Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Közösségépítés Kenden

Központ június 9, 2011 Egyéb kategória

Közösségépítés Kenden

 kendA szülőknek az iskola felé csalogatása, az oktatás, nevelés fontosságának hangsúlyozása céljával második alkalommal szervezték meg a Család a suliban elnevezésű rendezvénysorozatot. A kendi Sámuel József Általános Iskola igazgatója kezdeményezte eseménynek, a múlt évhez hasonlóan a tanintézet udvara adott otthont.

 

– 12 gyerek végzi idén a nyolcadik osztályt, közülük 8-9-en tehetik le év végi vizsgáikat, a többiek évet kell ismételjenek. A szülői értekezleteken sem az elvárt létszámban jelennek meg a szülők, ez is befolyásolja a gyerekeknek a tanulással szemben tanúsított passzív magatartását. A Család a suliban rendezvény a szülők ezen hozzáállásán próbál javítani, fizikailag hozzuk be őket az iskolába, s szervezünk olyan mérkőzéseket, játékokat, ahol szülő és iskolás korú gyereke közelebb kerül egymáshoz – magyarázta a rendezvény lényegét Böjthe Zsombor igazgató. A tavaly indult, s reményeik szerint hagyományossá váló eseményt az idén valóságos „ínyencségekkel” gazdagították: kötélhúzáson, limbótáncon, aszfaltrajz-versenyen bizonyíthatták ügyességüket a diákok. Nagy sikernek örvendtek a pantomimes jelenetek, amelyen valamely tanult művet a gyerekek elmutogatták, s a többi csapat gyerekei kellett ráismerjenek a mesejáték szereplőire, a mű címére. Józsa László korondi fazekas bárkinek megmutatta az agyagfazék-, kancsókészítés rejtelmeit, Simon Kálmán kendi származású festőművész alkotásait hozta el, azokat másolták le a tehetségüket megmutató gyerekek kisebb-nagyobb sikerrel. S ahogy telt az idő, egyre többen sündörögtek az öt üst közelébe, amelyekben Szőcs Enikő tanítónő irányításával lelkes diákok és tanítók főzték a gulyást.

Kend_2

Új kultúrotthon, tervezett óvoda
 
Két éve adták át a Sütő András Művelődési Házat. Addig Kend  lakosai egy klubhelyiségben szervezhettek eseményeket, amely az összeomlás szélén állott. Balavásár önkormányzata 2001-ben elkészítette a megvalósíthatósági tanulmányt, s az új művelődési ház felépítését önerőből kezdték el. 2008 novemberében 650.000 lejt kaptak a Kulturális Minisztériumtól, ezzel sikerült befejezni a 1,5 millió lej értékű beruházást. A földszinten kapott helyet a nagyterem, színpaddal, a konyha és az öltözők, míg az emeleten két vendégszobát, valamint egy kiállítótermet alakítottak ki. Itt tartják a falugyűléseket, a Kis-Küküllő Térségi Társulás összejöveteleit, kosaras bálokat, s lépnek fel a Kendi Csillagok.
 
–Két óvoda működik Kenden, 2–2 csoporttal a kiskendi, illetve a nagykendi óvodákban. A kiskendi felújítását holland alapítvány segítségével kezdtük el, belső mellékhelyiségekkel láttuk el, valamint belülről szigeteltük a falakat. A külső salétromosodás ellen azonban tehetetlenek vagyunk – mondta Sagyebó István polgármester. Mivel a nagykendi óvodát a református egyház visszaigényelte, ennek felújításába az önkormányzat nem szándékozik befektetni, inkább egy új épületet terveznek. A polgármesteri hivatal a múlt héten nyújtotta be igénylését a Vidékfejlesztési Minisztériumba a vidékfejlesztésre vonatkozó program keretében. Elképzeléseik szerint az iskola udvarára épülne az új óvoda, s a tervezett három tanterembe járnának majd a kendi apróságok.
 
