúrház igazgatója, akinek nevéhez a legelső, 1991-es Gyöngykoszorú-találkozó megszervezése fűződik.

20 éves a Gyöngykoszorú-mozgalom

A Gyöngykoszorú-mozgalom indítványozása a néhai Szabó György Pál, az újjáalakuló EMKE első Maros megyei elnökének és feleségének, Szabó Évának nevéhez fűződik. A fogalom a Szabó házaspár értelmezésében: néptánc, népdal, népzene és népviselet találkozását jelenti, amelynek közösségformáló ereje vitathatatlan. Az elmúlt húsz esztendő alatt az EMKE szervezésében több mint száz Gyöngykoszorú-találkozóra került sor. A kórusmozgalom mellett a néptánc az egyik leginkább fennmaradó, legpezsgőbb műfaja a közművelődésnek. Maros megyében az EMKE legfrissebb adatai szerint 50–60 amatőr táncegyüttest tartottak nyilván.  

Share Button
Ennyien olvasták: 278

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.