Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Látszat és valóság

Központ március 17, 2011 Egyéb kategória

 Látszat és valóság

 Az MPP március 14-re tervezett kézdivásárhelyi kongresszusáról szóló beszámolót szántuk erre az oldalra. Csakhogy az esemény az időközben kialakult „rendkívüli és váratlan helyzet” miatt elmaradt. Mi is történt tulajdonképpen? Mit is jelent a párt közleménye szerinti „rendkívüli és váratlan helyzet”, ami nemcsak a beharangozott kongresszus, hanem a nemzeti ünnep alkalmából tervezett rendezvények elmaradását is indokolná? Mindössze annyi, hogy Kézdivásárhely MPP-s polgármesterét, Rácz Károlyt az illetékes hatóságok 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték – kenőpénz elfogadásának gyanújával.

Mielőtt még bárki elfogultsággal vádolhatna, kijelentjük: az ártatlanság vélelme alapvető emberi jog, s ez kijár bárkinek – még a kézdivásárhelyi polgármesternek is.

Csakhogy, politikusról, választott elöljáróról lévén szó, az eset továbbgondolásra kötelez. Abban minden egészséges erkölcsi érzékű ember egyetért, hogy a korrupció elutasítandó cselekedet. Amiként azzal is, hogy többnyire pártsemleges.

Nem élnénk Romániában, ha rögtön fel nem vetődne a kérdés: miért épp mostanra időzítették a letartóztatást? Különösen, hogy közismert az igazságszolgáltatás politikai befolyásoltsága. Qui prodest? – teszik fel ilyenkor a kérdést. Azt hiszem, nem kell sokat agyalnunk azon, hogy rájöjjünk, kinek, kiknek használhat az eset ilyetén tálalása. Az biztos, egyedül az MPP-nek nem…

Mindenesetre, az tényként kezelendő, hogy az „illetékes szervek” megfelelő bizonyítékok hiányában nem rendelhették volna el a polgármester előzetesbe helyezését. Ezentúl az igazságszolgáltatás feladata a perbe fogás, illetve a bűnösség megállapítása.

Korábban jeleztük, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Amíg végleges bírósági döntés nem mondja ki, hogy valaki bűnös, addig bűntelen. Jogilag mindenképp.

Erkölcsi értelemben viszont már más a helyzet, különösen egy választott elöljáró esetében. Különösen egy magyar vezető esetében. Véleményem szerint egy közéleti szereplőnek kerülnie kell még a gyanú látszatát is. Egy pártszínekben megválasztott vezetőnek nemcsak becsületesnek kell lennie, hanem annak is kell látszania. Aki pedig nem képes eleget tenni ennek a követelménynek, annak nincs helye a közéletben, a politikában. Punktum. És ez egyaránt érvényes Rácz Károlyra, vagy bárki másra.

Jelen pillanatban a látszat a kézdivásárhelyi polgármester és közvetve az őt vezető pozícióba juttató MPP ellen szól.


 

Share Button
Ennyien olvasták: 268

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.