Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Közvélemény-kutatás

Központ június 24, 2011 Egyéb kategória

Közvélemény-kutatás

A hazai lakosság kilencven százaléka tudományos szempontból analfabéta – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek csaknem fele gondolja úgy, hogy a Nap kering a Föld körül, a piros szín megvéd az igézéstől, hisz az ördög által megszállt emberek létezésében, valamint abban, hogy ha viszket a bal tenyere, pénzt fog kapni. Ezek a hiedelmek és tévhitek nem is olyan meglepőek, hiszen a román Európa legbabonásabb nemzete, viszont a geocentrikus világkép egy kissé erős, így a 21. század elején. Az alábbiakban részletek olvashatók a tanulmányból…

 

A megkérdezettek mintegy 80%-a hiszi azt, hogy az őssejteket ősemberekből veszik ki, a basszuskulcs az erényövet nyitja, és a hangsebesség azt jelenti, hogy milyen gyorsan beszél valaki. A pedofil és halterofil kifejezéseket majdnem mindenki érti, a nekrofilt, gerontofilt és akrotomofilt (amputációk iránt szexuális vonzódást érző ember) szinte senki. A hét napjait és a hét törpét a válaszadók háromnegyede fel tudta sorolni, ellenben a hét mesterlövész, a hét főbűn vagy a hét ókori világcsoda már nem megy.

A minimális műveltséget vizsgáló kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy az általánosságokkal nagyjából tisztában vannak ugyan, de tudásuk igen felületes. Például, azt tudják, hogy Indiában szent állat a tehén, de azt már nem, hogy miért; tudják, hogy Leonardo festette a Mona Lisát, de azt nem, hogy melyik kezével (a mester balkezes volt); ötből négyen rávágják, hogy Lajkának hívták az űrhajós kutyát, viszont gőzük sincs, hogy milyen fajta volt (keverék). Azt is tudják, hogy Kanada fővárosa Montreal, csak sajnos rosszul, mert valójában Ottawa; azt is bátran kijelentik, hogy Jézus kenyérrel és hallal lakatta jól a sokaságot, de halovány fogalmuk sincs, hogy milyen hallal (sivatagi márnával, latin neve: Barbus barbus deserticus); kivétel nélkül mindenki tudta, hogy Kennedyt lelőtték, azt viszont egyikük se, hogy ki.

A válaszadók 15%-a nem hisz az ufók létezésében, 80% hisz bennük, 5%-uk pedig maga is ufó. Minden harmadik tudta, hogy Thomas Mann és Csajkovszkij homoszexuálisak voltak, de azt már senki, hogy kik voltak. Pszichológiai kérdések terén se jeleskedtek: azt nagyjából tudták ugyan, mi az Ödipusz-komplexus, de azt már nem, hogy az Elektra-komplexus mi (szexuális vonzalom háztartási gépek iránt). A kulcsinger a legértelmesebb válasz szerint szállodai recepciós, és lövésük sincs, mit jelent a behaviorizmus, a kognitív disszonancia vagy a neuroevolucionális pszichokibernetika, hogy a szkizmagenezisről, az idioszinkráziáról, a prozopagnóziáról vagy a perceptuális konstanciákról már ne is beszéljünk. Továbbá keverik az allegóriát a filagóriával, az enklávét a konklávéval, King Kongot a pingponggal, Kiplinget a kuplunggal, Émile Zolát a gorgonzolával.

Irodalmi téren is komoly hiányosságokkal küszködnek. Tízből nyolc ember szerint Alice Cooper írta a Nagy Indiánkönyvet, Hemingway a Kilimandzsáró havában született, Raszkolnyikov egy vodkafajta, a varázshegy a Keleti-Kárpátokban található, a Tíz kicsi néger egy afrikai árvaházban játszódik, Orson Welles, Borges, Kundera, Kafka és

Coelho pediglen focisták…

Share Button
Ennyien olvasták: 401

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.