Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Ma
Borús
Borús
Holnap
Borús
Derült
Kedd
Derült

Kötélhúzás az oktatási törvény körül

Központ május 26, 2011 Egyéb

 Kötélhúzás az oktatási törvény körül

oktatasi_torvenyPolitikai hadszíntér középpontjába került a nemrég felelősségvállalással elfogadott oktatási törvényt módosító tervezet, mely eltörölné a történelem és a földrajz kisebbségek nyelvén való oktatásának lehetőségét. Az egykor PD-L-s, jelenleg független képviselő, Mircia Giurgiu törvényjavaslata hallgatólagosan átment a Képviselőházon, a Szenátusra bízva a döntéshozatalt. A koalíción belül támadt éles és ellentmondásos politikai nyilatkozatok egyesekben a kormány jövőjére vonatkozóan is kétségeket ébresztettek.

Levegőbe röpülhet a kormánykoalíció, ha a Szenátus is elfogadja azt a törvénytervezetet, amely törli a kisebbségbarát részeket az oktatási törvényből – nyilatkozta Markó Béla kormányfő-helyettes. – Az, hogy egy ilyen demagóg és nacionalista törvénytervezet átment a Képviselőházon, a koalíció gyengeségeit mutatja, vagyis azt, hogy nincs elég erőnk ahhoz, hogy átvigyünk egy törvényt, és arra sem, hogy megakadályozzunk egy rossz tervezetet.

A Giurgiu által benyújtott, az oktatási törvényt módosító javaslatot hallgatólagosan fogadta el a Képviselőház, miután a május 1-jei határideig sem tűzték vitára azt. Bár az oktatási szakbizottság a tervezet elutasítását javasolta, a kormány nem foglalt határozott álláspontot az ügyben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is a koalíción belüli kommunikációs hibának tekinti a történteket, de kijelentette, tárgyalt a Demokrata Liberális Párt elnökével, aki biztosította arról, hogy a Szenátusban megakadályozzák az oktatási törvény azon cikkelyének módosítását, amely a földrajz és a történelem anyanyelven történő oktatására vonatkozik. „Tegnap este Emil Boc pártelnökkel erről beszéltem, és ő ígéretet tett arra, hogy a Demokrata Liberális Párt álláspontja nem változott meg, és a Szenátusban, ami a döntő ház, ez a törvénytervezet megbukik. A kormányzás alatt eddig a nagyobbik kormánypárt a megkötött egyezségeket megtartotta és én bízom abban, hogy ezt fogja tenni az elkövetkező időszakban is. (…) Senkinek nem áll szándékában most egy politikai válságot előidézni, mert ez nyilván nagyon megviselné a romániai gazdaságot és társadalmat” – fejtette ki Kelemen, aki következtetésképp elmondta, a koalíciós partnerek is tudják, hogy amennyiben ezek a cikkelyek a törvényben módosulnak, az RMDSZ-retovább, mint koalíciós partnerre nem számíthatnak.  

Traian Băsescu elnök bírálta az RMDSZ nyilatkozatait, melyeket egyoldalúnak és igazságtalannak vélt: „Figyeltem az elmúlt napokban néhány dühös nyilatkozatot, hogy aludtak a parlamentben és átment egy törvény a románul tanításról a magyarok számára, mintha egy párt aludt volna. Mind aludtak a parlamentben és megszavazták a törvényt. Azok, akik kiabálnak, azok is mélyen aludtak, és akkor ébredtek fel, amikor a törvény már átment”.

A legnagyobb kormánypárt, a PD-L több politikusa is biztosította az RMDSZ-t, hogy a tervezet nem megy át a Szenátuson, ezzel szemben annak benyújtója, Mircia Giurgiu ennek ellenkezőjéről van meggyőződve. Értesülései szerint a Szenátusban amúgy is elenyésző többséggel rendelkező koalícióból kilép az egyik kormánypárti szenátor, és az ellenzékhez csatlakozik. A független képviselő továbbá úgy értékeli, az RMDSZ nem lép ki a kormányból a törvénytervezet elfogadása után sem. „Az RMDSZ több programot is felvállalt, hogy véghezvisz, és amennyiben ez számukra a legfontosabb, és emiatt kilépne a kormányból, senki nem kételkedne a koalíció komolytalanságában”.

A tavaly elfogadott 2011/1. számú törvény 46. cikkelyének 8. bekezdése értelmében a nemzeti kisebbségek elemi, gimnáziumi és líceumi oktatásában Románia történelmét és földrajzát anyanyelven oktatják, a román tanítási nyelvű osztályokéval azonos tanterv és tankönyvek szerint, azzal a kikötéssel, hogy a tanulóknak román nyelven is el kell sajátítaniuk a román földrajzi és tulajdonneveket. A módosító-javaslatról, mely törölné a törvény ezen cikkelyét, a Szenátus dönt, ahol viszont a 137 szenátor közül 69 a kormánykoalíció pártjaiból való.

Share Button
Ennyien olvasták: 120

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.