Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Légy te is tudatos vásárló!

Központ június 30, 2011 Egyéb kategória

Légy te is tudatos vásárló!

 kornyezet_2

A Zöld Erdély Egyesület egy újabb bátorító és figyelemfelkeltő rövidfilmmel rukkolt elő, a Környezettudatos Vásároló kampány keretén belül. A gazdasági válságot és az éghajlatváltozást célzó kezdeményezés üzenete a helyi termékek vásárlására való felszólítás.

 kornyezetA kampány célja rávilágítani: nap mint nap minden ember – különösebb erőfeszítések nélkül is – tehet valamit a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a gazdasági válság ellen. De amíg a vásárlásaink során egyiptomi burgonyát, brazil csirkét, kínai fokhagymát, görög paradicsomot, svájci csokit, marokkói zöldpaprikát és argentin almát teszünk a kosarunkba, nem is várhatunk el normális időjárást és működő gazdaságot – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményben.

Nem igényel különösebb magyarázatot az a megállapítás, miszerint ha nincs helyi termelés, nincs elegendő munkahely sem. Többek között ennek megváltoztatása érdekében küzdenek a szervezők.

A kisfilm a www.zoldportal.ro weboldalon tekinthető meg, illetve CD-n vagy e-mailben is igényelhető.

Elérhetőség: 

office@greentransylvania.ro, greentransylvania@yahoo.com.


 

 Tízparancsolat

Mindössze néhány szabály betartásával te is egyike lehetsz a környezettudatos vásárlóknak.

  • 1. Írd össze, mire vanszükséged! Csak azt vásárold meg, amire feltétlenül szükséged van, és ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
  • 2. Vásárolj a piacon vagy helyi boltban! Ezáltal a helyi kisvállalkozókat és a helyi gazdaságot támogatod. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
  • 3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol, és természetesen ne is költs rá. Minden műanyag zacskóból szemét lesz, ami nagymértékben terheli a környezetet, mi több, a szemétdíjat is te fizeted.
  • 4. Gyalogolj, biciklizz vagy használd a tömegközlekedést! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél.
  • 5. Vásárolj helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében gyártott termékeket, hozzájárulván a helyi gazdaság fenntartásához.
  • 6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
  • 7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket.
  • 8. Vegyél idényzöldségetés -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyon­csomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak.
  • 9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása, majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár.
  • 10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül stb. Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat.


Share Button
Ennyien olvasták: 358

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.