Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Kövér László a Gábor Áron-díj idei kitüntetettje

Központ március 17, 2011 Egyéb kategória

Kövér László a Gábor Áron-díj idei kitüntetettje

 Kover_Gabor_AronIdén Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke kapta a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron-díját. A szombaton Marosvásárhelyre látogató magyarországi politikust a Kultúrpalota homlokzatán lebegő magyar zászló fogadta.

 Az ünnepi műsor a Székely Vértanúk emlékművénél megemlékezéssel kezdődött, majd ezt követően az egybegyűltek fáklyákkal, gyertyákkal vonultak a Kultúrpalotához. A kígyózó felvonulás élén a székely és magyar lobogók mellett a román zászló is helyet kapott.

A Kultúrpalotában folytatódó ünnepséget hivatalosan Lokodi Edit, a Maros Megyei Tanács elnökének beszéde nyitotta. A művészi előadásokkal tűzdelt esten a következő felszólaló Izsák Balázs volt, aki emlékeztette a jelenlevőket az SZNT tavaly novemberében tartott Országházbeli gyűlésére, amikor a parlament épületén lengő székely zászló üzenete az volt: ti székelyek, hazaérkeztetek. „Válaszként kikívánkozik a bejelentés: a Kultúrpalota homlokzatán a magyar zászló leng ma déltől az Országgyűlés elnökének tiszteletére”, jelentette be az SZNT elnöke.

A díjat adományozó szervezet elnöke a kitüntetésre érdemesnek találtatott politikusban Baross Gábor követőjét látta, aki a XIX. században miniszterként, politikusként barátja és patrónusa volt a székelyeknek.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke a kitüntetett laudációját így indította: „Az életben vannak olyan feladatok, amelyet csak kiváló emberek végezhetnek el”, majd azzal folytatta: „a sorsnak van egy nagyon jó szokása: idővel egymás mellé szokta állítani a feladatvégző embereket. Ezért találkozik ma este Gábor Áron és Kövér László”. Az MPP elnöke Kövér politikai pályáját vázolva kihangsúlyozta, a politikus a nemzeti tudatosság vonatkozásában mindig is iránytű volt, nemcsak a Fideszben, hanem az egész magyarság körében. A „nincs határon túli magyar ügy, csak egyetlen magyar ügy van” gondolatát Kövér László sokakkal meg tudta értetni és mindenkinél eredményesebben tudja képviselni a politikában. Kövér az erdélyi nemzeti ellenzék szövetségese az első pillanattól kezdve; ő az, akire mindig számíthat az SZNT, az MPP és minden, az erdélyi magyarság érdekében dolgozó szervezet, összegezte az MPP elnöke.  

A házelnök felszólalásában megállapította, a tavaly tavasszal bekövetkezett nemzetpolitikai fordulat óta javult Magyarország és Románia viszonya, sikerült közös célokat megfogalmazniuk. Kövér kiemelte, Magyarország mostani kormánya a jövőben sem fogja a nemzetpolitikai célokat külpolitikai céloknak alárendelni. „A magyar állam azért támogatja az erdélyi magyar székelység autonómiatörekvéseit, mert amit akarnak jogszerű, célszerű és korszerű”, mondta Kövér. Beszédének végén hangsúlyozta:

„a nemzetben gondolkodó magyaroknak bízniuk kell egymásban, soha nem szabad feledniük, hogy minden magyar felelős minden magyarért. A különböző viszonyok között élő magyarok sorsa úgy fordulhat jobbra, ha begyógyulnak a történelem sebei. És mindeközben, ha a Jóisten is úgy akarja, nem ellenségekre, hanem szövetségesekre, barátokra lelünk szerte Európában.”


Share Button
Ennyien olvasták: 381

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.