Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Kinek futja vacsorára?

Központ március 24, 2011 Egyéb

Kinek futja vacsorára?

 A nyüzsgés a megyei kórházi megállóban kezdődött. Ápolt középkorú nő hangosan méltatlankodott. „Mit keres a táskámban? A semmirevalóját, ki akar zsebelni”, kiabálta, miközben megtermett férje nyakon fogta a fiatal, barna képű férfit. Annak azonban egyetlen mozdulattal sikerült kiszabadulnia, s az egyik kezükkel elkeseredetten táskájukat markolászó, másikkal a hiánycikknek számító fogantyúkba kapaszkodó tömegen pillanatok alatt verekedte magát előre.

A kis barna a középső ajtónál megállt. Kezében lapos sárga nejlontasak. Mögéje szintén nem idén barnult, de fejjel jóval magasabb férfi állt. És fékezték a felszálló tömeget. Akiknek el kellett tűrniük, hogy rájuk csukódik a buszajtó, majd a két férfi simult hol egy nőre, hol egy elesettebbnek kinéző idős férfire. A zsebeléstől megszabadult nő hiába méltatlankodott hátulról hangosan, ujjával mutatva a barnák felé, azok tették a dolgukat. Tartott mindez a főtérig. Ahol a tömeggel folytak ki a járműből, s csatlakozott hozzájuk a busz első ajtóján kilépő újabb kettő. A megállóban összeverődve ismertette mindegyikük ténykedésének sikerességét. Valamennyiük arcáról a jól végzett munka öröme áradt. A kis barna dudorodó nejlonja akár tárgyi bizonyíték is lehetne.

 Ugyanaznap este, a Petőfi-téri húsboltban. A pultnál a délelőtti zsebesek rendelnek. Egyikük ölében két kilós kenyér, „párja” kéri a hozzávalót. Kenőmájas, sonka, párizsi, lengyel kolbász, kenősajt kerül a kosárba. Egyszerű munkásember talán még ünnepnapokon sem engedhet meg magának ilyen fenséges lakomát. Nekik sem jutna mindebből, ha a pénzért becsületesen megizzadnának. Csakhogy ezek az emberek életükben valószínűleg egyetlen napot sem dolgoztak. Minek az, amikor a lopásból, fosztogatásból úri módon megélnek? Adót sem kell fizetniük jövedelmük után, s minden este bőséges lakomára futja. Lelkiismeretfurdalás nem gyötri őket, hogy esetleg melyik nyugdíjas nem tudja már kiváltani gyógyszereit, kifizetni gázszámláját, vagy vacsorát venni.

Share Button
Ennyien olvasták: 77

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.