Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Korrupciós botrány

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

Korrupciós botrány

Példátlan korrupciós botrány pattant ki az Európai Parlamentben, az esetről a brit konzervatív hetilap, a The Sunday Times számolt be. A történet dióhéjban: a lap oknyomozó riporterei, egy fiktív lobbicég, illetve egy szintén nem létező orosz befektetési csoport nevében, mintegy hatvan EP-képviselővel vették fel a kapcsolatot, akiket arra kértek, hogy – természetesen anyagi ellenszolgáltatás fejében – érdekeiknek megfelelően szavazzanak. A brit lap arról is beszámolt, hogy a megkeresést sokan visszautasították, ám 14 képviselő érdeklődést mutatott az ajánlat iránt, és találkozott a riporterekkel.

Végül hárman el is fogadták az ajánlatot, azt, hogy módosítások benyújtásával segítsék a „lobbicéget”, s kenőpénzt is átvettek a lap munkatársaitól. A hármak: Zoran Thaler egykori szlovén külügyminiszter, Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter és Adrian Severin volt román külügyminiszter.

Az eset meglehetősen nagy port kavart Európa szerte, különösen a tetten ért képviselők országaiban. Ketten, az osztrák és a szlovén EP-képviselők, még egy nap sem telt el a botrány kipattanása után, máris lemondtak mandátumukról. Nem úgy Adrian Severin, aki előbb magyarázkodni próbált, végül kijelentette: „tanácsadói” feladatokat vállalt, s amit tett, azt nem tiltják az EP szabályai. Sőt, azt is elismerte, hogy „tanácsaiért” elfogadott ugyan 12.000 eurót az állobbistáktól, de ebben semmi kivetnivaló nem lát, annál inkább a The Sunday Times eljárásában, akik ellen bűnvádi feljelentés megtételét kéri az EP elnökétől.
Nos, ismerős a severini reagálás, ugye? Ahelyett, hogy beismerné bűnösségét, s levonná a megfelelő személyi konzekvenciát, vállalná tettének következményeit, mit tesz a balkáni politikus? Kapkod fűhöz-fához, magyarázkodik, próbálja tisztára mosni magát, sőt, vádaskodik, hazudik szemérmetlenül… S teszi ezt ország-világ előtt. Valahol itt érhető tetten a két világ – a nyugat-európai és a kelet-európai – közötti különbség. Mert, amint a történet is bizonyítja, vannak ott is korrupt politikusok, üzletemberek, s egyéb közszereplők, de amint tetten érték őket, oda a becsület, a hírnév, s velük együtt az üzleti, közszereplői, politikai karrier is – méghozzá végérvényesen.

Share Button
Ennyien olvasták: 274

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.