Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Ki döntött az újabb fakivágásokat illetően?

Központ február 2, 2011 Egyéb kategória

Ki döntött az újabb fakivágásokat illetően?

 fak

„A városi környezet és az életminőség javításának egyik legfontosabb módja a biológiailag aktív zöldfelületek megóvása, minél nagyobb arányban való kibővítése és helyes kezelése kellene legyen. De ahhoz, hogy a zöldövezetek el tudják látni ökológiai szerepüket, hogy megóvjanak a városi élet negatív velejáróitól, megfelelő állapotban kell tartani, a telepítéstől a vágásokig felelősségteljesen kell kezelni őket. A fák csak megfelelő gondozással, ép lombfelületekkel tudják ellátni ökológiai szerepüket, a szakszerűtlen kezelés, durva beavatkozás csak élettartamukat rövidíti és sérülékennyé teszi őket az éghajlatváltozás okozta meteorológiai jelenségekkel szemben” – áll a szerkesztőségünkbe, valamint a polgármesteri hivatalba eljutatott közleményben, melyet a marosvásárhelyi Civitas Nostra Egyesület munkatársai szerkesztettek, minekután szombaton, január 29-én, a Teleki Téka környékén három fát, ezúttal is indokolatlanul, kivágtak.

Harcol a Civitas Nostra


Marosvásárhely környezet- és természetvédő, valamint városvédő szervezete, a Civitas Nostra hétfőn, január 31-én egy átiratot nyújtott be Dorin Florea polgármester figyelmébe ajánlva (valamint a Környezetvédelmi Minisztérium, a Marosvásárhely Városi Tanácsa, a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség és a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tájékoztatásául), melyben felkérik az illetékeseket, jelöljenek meg egy időpontot, amikor a kialakult helyzet elemzésére sor kerülhet. Mint az a felhívásból is kiderül, az egyesület többször is felajánlotta együttműködését, sőt szakmai segítséget is kínáltak a zöldövezetek megfelelő kezelésére vonatkozóan, ám az előzetes megegyezések és ígéretek „sajnálatos véletlenként” rendre vakvágányra futottak.

Szakács Lászlótól, az egyesület munkatársától megtudtuk, a kivágott fák nem szerepeltek az őszi fakivágási tervezetben: „Miután megtudtam, hogy a Téka körül vágják a fákat, a hivatal szakembereitől szerettem volna érdeklődni, mivel indokolják tettüket, ám a telefonhívásra nem válaszoltak. Nem volt más választás, mint nyilvánosságra hozni, és megfogalmazni egy nyílt levelet Borbély László környezetvédelmi miniszterhez, arra kérvén, szólítsa fel a hivatal szakosztályait, hogy a szakmaiságot végre tartsák be. Végül egy értesítést nyújtottunk be a polgármesteri hivatalhoz, hogy tisztázzuk a helyzetet” – fogalmazott.

Elmondása szerint nem első alkalom, hogy meggondolatlanul, mindenféle magyarázat, netán következmények nélkül vágják vagy éppen metszik a fákat, holott városszerte a néhány jól metszett fa azt bizonyítja, hogy szakértelemből nincs hiány. Kérdésünkre, hogy ilyen esetekben mivel érvel a hivatal, Szakács László elmondta, feltételezése és tudomása szerint tervben van bizonyos járdák és utcaszakaszok felújítása, ám csak tervezet formájában: „Még nem szavazták meg a szükséges vonatkozó határozatokat, így addig nem lett volna joguk kivágni a fákat, sőt talán más, fakivágás-mentes megoldás is születhetett volna. Türelmetlenül várom a Városháza válaszát” – mondta végezetül.


A bizottságot is meglepte


A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó illetékes fakivágási bizottság tagját, Mózes Leventét, a Civitas Nostra Egyesület munkatársa, Varga István tájékoztatta a történtekről. A tanácsos lapunknak elmondta, semmiféle egyeztetés nem volt a kivágott fákra vonatkozóan, őt is telefonon figyelmeztették a történtekről: „Kíváncsi vagyok, mivel indokolják, hogy épp egy szombati napon, a fakivágási tervben nem szereplő fákat vágták ki” – nyilatkozta.

Többszöri próbálkozás ellenére nekünk sem sikerült elérnünk a hivatal szakembereit, de türelmetlenül várjuk magyarázatukat.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 223

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.