Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Kötélhúzás az oktatási törvény körül

Központ május 26, 2011 Egyéb kategória

 Kötélhúzás az oktatási törvény körül

oktatasi_torvenyPolitikai hadszíntér középpontjába került a nemrég felelősségvállalással elfogadott oktatási törvényt módosító tervezet, mely eltörölné a történelem és a földrajz kisebbségek nyelvén való oktatásának lehetőségét. Az egykor PD-L-s, jelenleg független képviselő, Mircia Giurgiu törvényjavaslata hallgatólagosan átment a Képviselőházon, a Szenátusra bízva a döntéshozatalt. A koalíción belül támadt éles és ellentmondásos politikai nyilatkozatok egyesekben a kormány jövőjére vonatkozóan is kétségeket ébresztettek.

Levegőbe röpülhet a kormánykoalíció, ha a Szenátus is elfogadja azt a törvénytervezetet, amely törli a kisebbségbarát részeket az oktatási törvényből – nyilatkozta Markó Béla kormányfő-helyettes. – Az, hogy egy ilyen demagóg és nacionalista törvénytervezet átment a Képviselőházon, a koalíció gyengeségeit mutatja, vagyis azt, hogy nincs elég erőnk ahhoz, hogy átvigyünk egy törvényt, és arra sem, hogy megakadályozzunk egy rossz tervezetet.

A Giurgiu által benyújtott, az oktatási törvényt módosító javaslatot hallgatólagosan fogadta el a Képviselőház, miután a május 1-jei határideig sem tűzték vitára azt. Bár az oktatási szakbizottság a tervezet elutasítását javasolta, a kormány nem foglalt határozott álláspontot az ügyben.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is a koalíción belüli kommunikációs hibának tekinti a történteket, de kijelentette, tárgyalt a Demokrata Liberális Párt elnökével, aki biztosította arról, hogy a Szenátusban megakadályozzák az oktatási törvény azon cikkelyének módosítását, amely a földrajz és a történelem anyanyelven történő oktatására vonatkozik. „Tegnap este Emil Boc pártelnökkel erről beszéltem, és ő ígéretet tett arra, hogy a Demokrata Liberális Párt álláspontja nem változott meg, és a Szenátusban, ami a döntő ház, ez a törvénytervezet megbukik. A kormányzás alatt eddig a nagyobbik kormánypárt a megkötött egyezségeket megtartotta és én bízom abban, hogy ezt fogja tenni az elkövetkező időszakban is. (…) Senkinek nem áll szándékában most egy politikai válságot előidézni, mert ez nyilván nagyon megviselné a romániai gazdaságot és társadalmat” – fejtette ki Kelemen, aki következtetésképp elmondta, a koalíciós partnerek is tudják, hogy amennyiben ezek a cikkelyek a törvényben módosulnak, az RMDSZ-retovább, mint koalíciós partnerre nem számíthatnak.  

Traian Băsescu elnök bírálta az RMDSZ nyilatkozatait, melyeket egyoldalúnak és igazságtalannak vélt: „Figyeltem az elmúlt napokban néhány dühös nyilatkozatot, hogy aludtak a parlamentben és átment egy törvény a románul tanításról a magyarok számára, mintha egy párt aludt volna. Mind aludtak a parlamentben és megszavazták a törvényt. Azok, akik kiabálnak, azok is mélyen aludtak, és akkor ébredtek fel, amikor a törvény már átment”.

A legnagyobb kormánypárt, a PD-L több politikusa is biztosította az RMDSZ-t, hogy a tervezet nem megy át a Szenátuson, ezzel szemben annak benyújtója, Mircia Giurgiu ennek ellenkezőjéről van meggyőződve. Értesülései szerint a Szenátusban amúgy is elenyésző többséggel rendelkező koalícióból kilép az egyik kormánypárti szenátor, és az ellenzékhez csatlakozik. A független képviselő továbbá úgy értékeli, az RMDSZ nem lép ki a kormányból a törvénytervezet elfogadása után sem. „Az RMDSZ több programot is felvállalt, hogy véghezvisz, és amennyiben ez számukra a legfontosabb, és emiatt kilépne a kormányból, senki nem kételkedne a koalíció komolytalanságában”.

A tavaly elfogadott 2011/1. számú törvény 46. cikkelyének 8. bekezdése értelmében a nemzeti kisebbségek elemi, gimnáziumi és líceumi oktatásában Románia történelmét és földrajzát anyanyelven oktatják, a román tanítási nyelvű osztályokéval azonos tanterv és tankönyvek szerint, azzal a kikötéssel, hogy a tanulóknak román nyelven is el kell sajátítaniuk a román földrajzi és tulajdonneveket. A módosító-javaslatról, mely törölné a törvény ezen cikkelyét, a Szenátus dönt, ahol viszont a 137 szenátor közül 69 a kormánykoalíció pártjaiból való.

Share Button
Ennyien olvasták: 252

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.