mat
Egyéb

Magyar Autonómia Tanács

Brüsszelben ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács

 mat
A KMAT tagszervezetei brüsszeli ülésüket követően zárónyilatkozatban rögzítették azt az egyhangú megállapítást, mely szerint megmaradásuk és fejlődésük egyedüli garanciája a területi, perszonális és sajátos jogállású autonómiaformák biztosítása. A brüsszeli út tapasztalatait, illetve az SZNT március 12-i marosvásárhelyi ünnepi rendezvényét sajtótájékoztatón ismertette Izsák Balázs SZNT-elnök .

 Március elején rendhagyó eseményre került sor az Európai Parlamentben: az Európai Néppárt Magyar Delegációjának meghívására első ízben ülésezett Brüsszelben a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács. A KMAT a Magyarország határain kívül élő magyar nemzeti közösségek számottevő szervezeteiből álló testület, melynek mostani megbeszélésén 19 magyar politikus vett részt, köztük megfigyelői státussal a Magyar Koalíció Pártja és az RMDSZ, olvasható Sógor Csaba EP-képviselő közleményében. Sógor egyébként kifejti: véleménye szerint a kisebbségjogi kérdés megoldásának érdekében stabilitási tényezőként kell kezelni azt, illetve a többségi nemzetet kell motiválttá tenni a rendezésben. A KMAT egyébként két állás­­foglalásról is döntött Brüsszelben: az Európa stabilitása és az őshonos nemzeti közösségekről, valamint a Kárpát-medencei magyar ügy európai vonatkozásainak rögzítéséről.

Izsák Balázs a regionális parlament, regionális kormányzat megteremtését eredményező székelyföldi területi autonómia érdekében folytatott küzdelmükről beszélt a brüsszeli közmeghallgatáson. Felhívta a figyelmet arra is, hogy maga a román alkotmány is lehetővé teszi az önszabályozás alapján álló közhatalmi testületek létrehozását. Izsák szerint fontos megtalálni az európai szövetségeseket is, hiszen ha összeadnák azoknak a régióknak a lakosságát, amelyek felvállalják a kisebbségek autonómiáját, mint Skócia, Katalónia, Baszkföld vagy éppen Dél- Tirol, akkor kiderülne, hogy Európa ötödik nagyhatalma lehetne népesség tekintetében. Ennek a „láthatatlan országnak” a tagja kell legyen Székelyföld is. A KMAT-tagok között egyet­értés tapasztalható az SZNT által már korábban szorgalmazott egymillió aláírás összegyűjtésének tekintetében is. Mint ismeretes, a lisszaboni szerződés lehetővé teszi, hogy állampolgári kezdeményezésként is az Európai Parlament elé lehessen terjeszteni az önrendelkezés kérdését szabályozó határozattervezetet.


 


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.