Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Két keréken a környezetünkért

Központ március 31, 2011 Egyéb kategória

Két keréken a környezetünkért

bringa_turaA kerékpározásról, mint sportolási örömforrásról, valamint környezetkímélő hatásáról Nemes Lászlóval, a marosvásárhelyi Pro Biciclo Urbo (PBU) környezetvédő és kerékpáros szervezet elnökével beszélgettünk, aki az egyesületük tevékenységéről is részletesen beszámolt.

 A PBU 1994 áprilisában alakult, mint természetvédő, környezetkímélő és a kerékpározást népszerűsítő szervezet. Az elmúlt másfél évtizedben számos kerékpártúrát szerveztek, melyek minden esetben felejthetetlen élményt nyújtottak mind a résztvevők, mind a szervezők számára. „Célunk a bringázás, mint nem szennyező közlekedési mód népszerűsítése, ugyanakkor hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre. Napjainkban az ifjúság a sport helyett inkább a virtuális világban való lövöldözést választja, így minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy kimozdítsuk őket a négy fal közül” – magyarázta Nemes, aki arról is felvilágosított, hogy egy kutatás értelmében csúcsidőben 5 kilométeres körzetben kerékpárral ugyanannyi idő alatt lehet letekerni egy adott útszakaszt, mint autóval leróni ugyanazt az útvonalat. Az egyesület tagjai az elmúlt év decemberében nekiláttak a szervezet megreformálásának, ami elsősorban annyit jelent, hogy pontosan leosztották a feladatokat, az aktív tagok különböző munkaterületeken tevékenykednek. „Azóta újra működik az ügyfélfogadás, pályázatok megírása, titkári teendők elvégzése, kapcsolattartás a sajtóval, valamint létrejött a weboldalunk is, mely rendszeresen frissül” – tudtuk meg a PBU elnökétől.

 

Családias hangulat

 Mint kiderült, a kerékpáros csapat igen összetartó és színes társaság, nemcsak a környezetvédelem és a biciklizés iránti elkötelezettség kovácsolta össze az egyesület tagjait, hanem évekre visszanyúló őszinte barátságok is: „Érdeklődési körünk nemcsak bicikli- vagy gyalogtúrákból áll, hanem megünnepeljük a születésnapokat, névnapokat, sőt az újévet is közösen köszöntöttük. Tagjaink között vannak orvosok, mérnökök, tanárok, tisztviselők, nyugdíjasok, munkanélküliek.”

 

Jövőbeli tervek

 Értelemszerűen a PBU is, más helyi környezetvédő szervezetekkel közösen, foggal-körömmel küzd az oly régóta tervezett kerékpárút-hálózat kivitelezése érdekében, ám mint megtudtuk Nemes Lászlótól, az elmúlt évhez viszonyítva nem sikerült lényeges előrelépést tenni ebben az ügyben.

Elképzeléseik szerint májusban részt vesznek a civil szervezetek vásárán, valamint idén sem marad el a már hagyományossá vált Critical Mass biciklis felvonulás megszervezése. „Tavaly sikerült közel 600 személyt megmozgatni a kerékpáros felvonulás alkalmából. Szívből remélem, hogy idén a résztvevők száma eléri az ezret. Ezenkívül szeretnénk megoldani a központban való bringázást. Ennek megvalósítása érdekében többször javaslatokat terjesztettünk az önkormányzat elé, viszont eddig nem voltak hajlandóak velünk közösen dolgozni és orvosolni az említett problémát” – taglalta Nemes, aki ismertette velünk az idei túraterveket is: szándékukban áll eljutni a Nárcisz-mezőre, a Kelemen-havasokba, Torockóra, sőt egy székelyföldi túrát is beiktatnak programjukba.

 

Tavaszi kerékpártúra a Nyárád menti dombságon

 A Pro Biciclo Urbo április 3-án egynapos tavaszi biciklitúrát szervez a következő útvonalon: Marosvásárhely – Ákosfalva – Nyárádszentbenedek – Harasztkerék – Szövérd – Székelyvaja – Vérpad – Székelycsóka – Somosd – Karácsonyfalva – Hagymásbodon – Marosvásárhely. A letekerendő össztávolság 48 km, amiből 31 km aszfaltút, 5 km köves, valamint 12 km földút.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 


 

Bővebb információk:
probiciclo@gmail.com e-mail címen.

Elérhetőség:
Pro Biciclo Urbo
Liliom utca 22. szám, Marosvásárhely
Honlap: www.probiciclourbo.ro
Ügyfélfogadás:
hétfőn és pénteken 10–11 óra között,
szerdán 18–20 óráig.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 399

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.