Kendi Csillagok

 
 

kend_3

Vajda József tanító 2000-ben került a kendi iskolába. Korábban Szentdemeteren tanított, ahol tánccsoportot hozott létre. Ennek mintájára alapította a Kendi Csillagokat. „Két nagy álmom volt: iskolaújságot szerkeszteni, valamint tánccsoportot létesíteni. Mindkettőt 2007-ben valósítottam meg” – meséli merész álmait. A 13. lapszámához érkezett  Okoska kezdetben havonta, majd kéthavonta, jelenleg félévente jelenik meg. Tanulók, tanítók, tanárok írják, Vajda József tördeli a 150–160-as példányszámban megjelenő, s a község más iskoláiba is eljutó 16 oldalas újságot. A 2007 áprilisában 70, óvodástól nyolcadikos gyerekkel indult Kendi Csillagok tánccsoporthoz Veress Kálmán, a Maros Művészegyüttes vezetője heti egy alkalommal jön Kendre, s tanítja a nyárádmenti, széki, mezőségi, küküllőmenti, vajdaszentiványi táncokat sokszor éjfélig. A négy év alatt közel 60 fellépése volt az együttesnek, Gyöngykoszorú-találkozókra, Vándorcsizma-találkozókra hívják meg, de felléptek a Szovátai Napokon is. Idén Kenden harmadik alkalommal szervezik meg a   Vándorcsizmát, a helyi önkormányzat támogatásával. Bár a nagycsoport (III–VIII. osztályosok) 22, illetve a kiscsoport (ovisoktól a II. osztályosokig) 15 táncos lábú gyerekének fő támogatói maguk a szülők, az Eldi pékség kaláccsal, kenyérrel járul hozzá a fellépésekhez, s ígéret van egy rend népviseletre is. „A hagyományőrzés, néptáncoktatás nem rekedt meg a falu határain belül. Erdőszentgyörgyről, Szentdemeterről, Egrestőről, Balavásárról, Gyulakutáról jöttek gyerekek, megtanulták a táncokat, majd tanáraikkal közösen faluikban hoztak létre néptánccsoportot a mi mintánkra”, meséli eredményeiket Vajda József. Ősztől újraindulnak a Kendi Csillagok próbái, a csoport vezetője óvodások jelentkezését várja az utánpótlás biztosítására.
 
Attila-mellszobor a templomkertben
 
Október elsején tölti kendi szolgálatának 32. évét Pál András a kiskendi református gyülekezetben. „Apadó gyülekezet vagyunk. 32 évvel ezelőtt 602 lélek élt a faluban, ma 508-at számlálunk. Tavaly 4 keresztelő, 9 temetés és 1 esketés volt, s idén is a temetések száma meghaladja a keresztelésekét”, sorolja  a szomorú statisztikai adatokat Pál András. De jó hírrel is szolgál: 15 évi megfeszített munka eredményeként ettől a héttől állandó családorvosi szolgálat van Kenden. A Nagykendi Társas 2000-ben átengedte a kollektív székházát az általa elnökölt Providentia Egyesületnet, s még abban az évben a svájci testvérgyülekezet 5000 frankot adományozott, amelyből felújították a tetőt, bevezették a villanyáramot, s átíratták a 24 ár területet az egyesület nevére. A szerződésbe akkor kikötötték, hogy a többszobás épületet kizárólag orvosi rendelőként használhatják. 2004-ben Egrestő és Szentdemeter holland testvérgyülekezete adott 10.000 eurót, amivel befejezték a felújítási munkálatokat. Időközben két családorvos is érdeklődött a rendelő iránt, de nem sikerült megnyitni azt. Csata Orsolya doktornő ezen a héten foglalta el a teljes mértékben felszerelt rendelőt.
– Az idei az utolsó évem, jövőtől nyugdíjba vonulok. Utódomra nemes feladatot szeretnék hagyni: az 1906-ban épített templom kertjében történelmi parkot terveztem létrehozni, amelynek első darabját, az Attila-mellszobrot augusztus 14-én leplezzük le. Tudomásom szerint sehol Erdélyben nincs Attila-szobor, habár Anonymus szerint Attila volt a magyarok első királya – zárja szavait a mosolygó lelkész.
 
*
Esteledik, amikor az iskola udvarán, ahol korábban még a gyerekek kosaraztak, kézilabdáztak, tanárok, diákok, szülők futballoztak, halomba kerül a fa, s a családi nap résztvevői őszinte örömére magasba szöknek a tábortűz vörös manói. Véget ér a június 3-án, pénteken második alkalommal megtartott Család a suliban rendezvénysorozat. A szervezők már a jövő évi, harmadik kiadást tervezik. Mert szent meggyőződésük: az iskolában nemcsak tanulással, de játékkal, mókázással is közösséget lehet építeni. Összekovácsolni gyereket a szülővel, diákot a tanárral, szülőt a nevelővel. Ami az egészséges, erős és életképes helyi közösség alapköve.
 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 535

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.