Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Kirándulás a szorgoskodó méhekkel

Központ június 9, 2011 Egyéb kategória

Kirándulás a szorgoskodó méhekkel

mehekGyermekkorában saját kiskertjét rendezgette, majd az elektronika világában próbált szerencsét. Rövid időn belül meggyőződött afelől, hogy a növény- és állatvilág áll igazán közel a szívéhez, így a kertészmérnöki tanulmányok befejezése után méhészkedésbe kezdett. Néhány év alatt 132 méhcsalád tulajdonosa és gondozója lett, és reményei szerint ez a szám nemsokára eléri a kétszázat. Szakács Andrással, a lőrincfalvi származású fiatal méhésszel a szakma érdekességeiről és bonyodalmairól beszélgettünk.

– Hogyan lesz valakiből méhész?

– Az én esetemben mondhatni a véletlen játszott közre. 2004-ben egy olyan cégnél dolgoztam, ami már a végsőket járta, így egyik ismerősöm, aki már javában a méhészkedéssel foglalkozott, elhívott egy nyári szezonra. Ekkor vásároltam 15 család méhet és vele tartottam, ám addig a pillanatig kaptárt belülről nem láttam. Az egyetemen tanultunk fél év méhészetet és akkor eldöntöttem, hogy majd egyszer veszek 2–3 családot, de úgy alakult, hogy ennél sokkal több lett. A következő évben már 36 családdal indultam útra, 2006-ban 54 családdal vándoroltam és egy öreg teherautóval, ma már 132 család méhem van, egy fiatalabb teherkocsim és egy pótkocsim. Az elmúlt évig egyedül gondoztam a méheket, viszont ekkora számú család esetében szükség van segédre, így most ketten járjuk az országot. Számomra a méhészkedés egy nagy kirándulás. A méhek közösen elképesztően érdekes dolgokat tudnak művelni, viszont ha elpusztul az anya, felborul a rendszer, nem gyűjtenek többet. Természetesen előfordulhat, hogy új anyát nevelnek, és akkor minden visszaáll a régi kerékvágásba.

– Mikor kezdődik a szezon és meddig tart?

– Az aktív szezon április végén, május elején kezdődik és július végéig, augusztus elejéig tart. Az aktív szezon annyit jelent, hogy elvesszük a méhektől a mézet és kipergetjük azt. Amit augusztus végén, szeptember elején gyűjtenek, az megmarad nekik, hiszen a téli fogyasztásukról és megélhetőségükről is kell gondoskodnunk. A Küküllő mentén egy faluban több ezer méhcsalád van, így megesik, hogy a téli eleséget zsákból pótolják a méhészek. Szerencsére Lőrincfalván nem áll fenn ez a probléma, no meg a biotermesztésben amúgy is tilos az ilyenfajta cselekedet.

A fő szezon természetesen az akác: ilyenkor lemegyünk délre a Duna árterületeire, mert ott hatalmas akácerdők vannak. Utána következik Gorj megye, egy kisebb falu, ahol vegyesen vannak a fák. A harmadik akác a Kárpátok lábánál van, egy eldugott falu közelében. Egy szezon alkalmából egy méhcsaládon belül az egyedek száma elérheti a százezret is, viszont a fogyasztás csökkentése érdekében télen mindössze 20–25 ezren vannak.

– Miben áll a méhész feladata amíg a méhek begyűjtik a nektárt?

– Előfordulhat, hogy a nagy szezonban egy-egy család meganyátlanodik. Ilyenkor a fészkekben át kell nézni a kereteket, a gyenge anyákat kicserélni fiatalokra. Íratlan szabály, hogy minden évben szükséges kicserélni a keretek egyharmadát, hiszen a lépek elöregednek, a különböző betegségek spórái felhalmozódnak. Ezért új kereteket készítünk, összeszegeljük, műlépet ragasztunk beléjük. Esténként összegyűlünk a méhészkollegáinkkal, be­szélgetünk, énekelünk.

Télen pedig várjuk a következő nyarat. Természetesen akad bőven munka ekkor is. Mivel nekem évről-évre nőtt a méhállományom, folyamatosan új kaptárokat, kereteket kellett készítenem. Az autók átrendezése is időigényes volt. Télen nem vállalok más munkát, bár foglalkoztam virágtermesztéssel, de két éve abbahagytam, mert nem volt rá időm. Most van egy gyümölcsösöm, ahova 100 gyümölcsfát ültettem, egyelőre csak és kizárólag a méhek részére.

– Hogyan lesz nektárból méz?

– Először is tudni kell, hogy többféle kaptár van. Amelyikkel én dolgozom, két részből áll: fészekből és mézűrből. A méhek nappal behordják a nektárt a kaptárba, elterítik, majd éjszaka felhordják a mézűrbe. Időközben kiszárítják a nektárt, így majdnem a végleges és szükséges nedvességtartalommal tárolják a mézet. Amikor a mézűrben a sejtek befedésébe kezdenek a méhek, azt jelenti, hogy az meg van érve. Ekkor mi kiszedjük a kereteket az űrből, ami centrifugális erőnek van kitéve, így kifolyik belőle a méz. Az üres kereteket visszahelyezzük, és kezdődhet elölről a folyamat.

– Hány kilogramm mézet termel 132 család?

– Ez minden évben változó, a szezontól és az időjárástól függ. Vannak olyan különleges esetek, amikor egy család akár 100 kg mézet termel, ám amióta én méhészkedem, nem volt részem ilyen rekordban. Az én méheim családonként 50–60 kg mézet termelnek.

– Hogyan lehet ezt értékesíteni?

– Mondhatni szerencsés helyzetben vagyok, hiszen már a legelején belecsöppentem a biotermesztésbe. Tudni kell, hogy Romániában itt, Marosvásárhelyen alakult meg az első bioméhész csoport, még 2001-ben. Szerződést kötöttünk egy német céggel, aki átveszi a mézet, mennyiségtől függően. A fizetett árat sosem tudjuk előre, viszont a keretszerződés sem kötelez mindenre. Abban az esetben, ha valakinek sikerül jobban értékesíteni, mint amennyit ők ígérnek, bátran megteheti. Általában többet adnak a nagybani piaci árnál, és ekkora mennyiséget más módon nem tudnánk eladni. Lőrincfalván egyedül nekünk vannak méheink, így a falubeliek tőlünk vásárolják a mézet, de természetesen nem tudjuk nekik eladni az egészet, ezért is előnyös a német céggel kötött egyezség.

– Milyen támogatásokat kapnak a méhészek Romániában?

– Jelen pillanatban semmilyet, hiszen az Európai Unió szabályozza eme támogatások jóváhagyását, és rengeteg az EU-s pályázati lehetőség. A Nemzeti Méhészeti Program keretén belül lehet családokat vásárolni, viszont nehéz hozzáférni, nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni. Én most a Fiatal gazdák támogatása elnevezésű projekt keretén belül szeretnék pályázni. Komoly tervet kell előre készíteni, látványosan fejlődni, és a román állam mellett más intézmények személyzete ellenőrizheti munkádat.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Mindenképp szeretnék 50–60 családdal gazdagodni, elsősorban azért, hogy szükség esetén a gyengébb családokat ki tudjam cserélni egy erősebbre, így minden alkalommal, amikor vándorolni viszem, szorgos családokkal menjek, különben csak sétáltatnám őket. Bármikor előfordulhat, hogy egy család legyengül, a méhek megbetegednek, és ilyenkor jó, ha van esélyem kicserélni őket.Share Button
Ennyien olvasták: 258

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.