Központ
2017. december 12. kedd, Gabriella
Derült
Ma
Derült
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Légy te is tudatos vásárló!

Központ június 30, 2011 Egyéb

Légy te is tudatos vásárló!

 kornyezet_2

A Zöld Erdély Egyesület egy újabb bátorító és figyelemfelkeltő rövidfilmmel rukkolt elő, a Környezettudatos Vásároló kampány keretén belül. A gazdasági válságot és az éghajlatváltozást célzó kezdeményezés üzenete a helyi termékek vásárlására való felszólítás.

 kornyezetA kampány célja rávilágítani: nap mint nap minden ember – különösebb erőfeszítések nélkül is – tehet valamit a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a gazdasági válság ellen. De amíg a vásárlásaink során egyiptomi burgonyát, brazil csirkét, kínai fokhagymát, görög paradicsomot, svájci csokit, marokkói zöldpaprikát és argentin almát teszünk a kosarunkba, nem is várhatunk el normális időjárást és működő gazdaságot – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményben.

Nem igényel különösebb magyarázatot az a megállapítás, miszerint ha nincs helyi termelés, nincs elegendő munkahely sem. Többek között ennek megváltoztatása érdekében küzdenek a szervezők.

A kisfilm a www.zoldportal.ro weboldalon tekinthető meg, illetve CD-n vagy e-mailben is igényelhető.

Elérhetőség: 

office@greentransylvania.ro, greentransylvania@yahoo.com.


 

 Tízparancsolat

Mindössze néhány szabály betartásával te is egyike lehetsz a környezettudatos vásárlóknak.

  • 1. Írd össze, mire vanszükséged! Csak azt vásárold meg, amire feltétlenül szükséged van, és ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
  • 2. Vásárolj a piacon vagy helyi boltban! Ezáltal a helyi kisvállalkozókat és a helyi gazdaságot támogatod. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
  • 3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol, és természetesen ne is költs rá. Minden műanyag zacskóból szemét lesz, ami nagymértékben terheli a környezetet, mi több, a szemétdíjat is te fizeted.
  • 4. Gyalogolj, biciklizz vagy használd a tömegközlekedést! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél.
  • 5. Vásárolj helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében gyártott termékeket, hozzájárulván a helyi gazdaság fenntartásához.
  • 6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
  • 7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket.
  • 8. Vegyél idényzöldségetés -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyon­csomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak.
  • 9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása, majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár.
  • 10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül stb. Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat.


Share Button
Ennyien olvasták: 145

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.