Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Kinek futja vacsorára?

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

Kinek futja vacsorára?

 A nyüzsgés a megyei kórházi megállóban kezdődött. Ápolt középkorú nő hangosan méltatlankodott. „Mit keres a táskámban? A semmirevalóját, ki akar zsebelni”, kiabálta, miközben megtermett férje nyakon fogta a fiatal, barna képű férfit. Annak azonban egyetlen mozdulattal sikerült kiszabadulnia, s az egyik kezükkel elkeseredetten táskájukat markolászó, másikkal a hiánycikknek számító fogantyúkba kapaszkodó tömegen pillanatok alatt verekedte magát előre.

A kis barna a középső ajtónál megállt. Kezében lapos sárga nejlontasak. Mögéje szintén nem idén barnult, de fejjel jóval magasabb férfi állt. És fékezték a felszálló tömeget. Akiknek el kellett tűrniük, hogy rájuk csukódik a buszajtó, majd a két férfi simult hol egy nőre, hol egy elesettebbnek kinéző idős férfire. A zsebeléstől megszabadult nő hiába méltatlankodott hátulról hangosan, ujjával mutatva a barnák felé, azok tették a dolgukat. Tartott mindez a főtérig. Ahol a tömeggel folytak ki a járműből, s csatlakozott hozzájuk a busz első ajtóján kilépő újabb kettő. A megállóban összeverődve ismertette mindegyikük ténykedésének sikerességét. Valamennyiük arcáról a jól végzett munka öröme áradt. A kis barna dudorodó nejlonja akár tárgyi bizonyíték is lehetne.

 Ugyanaznap este, a Petőfi-téri húsboltban. A pultnál a délelőtti zsebesek rendelnek. Egyikük ölében két kilós kenyér, „párja” kéri a hozzávalót. Kenőmájas, sonka, párizsi, lengyel kolbász, kenősajt kerül a kosárba. Egyszerű munkásember talán még ünnepnapokon sem engedhet meg magának ilyen fenséges lakomát. Nekik sem jutna mindebből, ha a pénzért becsületesen megizzadnának. Csakhogy ezek az emberek életükben valószínűleg egyetlen napot sem dolgoztak. Minek az, amikor a lopásból, fosztogatásból úri módon megélnek? Adót sem kell fizetniük jövedelmük után, s minden este bőséges lakomára futja. Lelkiismeretfurdalás nem gyötri őket, hogy esetleg melyik nyugdíjas nem tudja már kiváltani gyógyszereit, kifizetni gázszámláját, vagy vacsorát venni.

Share Button
Ennyien olvasták: 226

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.