Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Költözik a Köcsög utca!

Központ március 10, 2011 Egyéb kategória

Költözik a Köcsög utca!

 Tapasztalataim szerint – s ezt bárki megerősítheti, aki nyílt szemmel jár-kel a világban – az erdélyi, székelyföldi magyarokat igen kevéssé érdeklik a politikai élet történései. Valahol azt olvastam, tíz emberből nyolc teljesen közömbös a téma iránt. Hogy kik sorolhatók a maradék „kettő” közé? Elsősorban maguk a gyakorló politikusok, s azok, akik valamilyen módon, a klientúra tagjaként, tehát egzisztenciálisan kapcsolódnak a közélethez, továbbá azok, akik foglalkozásukból adódóan – mint alulírott – kötelességből követik figyelemmel az eseményeket.

Fejlett demokráciákban a „népek” többnyire nem tulajdonítanak túlzott jelentőséget annak, ki, kik, mely pártok kormányozzák az országot, hisz a társadalom gépezete olajozottan működik, a gazdaságot pedig nem, vagy nem kizárólag a politikum irányítja, okosan hagyják, hogy a maga törvényei szerint „iparkodjék”, amiből végül széles körben profitálnak. Esetleg a folyamatok irányvonalát próbálják korrigálni, ha szükség mutatkozik a beavatkozásra. Igen, szerencsésebb helyeken valóban így van, így lehet.
Nálunk viszont… Nos, addig még el kell telnie bizonyos időnek, amíg ezt elmondhatjuk a kelet-közép-európai térség országairól is. Ismerik az angol pázsit titkára vonatkozó mondást, miszerint nincs abban semmi különös, csak nyírni kell, úgy öt-hatszáz évig…
A hosszúra sikeredett bevezető után, az angol pázsitról most térjünk át a mi erdélyi ugarunkra! Ahol a „maradék kettők” éppen azt követik árgus szemekkel – egyesek őszinte érdeklődéssel, mások kaján kíváncsisággal –, miként kezdi RMDSZ-elnöki működését Kelemen Hunor. Akinek a magam részéről száz napnyi türelmi időt szavaztam a minap. Nos, a legfőbb megválaszolandó kérdés: sikerül-e Kelemennek kibújnia elődje árnyékából? Tagadhatatlan, túlzott elvárás lenne, hogy ilyen rövid idő alatt cáfolhatatlan bizonyítékát adja annak, más mint elődje. Bár azt már a nyilvánosság előtt is kijelentette: ő nem Markó Béla, hanem Kelemen Hunor! Ha ő mondja, hinnünk kell neki. Amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, addig mindenképp.
Mindenesetre az újdonsült RMDSZ-elnök máris nekilátott a munkának, pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: Vásárhelyről Kolozsvárra költözik a Köcsög utca! Akarom mondani: az RMDSZ elnöki hivatala. Miért nem egyenesen Bukurestbe? – kérdezik sokan, s nem egészen alaptalanul. Ott lesz továbbá a politikai alelnök irodája, valamint a főtitkárság is. Egy biztos: ezzel véget ér a korszak, amelyben Vásárhelyről irányították az RMDSZ-népséget, ezentúl Kolozsvárról osztják majd az észt, mondják meg a miheztartást. Hogy ez még nem bizonyít semmit, főleg azt nem, hogy az új elnököt idézve: Kelemen nem Markó? Nyilván így van, de ne feledjük, apró, szimbolikus lépésekből, tettekből épül fel, áll össze a kép, amit mutatni akarhat. Mármint az elnök.
Szintén az említett alkalommal jelentette be Kelemen, hogy április folyamán „elindul az Erdélyi Konzultáció nevű széleskörű, társadalmi igényeket és elvárásokat feltérképező konzultációs program, illetve elkezdődik a felkészülés a 2012-es önkormányzati választásokra”. Jól értettem? Mintha egy kicsit elkéstek volna ezzel…
Azt kell mondanom, aki/akik nincsenek tisztában a „társadalmi igényekkel és elvárásokkal”, az/azok vagy túl sokat időztek a Dîmboviţa partján, vagy végképp pályát tévesztettek.
Ami pedig az RMDSZ-elnököt illeti, számára még tart a türelmi idő. Száz nap, az száz nap.


Share Button
Ennyien olvasták: 392

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.