Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Kutyamenhely

Központ január 26, 2011 Egyéb kategória

Kutyamenhely: Börtön vagy menedék?

kutya_anime_2

Hangos, percekig meg nem szűnő üdvrivalgással fogadott bennünket a marosvásárhelyi kutyamenhely lakóközössége, amikor úgy döntöttünk, hogy feltérképezzük, milyen körülmények között élnek városunk szerencsésebb kóbor ebei. „Félnek, vagy épp reménykednek” – magya­rázták az állatgondozók, akik épp végeztek az itatással.

 Jelen pillanatban a Városi Virágkertészet mellett kialakított 135 férőhelyes menhelyen 92 kutyát gondoznak, viszont a tervek szerint tavasszal sor kerül annak kibővítésére. Mivel sintérszolgálat hivatalosan nem létezik, csak bizonyos számú panasz után gyűjtik össze a kóbor kutyákat: „Abban az esetben, ha reklamációkat kapunk, telefonon vagy épp személyesen, feljegyezzük azokat, és egy előre meghatározott időben kimegyünk és összeszedjük az ebeket. Ehhez sofőrt kell hívni, valamint a helyi rendőrségnek is kötelező részt vennie az ilyen és ehhez hasonló akciókban. Rendszerint nem egy-két kutyát hozunk be, hanem annál többet” – mondta el lapunknak Nagy Emília, az állatmenhely ügyintézője. Az összegyűjtött ebeket szakemberek megvizsgálják, veszettség ellen beoltják őket, sőt csippel látják el.

Az örökbefogadás öröme

 Örökbe fogadni egy kutyust irtó egyszerű eljárás: kedden és csütörtökön 11-től fél 5 óráig lehet az ebeket figyelgetni és kiválasztani a legszimpatikusabbat. Ezt követi egy szerződés aláírása, mely figyelmeztet, hogy az örökbe fogadott jószágot rendezni, etetni kell, szükség esetén pedig állatorvoshoz vinni. És bár minden gazdi kézjegyével ellátja az egyezményt, sokan mégsem tudják, avagy nem akarják betartani a „játékszabályokat”.

– Minden egyes alkalommal, ha kiadunk egy kutyát, elmagyarázzuk, hogy az ebnek a lehető legrosszabb állapot az, ha visszakerül az utcára. Sokan mégis hagyják, hogy elmenjen, ha véletlenül eltéved, senki sem keresi, ugyanis ingyen kapták. Nem bírom elégszer hangsúlyozni, hogy eme cselekedetért büntetés jár. Előfordult, hogy azt ígérték, Nagyszebenbe viszik, végül pedig az Egyesülés negyedben kóborolt, és onnan hoztuk vissza – mesélte Nagy Emília.

Kérdésünkre, hogy hány kiskutya talál meleg, szerető otthonra, az ügyintézőtől, megtudtuk, havonta általában 30 ebet visznek haza, ám előfordul az is, hogy mindössze 15 kutya kerül ki a menhelyről.

 Korszerű orvosi rendelő

 Közel egy hónapja annak, hogy átadták a menhelyhez tartozó orvosi rendelőt, melyet körülbelül 100.000 lejből építtetett a polgármesteri hivatal. A teljes berendezés viszont három németországi állatvédő egyesületnek, a TASSO-nak, a BMT-nek és az ETN-nek köszönhető. „A felszerelést, műtőasztalt, szikéket németországi partnereink adományozták a kutyamenhelynek” – magyarázta Nagy Emília. Hozzátette, bár jelen pillanatban az új rendelőbe még nincs állatorvos alkalmazva, februártól, azaz a költségvetés elfogadása után, biztosan kineveznek egy szakembert, aki az ebek egészségéről gondoskodik majd.

 Alkalmazzák az eutanáziát?

 Mint ismeretes, a kóbor kutyák akut problémát jelentenek Romániában. A helyi önkormányzatok pénzhiányra hivatkozva nem építik, illetve bővítik a már létező menhelyeket, így napjainkban még mindig csoportosan kóborolnak a kutyák, sok esetben megrémisztve a lakosságot. Bár törvénytelen, az eutanázia még mindig „jól” bevált módszer Romániában, viszont ez mégsem oldja meg a kutyák szaporodását. Az állatvédő szervezetek az ivartalanítás mellett voksolnak, és teljes mértékben ellenzik az eutanáziát. Ennek ellenére, lehetetlen minden egyes kóbor kutya életét nyomon követni…

 


„Ne szégyelld te azt, ha szereted az állatokat. Ne röstelld, ha egy kutya közelebb van a lelkedhez, mint a legtöbb ember, akit ismersz. Hazug próféták, és otromba, komisz emberek azok, akik megrónak e vonzalom miatt, s ezt mondják: – Az emberektől lopja el az érzéseket, melyeket a kutyára pazarol! Önző, rideg fráter! – ne törődj velük. Szeresd csak nyugodtan a kutyádat, ezt a csillogó szemű, fáradhatatlan barátodat, aki nem kér barátságáért mást és többet, mint valamilyen szerény koncot és egy-egy simogatást. Ne hidd, hogy gyöngeség és önzés késztet az állatokat szeretni. Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek. Mások nevezzék gyöngeségnek az állatszeretetet, gúnyoljanak ezért – te sétálj a kutyáddal. Jó társaságban maradsz, s Isten tudja ezt.”

Márai Sándor

 Így fogadjunk örökbe kutyát!

Egy kutya örökbefogadása nagy felelősséggel jár, ezért mielőtt véglegesen döntenénk, gondoljuk át, hogy valóban fel vagyunk-e készülve egy kutya ellátására, rendezésére és szeretetére.
Tér: a kutyáknak nagy a mozgásigényük, ezért akkor a legajánlatosabb kutyát örökbe fogadni, ha kertes házban lakunk, és házunkhoz tartozik egy füves rész, ahol kedvencünk szabadon szaladgálhat. Ha mégis tömbházlakásban szeretnénk kutyát tartani, akkor egy öregebbet válasszunk vagy kifejezetten szobakutyát.
Idő és energia: egy ebet naponta többször kell sétálni vinni, játszani vele és tanítani. Ha munkahelyünk és családunk mellett erre biztosan nem jut idő, akkor döntsünk a teknősbékák mellett. Egy kutyának szüksége van gazdája közelségére.
Pénz: állatorvos, póráz, kutyaeledel. Csak néhány dolog, ami a kutyának létfontosságú és pénzbe kerül.
Tudás: mielőtt magunkhoz veszünk egy ebet, olvassunk utána, hogy mivel jár az állattartás, a választott fajnak milyen tulajdonságai és elvárásai vannak.
Türelem: minden esetben egy kutya rengeteg türelmet igényel, hiszen időbe telik, amíg rá tudjuk szoktatni a szobatisztaságra, arra, hogy ne rágja szét a bútorokat, illetve a kedvenc cipőinket. Csak akkor fogadjunk örökbe, ha erre is fel vagyunk készülve.


 


Gazdikereső

 gazdikereso


Fogadj örökbe egy kutyát!


Telefonszám: 0771-170.818 
Cím: Prut utca 24. szám
(a Városi Virágkertészet mellett)


Share Button
Ennyien olvasták: 2623

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.