Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Jórészt felhős
Péntek
Jórészt felhős

Kulisszák előtt, kulisszák mögött

Központ február 9, 2011 Egyéb

Kulisszák előtt, kulisszák mögött

 Szélsőséges sovén indulatokat váltott ki a nagyváradi román médiában és bizonyos politikai körökben a Bihar megyei önkormányzat döntése, mely szerint különválna a váradi állami színház két – román és magyar – társulata, s ezentúl különálló intézményként működne. Miről is van szó tulajdonképpen? Arról, hogy a frissen létrehozandó Szigligeti Színházhoz tartozna ezentúl a magyar társulat, a Nagyvárad Néptáncegyüttes és a bábszínház magyar tagozata, a Iosif Vulcan Színház az azonos nevű román társulatot, a Crişana Néptáncegyüttest és a bábszínház román tagozatát foglalná magába.

Az átszervezés hírére azonnal akcióba lendült a helyi román sajtó: a román kultúra elleni merényletet, etnikai szegregációt óbégatva uszítanak a magyarság ellen. Az a vád is megfogalmazódott, miszerint a magyarok a román társulat kitúrását terveznék. Szerintük a románoknak a bábszínház épületébe kellene átköltözniük, míg a magyarok a színház épületében maradnának. Mi több, már tüntetést is megpróbáltak szervezni a szétválás ellen. A jelek szerint az sem zavarja őket, hogy mind a magyar, mind a román társulat beleegyezett, támogatja a különválást. A Szigligeti Színház nevében megszólaló Dimény Levente kinevezett igazgató a sajtónak elmondta: a szétválást a román társulat is akarta. A maga során a román társulat is tiltakozott a provokáció ellen, sajtóközleményükben hangsúlyozták, a különválás, s az egyes kulturális intézmények összevonása nem váradi találmány. Hasonló lejátszódott már Bákóban, Ploieşti-en, Konstancán, Piteşti-en, s előkészítés alatt áll Aradon is. Ami a különválást illeti, hangsúlyozták: „ez mindkét fél számára jó lehet, hiszen akaratlanul is voltak pénzügyi nézeteltérések a két tagozat között. Például egyes szerzői jogdíjakat a román tagozat pénzéből kellett kifizetni a magyarnak, mivel az utóbbi pénzalapjai elfogytak. A szétválást nem kell barátságtalan gesztusként értékelni, hiszen a felek jól együttműködtek eddig is, s a jövőben is így tesznek”.

Azt hiszem, mindenki érti, aki a vásárhelyi magyar színjátszás sorsát szívén viseli, miért ismertettem részletesen a váradi esetet, s a körülötte kavart etnikai felhangú indulatokat. Azért, mert kísértetiesen hasonló a helyzet Marosvásárhelyen is. Azt már sokan, sokszor és sok helyütt megfogalmazták, hogy – már csak a közös adminisztrációval óhatatlanul együtt járó nézeteltérések elkerülése végett is – kívánatos lenne a Nemzeti Színház két tagozatának két önálló ügyvitelű társulattá, vagy akár színházzá való szétválasztása. Ami a művészi munka színvonalának emelkedését ha nem is, de az anyagiak kezelésére vonatkozó nézeteltérések, az ezzel együtt járó – alapos vagy alaptalan, teljesen mindegy – kölcsönös gyanakvás légkörének felszámolását biztosan garantálná. A Nemzeti esetében, amely ne feledjük, egy RMDSZ-es miniszter által irányított tárca fennhatósága alá tartozik, gondolom, simán kivihető lenne a szétválás – feltéve, ha meglenne hozzá a szükséges helyi, illetve központi akarat…


 

Share Button
Ennyien olvasták: 143

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.