Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Kíváncsiskodó turisták Marosvásárhelyen

Központ június 30, 2011 Egyéb kategória

Kíváncsiskodó turisták Marosvásárhelyen

Kulturpalota_ok

 A nyár beköszöntével egyre több hátizsákos fiatallal vagy éppen csoportos nézelődővel találkozhatunk elsősorban a város központjában. Amióta a Wizz Air légitársaság megnövelte a Marosvásárhelyre érkező járatainak számát, egyre többen fordulnak meg az egykori Székelyvásárhelyen és nagy érdeklődéssel kutatnak a látnivalók után.

Bár a Marosvásárhelyi Turisztikai Információs Központ pontosan a Kultúrpalota sarkán található, az újoncok sok esetben a járókelőktől kérnek útmutatást, akik szinte minden esetben az információs központba irányítják őket.  

– Tavalyi évhez viszonyítva idén minden bizonnyal érezhető a turisták számának növekedése. Zsúfoltabb napokon akár 60–70 személy is segítségünket kéri. Legnagyobb népszerűségnek a Kultúrpalota örvend, sokan pedig a Víkendtelepre és az állatkertre kíváncsiak – nyilatkozta lapunknak Demeter Attila, az iroda szakfelügyelője. A turisztikai információs központ elsődleges célja, hogy Maros megye és Marosvásárhely kulturális értékeit leghatékonyabb módon ismertesse az ide látogató turisták számára, megfelelő eligazítást nyújtson számukra. Az iroda könnyen megközelíthető és nyitva tartása is „turistákra szabott”: hétfőn és szombaton 8-tól 16 óráig, a hét többi napján (vasárnapot leszámítva) 8 órától 18-ig várják az érdeklődőket.

Mint megtudtuk, elsősorban a magyarországiak kíváncsiak városunk kincseire, de egyre többen érkeznek Franciaországból, Németországból, Angliából és Spanyolországból is. Annak ellenére, hogy látnivalóból nincs hiány, az erre látogatók elsősorban átutazó turisták, akik mindössze 1–2 napot töltenek nálunk.

 Múzeumok és színes tárlatok

 A középkori Várban két múzeum is működik: a Kapubástyában a Régészeti Múzeum található, ahol a Vár területén végzett régészeti ásatások során feltárt leletek, míg az emeleten a város történetét ábrázoló fotók tekinthetők meg. A volt sorozó épülete ad otthont az újonnan létesített kiállítóteremnek, ahol havonta újabb és újabb kiállításokra kerül sor.

A Néprajzi és Népművészeti Múzeumban Üdvözlet a nagyvilágból című képeslap-kiállítást látogathatják a kíváncsiskodók. Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója elmondta lapunknak, Zepeczáner Jenő, a Székelyudvarhelyi Múzeum volt igazgatója a tavaly megvásárolt 1500 darabos képeslap-magángyűjteményéről van szó. A lapokról a XIX. század végi erdélyi fürdővárosok köszönnek vissza, megörökítve azt a kort és azon pillanatokat, amikor a turizmus hobbivá kezdett válni. A tárlatot sétapálcák, gyógy- és ásványvizes palackok, fényképező készülékek, zsebórák és női öltözékek egészítik ki.

Szintén a Néprajzi Múzeumban látogatható a XVII–XIX. századi közép-erdélyi kerámia tárlat, valamint a Természetrajzi Múzeumban a búzától az asztalunkra kerülő kenyérig vezető utat bemutató kiállítás csodálható meg.

 Hódít a Tükörterem

A város egyik szimbólumaként is említhető a Városháza tornya, ahova óránként legfenebb 10 főből álló csoport nyerhet kilátást a városra és a Maros völgyére. A Kultúrpalotában helyet kapó szépművészeti, archeológiai, és történelmi múzeum, valamint a Tükörterem is felejthetetlen élményt nyújt a vendégeknek.


 Látnivalók:

 
Marosvásárhely egyik legismertebb nevezetessége a Vár, amelyet a XV. század közepén építettek.
Református vártemploma Erdély egyik legnagyobb gótikus épülete a vár falain belül áll.
A Főtér egyik legimpozánsabb épülete a volt Városháza 1906–1907-ben épült szecessziós stílusban, ma ez a megyeháza és a prefektúra épülete.
A Kultúrpalota 1911 és 1913 között épült szecessziós stílusban. A Kultúrpalota szecessziós stílusú épületében található a Tükörterem. Ennek ablakait székely balladák jeleneteit ábrázoló üvegfestmények díszítik, Róth Miksa munkái. Ezek az egész vidék legszebb alkotásai közé tartoznak. A hangversenyterem század eleji orgonája ma is a harmadik legnagyobb az országban. A hangversenyterem adott otthont a helyi színháznak is, míg az új Nemzeti Színház felépült. Az épületben még múzeum és könyvtár is működik.
A római katolikus plébániatemplomot a jezsuiták építették 1728 és 1764 között Keresztelő Szent János tiszteletére, 1933–1935 között neoreneszánsz stílusban. A hozzá kapcsolódó kolostorépület 1720-ban került a jezsuiták birtokába.
A ferencesek temploma és kolostora 1749-ben épült barokk stílusban, tornya 1802-re lett kész, a templomot és a kolostort 1971-ben a színház építésekor bontották le.
A minorita templom és rendház 1741 és 1767 között épült barokk stílusban.
A volt görög katolikus templom 1926 és 1936 között épült, 1948-ban elfoglalta az ortodox egyház.
A Bolyai Farkas Elméleti Líceum eredete 1557-ig nyúlik vissza, 1718-ban alakult kollégiummá, mai épülete 1908–1909-ből származik. Az előtte álló téren áll a két Bolyai, Farkas és János szobra.
A Teleki Téka 1799–1802 között épült. A kétszázezer kötetes könyvtárat Teleki Sámuel erdélyi kancellár alapította a 18. század végén. Minden bizonnyal Marosvásárhely legjelentősebb kulturális öröksége a Teleki Téka. Báró Teleki Sámuel, nemcsak gazdag, de rendkívül művelt ember is volt, több európai egyetemen tanult. Vagyona nagy részét a több mint 40.000 kötet megvásárlására fordította, amellyel létrehozta a ma nevét viselő Közkönyvtárat. A könyvtár több ősnyomtatványt, sok régi könyvet, kéziratot és könyvritkaságot őriz. Az épületben Bolyai János Múzeum is működik.

 (Forrás: hetvezer.ro)

Share Button
Ennyien olvasták: 368

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.