Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Lesz-e körmenet?

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

mogye

Kiállás a magyar nyelvű orvosi képzésért

Lesz-e körmenet?

 Sorozatos akadályok gördülnek a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület kezdeményezte augusztus 11-i körmenet megszervezésének útjába. A szervezők kitartóan állják a sarat, nem hagyják annyiban a tüntetés elutasításának tényét.

 Nem adják fel

 Ádám Valérián, az RMOGYKE ügyvezető elnöke múlt pénteken újabb kérelmet nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz, melyben ismételten kéri az augusztus 11-i körmenet engedélyeztetését. Az engedélyező bizottság szerdán, egy nappal a rendezvény előtt ül össze és dönt a tüntetés kimenetele felől. „A régi Városháza előtti téren fogunk gyülekezni. Ha a körmenetet mégsem engedélyezik, akkor a Vártemplom udvarán szervezzük meg a tüntetést, de egyelőre mindenképp harcolunk az általunk eredetileg megjelölt hely megszerzéséért. Utolsó percben is kimegyünk a térre, és ha emiatt megbüntetnek, nem fogjuk kifizetni a bírságot, hanem Stras­bourgig megyünk azzal a kérdéssel, hogy miért kell egy ilyen tüntetésért bírságolni” – nyilatkozta lapunknak az egyesület ügyvezető igazgatója.

 Előzmények

 Július 15-i keltezéssel az RMOGYKE, a Bolyai Kezdeményező Bizottsággal közösen kérvényt nyújtott be a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalhoz, melyben a két egyesület bejelenti, hogy csütörtökön, augusztus 11-én este 7 és 9 óra között az egyházak és civil szervezetek képviselőivel együtt körmenetet szerveznek. A polgármesteri hivatal és a Kultúrpalota előtti téren gyülekező, majd a Rózsák terén zajló körmenet „a kölcsönös segítségnyújtás és békés együttélés megteremtésének érdekében történik, és a Románia minden polgárát megillető jogegyenlőség elvére támaszkodik” – áll a dokumentumban, amelyben az önálló romániai magyar orvosi oktatási vonal megvalósításáért kardoskodó egyesületek a hatóságok segítségét kérik a körmenet zavarmentes lebonyolításában.

Közben a sajtóban is megjelent a körmenet híre. Ebben a szervezők azt ígérik, a főtéri körmeneten résztvevők nem lesznek a megmozdulás egyedüli szereplői, ugyanezen a napon és órában „számos magyarországi civil szervezet és a diaszpórában élő magyarság (…) gyertyás imát szervez a román nagykövetségek előtt, hogy a keresztény Európában tartsák tiszteletben a kisebbségek jogait…” – olvasható a közleményben.

 Akadályoztatás vagy a törvény útja?

 A történet itt nem ér véget. Augusztus 2-án az RMOGYKE hivatalos felszólítást kapott a polgármesteri hivataltól, hogy jelenjen meg az augusztus 4-i véleményező bizottság  gyűlésén, ahol megvitatásra kerül a bejelentett tüntetés engedélyeztetésének ügye is. Az idézést Valentin-Constantin Bretfeleannak, a helyi rendőrség igazgatójának aláírása pecsételi meg. Az idézés törvényes alapját – az idézők szerint – a 1991/60-as gyülekezési törvény 8. cikkelye szolgáltatta.

A gyűlés alatt készült jegyzőkönyv szerint: „figyelembe véve a tényt, hogy az RMOGYKE a polgármesteri hivatalhoz nem egy mindenre kiterjedő kérelmet, hanem csupán egy értesítést terjesztett elő, továbbá figyelembe véve, hogy azok a követelések, amelyeket az egyesület megfogalmaz, nem tartoznak az önkormányzat vagy a municipium bármelyik más intézményének hatáskörébe – a bizottság nem engedélyezi a rendezvény megszervezését. A bizottság tagjai egyhangúlag leszögezték, célszerűtlen lenne egy ilyen megnyilvánulás, mely indokolatlan közlekedési zavarokat okozna. Hasonlóképpen, a kérelmezés engedélyezése mesterséges feszültségeket kelthet a polgárok körében, negatív utóhatásokkal a társadalmi stabilitásra és a közrendre.”

A polgármesteri hivatalban lezajlott gyűlés után Ádám Valérián lapunknak elmondta, a véleményező bizottság először egy formai hibára hivatkozva utasította el a beadványt, nevezetesen arra, hogy az egyesület bejelentette, nem pedig kérelmezte a körmenet engedélyeztetését.

„Mivel én képviselem az egyesületet, én írtam a kérvényt, vállaltam, hogy azonnal kijavítom az általuk fogalmazásbeli hibának minősített kifogást, lepecsételem, aláírom – egyszóval korrigálom a bizottság észrevételét. Ezt nem engedélyezték, újabb indokokat találtak a rendezvény elfojtására, meg is félemlítettek, hogy amennyiben a törvény ellenében mégis megszerveznénk a tüntetést, ezt törvényes úton meg fogják akadályozni.”

Valentin-Constantin Bretfelean lapunknak azt nyilatkozta, hogy „a véleményező bizottság elsősorban azért utasította el a körmenet engedélyezését, mert minimális törvényes előírások nincsenek teljesítve, másodsorban azért, mert ez a tüntetés a MOGYE ügye, amely egy autonómiával rendelkező oktatási intézmény.

Ehhez hasonló problémákat nem a köztereken, hanem az oktatási intézmény vagy a szaktárca szintjén szokás megoldani.” A nyilatkozat után azonnal rákérdeztünk volna például a minimális törvényes előírások frázisra, ennek bővebb kifejtésére kértük volna a helyi rendőrség igazgatóját, ám nyilatkozata után egyből megköszönte a lehetőséget, majd faképnél hagyott.

Ezek után Ádám Valériántól kérdeztük meg, miért is tartja fontosnak a város főterén szervezett tüntetést, miért nem elégedne meg egy, a MOGYE-n szervezett megmozdulással.

Az RMOGYKE ügyvezetője válaszában azt hangúlyozta, „ki szeretnénk törölni a város magyar lakóinak fejéből az attól való félelmet, hogy a város főterén gyülekezzenek”.

Az augusztus 11-i tüntetésre a Gyergyószentmiklóson zajló EMI tábor résztvevői is bejelentették jelenlétüket. A marosvásárhelyi megmozdulásra szervezett autóbuszokkal érkeznek majd a táborlakók.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 379

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.