Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Ki lesz a polgármesterjelölt Marosvásárhelyen?

Központ július 28, 2011 Egyéb kategória

Tusványos:
Ki lesz a polgármesterjelölt Marosvásárhelyen?

 polgi

Több kérdésre is választ kaptunk, viszont erre még semmiféle konkrétum nem hangzott el. A 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik árnyékos sátrában egy asztalhoz ült le Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke, dr. Vass Levente miniszteri tanácsos, Portik Vilmos, az EMNT marosszéki szervezetének elnökségi tagja, Jakab István, a Maros Megyei EMNT elnöke, László György, az MPP Maros megyei szervezetének elnöke és Ölvedi Zsolt, az MPP marosvásárhelyi szervezetének alelnöke.

Egy dologra a meghívottak egyöntetűen rábólintottak, sőt az eredményes polgármesterjelölt kiválasztásához elengedhetetlennek tartják – és ez az összefogás. Más kérdésekben, mint például a város fellendítése, vagy a mostani „korrupt klikk” leváltása, a vélemények és a problémákhoz kapcsolódó megoldások változatosak voltak. László György szerint fontos lépés lenne a választópolgárok megszólítása, és lebeszélése arról, hogy Dorin Floreára szavazzanak. Smaranda Enache kijelentette, szükségesnek tartja a magyar pártok összefogását, és az is elképzelhető, hogy egy hiteles magyar jelölt indításával román választópolgárok voksait is megszerezhetik. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy függetlenként biztosan jelöltetni fogja magát a jövő évi választásokon, felajánlva ezáltal tudását és tapasztalatát, annak érdekében, hogy „megváltoztassuk a helyi politika jellegét, és városunkat egy olyan szintre hozzuk, ahogy azt annak idején Bernády György megálmodta.”

A meghívottak soraiban ülő potenciális polgármesterjelölt, Vass Levente elmondta, mindenképp hosszú távú összefogásban kell gondolkodni. „Ez az összefogás az én értelmezésemben nem azt jelenti, hogy elkövetkezendő négy évben kell gondolkodni, hanem azt kell figyelembe venni, mi az, ami a térség magyar – és nem csak – embereinek az elkövetkezendő tíz-húsz évben az érdekeit szolgálja. És úgy vélem, mindenki egyetért abban, hogy gyerekeinek, unokáinak olyan feltételeket kell biztosítani, amelyekben meg tudják valósítani az elképzeléseiket, és lesz valaki, aki felkarolja ezeket, és támogatást nyújt nekik.” Jakab István, a marosvásárhelyi EMNT elnöke szerint nemcsak a jelenlegi városvezetést kell leváltani, hanem változásokat kell eszközölni a politikai magatartásban is, és ez csakis az EMNT, az MPP és az RMDSZ cselekvő összefogása révén valósulhat meg.

A beszélgetés második részében arra próbáltak választ találni, hogy elképzelhető-e egy olyan lista, amely egy párt neve alatt fut, és támogatnák-e ezt, illetve a jelöltek vállalnák-e a pártok egységes támogatása nélkül is a jelöltséget.

László György kifejtette, az összefogás nem valakiért kell megvalósuljon, hanem valamiért. De azt is elmondta, hogy az MPP hajlandó az RMDSZ és az EMNT mellett felsorakozni, de mögötte nem.

Smaranda Enache szerint nagyon fontos, hogy az összefogási folyamat alatt ne felejtődjék el, hogy tulajdonképpen mi célból is jött létre:

„Magyar összefogás, vagy magyar–román demokratikus összefogás, azért, hogy a mostani korrupt klikk menjen.”

A Pro Európa Liga társelnöke nem tágít amellől, miszerint a cél az – és ezt kell mindenekelőtt szem előtt tartani –, hogy a Florea-féle vezetőket ki kell iktatni a városvezetésből.

A kérdésre Vass Levente határozott állásponttal állt elő: ha nem tudhatja magáénak mindhárom párt közös támogatását, akkor tudását, tapasztalatát és eddigi tevékenységét sem tartja elegendőnek arra, hogy elvállalja a jelöltséget.

A beszélgetést Portik Vilmos zárta, aki az összefogás eredményessége érdekében Szövetséget Marosvásárhelyért címmel indított aláírásgyűjtést, amely felkéri a politikai alakulatokat, hogy

„az egyéni ambícióikat és a szervezeteik érdekeit a közérdeknek alárendelve alkossanak koalíciót a választásokra, és együtt állítsanak polgármesterjelöltet.”

 

Share Button
Ennyien olvasták: 294

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.