Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Közösségi oldal

Központ március 31, 2011 Egyéb kategória

 Közösségi oldal

 Kevés olyan találmány született az utóbbi évszázadok során, amely annyi ellentétes véleményt szült volna a hétköznapok emberében, mint az internet. Kezdetben (néhány évtizeddel ezelőtt) a számítógépek a tudósok kizárólagos segédeszközeként voltak számon tartva és nem gyakoroltak semmilyen befolyást az egyszerű kívülállók életére. A műszaki fejlődésnek és a programozók hatékony munkájának köszönhetően, a valamikor még elérhetetlennek tűnő informatikai eszközök fokozatosan belopták magukat az életünkbe, mindennapos társainkká váltak (nem csak a cégekben és az intézményekben), akárcsak a porszívó, a kávéfőző, a tévé vagy a telefon. Ma már szinte minden háztartásban találunk internetes kapcsolattal ellátott személyi számítógépet.
 

Ennek a – kommunikációs és adatfeldolgozási feladatokat ellátó – modernizációs eszköznek a hasznos mivoltán túl, nagyon sok káros vagy károsnak vélt tulajdonságát is megtapasztaljuk. Az internet egy nyitott rendszer, amely azonos feltételek között vehető igénybe a világ bármely pontjából és nem állít fel hierarchiát a felhasználók között. Azt az esélyegyenlőséget biztosítja, amely a kommunizmus sötét éveiben az információzárlat feltételei mellett megvalósíthatatlannak tűnt.

Az így megvalósuló transzparencia egyesekben nem annyira az elénk tárt lehetőséget, mint inkább az ellenőrizhetetlenségből fakadó veszélyforrást jelenti. Pontosabban arról van szó, hogy a negatív hatásoktól való félelmükben egyesek tudatosan megvonják maguktól vagy gyermeküktől az internethez való hozzáférést.
A gyermekek internetfelhasználási szokásait érintő szabályozások függvényében kialakult néhány társadalmi kategória. Egyesek liberális elvek alapján nem szabnak korlátokat, mert a szabályok amúgy is azért vannak, hogy áthágják őket. A másik végleten az a réteg áll, amely a teljes absztinenciát hirdeti.

Ennek a stratégiának a véghezvitele az említett műszaki eszközök „elkobzásával” történik. A két véglet között van az ingoványos, az „arany középutat” keresők csoportja. Ők úgy adagolják ezt a „drogot”, mint az orvosok az infúziót a súlyos betegeknél, hogy ne legyen az se túl sok, se túl kevés.
Az internetfüggőség elsőszámú okozója (újabban) a szökőárként terjedő közösségi oldal, a Facebook. Itt is megoszlanak a vélemények a jó és a rossz behatásokat illetően. Ugyanakkor, el kell ismernünk, hogy a Facebook a jelen, de főleg a jövő egyik legmeghatározóbb információs, kommunikációs és közösségformáló tényezője. Itt nem csak egy ártatlan társalgási formáról van szó, hanem az egyének naprakész informálásáról, bizonyos csoportok megszólításáról és befolyásolásáról, a tömegek manipulálásáról – vagy akár a hatalom gyakorlásáról is. Olyan ez a lehetőség, mint egy autó, amellyel lehet őrültként száguldani az utakon, balesetet okozva ezáltal és kárt szenvedni, vagy pedig elővigyázatosan és megfontolva vezetni, nagy távolságokat, rövid idő alatt, biztonságosan megtenni. Nem kell látnoki tehetség ahhoz, hogy elismerjük, mennyire fontos ez nekünk. Éljünk ezzel a lehetőséggel, ne féljünk tőle, erősítsük meg ezáltal önmagunkat és a közösségünket.

Share Button
Ennyien olvasták: 325

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.