Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

„Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!”

Központ április 14, 2011 Egyéb kategória

Vészhelyzet

 „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!”

 (Képzeletbeli felirat bármely hazai kórház bejáratán)

Hátfájási panaszokkal küldött kórházi kivizsgálásra háziorvosa egy negyvenegy éves nőt a minap, ahol az ultrahangos vizsgálat alapján a fehérköpenyes félisten arra a következtetésre jutott, hogy szerencsétlennek egy közel ötkilós daganat fészkel a gyomrában, és haladéktalanul meg kell műteni. Már folytak az operációra való előkészületek, amikor a gyomorult kikérezkedett a vécére, ahonnan kis idő múltán a tumorral az ölében tért vissza, amely (aki) daganattól meglehetősen szokatlan módon sírt és kapálózott. Sajnos nem vicc: az ász belgyógyász tumornak nézte a teljesen kifejlődött csecsemőt!

Hogy az ultrahangos szakorvos hogy a túróban vélheti a már kiköszönni készülő, ötkilós „csöppséget” daganatnak, nemhogy magas, hanem egyenesen felfoghatatlan! A dolog aztán happynek mondható enddel végződött: dagadtat és daganatkáját átcipelték a szülészetre, ahol mindketten egészségesen várják a hazamenetelt.    

Ellenpélda: utolsó pillanatban sikerült megmenteni egy középkorú öngyilkosjelöltet, aki két maréknyi altatóval próbálta kiszavazni magát a való világból. Szerencsére idejében tetten ért tette háttere: megszédítette a közel nyolcmillió eurós lottófőnyeremény, és minden félretett pénzére lottószelvényt vásárolt, de sajna nem sikerült eltrafálnia a hat boldogító számot. Aki konyít egy cseppet a valószínűség-számításhoz, könnyen kikalkulálhatja: ahhoz, hogy legalább ötven százalék esélyünk legyen a főnyeremény megcsípéséhez – és nem úgy értem az ötven százalék esélyt, hogy vagy megnyerjük, vagy nem, hanem matematikailag –, több millió kombinációt kellene megjátszani, ami egyenként 4,5 lejjel beszorozva…, nem nagyon éri meg (azaz: nagyon nem éri meg), még ha be is jön. Ugyanis a lottótársaság az összbevételnek csak kábé negyven százalékát fizeti vissza nyereményként (hivatalosan…), és akkor azzal még nem is számoltunk, hogy mi van, ha más vagy mások is eltalálják a nyerő kombinációt, mert akkor osztódik a zseton. Szóval, emberünk vett – legfeljebb – pár ezer lottószelvényt, aztán csak nézett, mint Rozi a moziban, hogy nem nyert. Hogy mi köze Kiplingnek a kuplunghoz? Az, hogy a suicid idióta nem négyosztályos kamionsofőr, még csak nem is kidobóember, segédmunkás vagy újságkihordó, hanem orvos!

Személyes példa: egy néhány évvel ezelőtti, hajnaltájt elvaduló házibulin kificamodott a térdem. Valahogy sikerült helyretenni(…), de reggelre focilabdányira dagadt, és borzalmasan fájt. Ahogy a sürgősségis doktor néni meglátta (nem véletlenül nénizem, már rég nem tartozott a tamponreklámok célközönségéhez, de ez csak azért fontos, hogy világos legyen: nem fiatal rezidens pipiről van szó), egyből nyúlt a telefon után, megtudakolandó, hogy üres-e műtő, ugyanis meg kell operálni, recsegte ellentmondást nem tűrő hangon, de ízibe! Én is nyúltam, először majdnem ki, az ijedtségtől, utána pedig a kabátom után, mert nem hagyom csak úgy feltrancsíroztatni magam első blikkre, meghallgatnék egy second opinion-t is, ahogy amerikaiul mondják. Nem bántam meg, mert rá egy órára az ismerős ortopéd doki egy valamivel kevésbé invazív gyógymódot javasolt: hideg vizes borogatás, pár hetes kímélés. És neki lett igaza: nemsokára már azon is gondolkodnom kellett, hogy a jobb vagy a bal volt-e az „imediat trebuie operat” járószervem.

Erőt, de főleg egészséget mindenkinek!


Share Button
Ennyien olvasták: 330

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.