Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Korrupciós botrány

Központ március 24, 2011 Egyéb

Korrupciós botrány

Példátlan korrupciós botrány pattant ki az Európai Parlamentben, az esetről a brit konzervatív hetilap, a The Sunday Times számolt be. A történet dióhéjban: a lap oknyomozó riporterei, egy fiktív lobbicég, illetve egy szintén nem létező orosz befektetési csoport nevében, mintegy hatvan EP-képviselővel vették fel a kapcsolatot, akiket arra kértek, hogy – természetesen anyagi ellenszolgáltatás fejében – érdekeiknek megfelelően szavazzanak. A brit lap arról is beszámolt, hogy a megkeresést sokan visszautasították, ám 14 képviselő érdeklődést mutatott az ajánlat iránt, és találkozott a riporterekkel.

Végül hárman el is fogadták az ajánlatot, azt, hogy módosítások benyújtásával segítsék a „lobbicéget”, s kenőpénzt is átvettek a lap munkatársaitól. A hármak: Zoran Thaler egykori szlovén külügyminiszter, Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter és Adrian Severin volt román külügyminiszter.

Az eset meglehetősen nagy port kavart Európa szerte, különösen a tetten ért képviselők országaiban. Ketten, az osztrák és a szlovén EP-képviselők, még egy nap sem telt el a botrány kipattanása után, máris lemondtak mandátumukról. Nem úgy Adrian Severin, aki előbb magyarázkodni próbált, végül kijelentette: „tanácsadói” feladatokat vállalt, s amit tett, azt nem tiltják az EP szabályai. Sőt, azt is elismerte, hogy „tanácsaiért” elfogadott ugyan 12.000 eurót az állobbistáktól, de ebben semmi kivetnivaló nem lát, annál inkább a The Sunday Times eljárásában, akik ellen bűnvádi feljelentés megtételét kéri az EP elnökétől.
Nos, ismerős a severini reagálás, ugye? Ahelyett, hogy beismerné bűnösségét, s levonná a megfelelő személyi konzekvenciát, vállalná tettének következményeit, mit tesz a balkáni politikus? Kapkod fűhöz-fához, magyarázkodik, próbálja tisztára mosni magát, sőt, vádaskodik, hazudik szemérmetlenül… S teszi ezt ország-világ előtt. Valahol itt érhető tetten a két világ – a nyugat-európai és a kelet-európai – közötti különbség. Mert, amint a történet is bizonyítja, vannak ott is korrupt politikusok, üzletemberek, s egyéb közszereplők, de amint tetten érték őket, oda a becsület, a hírnév, s velük együtt az üzleti, közszereplői, politikai karrier is – méghozzá végérvényesen.

Share Button
Ennyien olvasták: 121

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.