Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Két kezdeményezés, egy közös cél

Központ augusztus 24, 2011 Egyéb kategória

Két kezdeményezés, egy közös célzd

Erdőszentgyörgyön, a Kultúrház földszintjén, egy helyiségben két iroda van. A két információs központ egymást kiegészítő módon működik: mindkettő a lakosok igényeihez igazított, jelenkori szükségleteket kielégítő célokat követ. Menyhárt István 2007-ben megpályázta a Távközlési és Informatikai Minisztérium Tudásalapú Gazdaság projektjét. A projekt 255, hangsúlyos kommunikációs hátránnyal küszködő település önkormányzatának, oktatási és kulturális intézményeinek, vállalkozásainak távközlési infrastruktúra-fejlesztését célozta meg.

Az információs központok alkalmazottainak még abban az évben Brassóban egy képzést szerveztek, ahol az irodavezető rögtön egy újabb lehetőséget ismert fel: a Europe Direct nevű projektet, amelynek célkitűzése olyan tájékoztató irodák fenntartása, amelyek a lakosság Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire keresnek és nyújtanak választ. Ezt is megpályázta, és meg is nyerte egy ilyen iroda létrehozásának lehetőségét. A Europe Direct Tarnave központban ingyenes hozzáférést biztosítanak hazai, valamint Európai Uniós törvénytárakhoz, az Unió különböző kiadványaihoz, valamint számos helyi és országos sajtókiadványhoz. Ehhez a szolgáltatáshoz nagyszerűen illeszkedik a Távközlési és Informatikai Minisztérium projektje, mely a helyiséget számítógépekkel szerelte fel.

„Képzéseket szoktunk szervezni, és az Európai Unió eszmeiségéhez szorosan hozzátartozó napokat is megünnepeljük” – kezdi tevékenységeik felsorolását Menyhárt István. A pedagógusképzés kiemelt helyet foglal el munkájukban, és ezen a téren kifejtett munkájukhoz kapóra jön a jövőre az aktív megöregedés kérdését célzó tematikus európai év. Menyhárt Istvánék már az idén elkezdik a terep feltérképezését, nyugdíjas pedagógusokat hívnak össze, hogy közösen feltárják azokat a területeket, ahol az idős, de aktív pedagógusok munkájára szükség lenne. Ezen kívül a felnőttoktatásba is belekóstoltak, számítástechnikai kompetenciák megszerzésére akkreditáltattak egy képzésprogramot. Tevékenységeikben a legkisebbekre is figyelnek: egyik ötletük a helyi óvoda jelmezekkel való felszerelése volt. Ebben a projektben a gyerekek európai mesékkel ismerkedtek meg, ezekhez illusztrációkat készítettek, majd munkájuk kiadvány formájában is megjelent. Az irodavezető egyik régi álma egy számítástechnikai pedagógiai módszer bevezetése az óvodában. Ez nem azt jelenti, hogy egyetért a mértéktelen számítógépezéssel, hiszen egy olyan oktatóprogram bevezetéséről lenne szó, amely strukturális gondolkodásra készteti a gyerekeket. Sok más tervük, ötletük mellett, jövőre többek között egy olyan kiadvány megjelentetését tervezik, amely az internetes tartalmak etikus használatára hívná fel a figyelmet.

A kérdésre, hogy nyitottak-e a helyiek az ilyen jellegű szolgáltatásokra, Menyhárt István elmondta, hogy van olyan személy, aki célirányos kérdéssel lépi át az iroda küszöbét, de sokkal inkább jellemző az, hogy a helyiek nem tudatosan, „csupán bemennek érdeklődni”. Ezen a jelenségen úgy próbálnak túllépni, hogy információs napokat szerveznek, mely alkalmakon különösen a vállalkozókat célozzák meg, akik számára ingyenes pályázatfigyelési szolgáltatást is nyújtanak.

Az erdőszentgyörgyi Europe Direct irodáról többet megtudhatnak a www.edtarnave.eu honlapon.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 284

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.