Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Magyar Filmnapok

Központ március 31, 2011 Egyéb kategória

Magyar Filmnapok.
Puskás Ferenc a Mészárosok bástyájában

 Eliodor_MoldovanA hétvége a hetedik művészet rajongóinak kedvez, ugyanis péntektől vasárnapig minden délután a vásárhelyi Vár Mészárosok bástyájában működő 74 Színházban kortárs magyar filmek vetítésére kerül sor. A rendezvény főszervezőjével, Eliodor Moldovannal, a K’arte Egyesület ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

 

A rendezvény főszervezője a K’arte Egyesület, társszervezője a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet, házigazdája pedig a 74 Színház.

 – Mit kell tudni a K’arte Egyesületről?

 – A K’arte körülbelül két éve működik. Az egyesület magát kulturális és humanitárius szervezetként határozza meg. Az első évben nem fejtettünk ki komolyabb tevékenységet, ezzel ellentétben idén nagyobb teret és figyelmet szeretnénk szentelni működésének. Ez az elhatározásunk január végén kezdett testet ölteni a Lengyel Filmnapok nevű rendezvényünkkel, amelyet a Bukaresti Lengyel Kulturális Intézettel közösen szerveztünk. Most kerül megrendezésre a Magyar Filmnapok nevű projektünk, továbbá idénre még tartogatunk néhány filmes, illetve képzőművészettel kapcsolatos elképzelést.

 – Három napig a marosvásárhelyi közönség furcsa helyzetben találja magát. Magyar filmnapokat szervez egy nem magyar egyesület. Mi a célja ennek a rendezvénynek és kit céloztok meg: a román vagy a magyar közönséget?

 – Mi nem nemzetiségi fogalmak mentén gondolkodunk. A marosvásárhelyieknek szervezzük ezt a hétvégét, mind a magyar, mind a román közönség tagjainak. Nekünk tulajdonképpen ezekkel a filmnapokkal az a célunk, hogy a kortárs európai mozgókép-kultúrát hozzuk közelebb a közönséghez. A magyar filmnapok lehetősége pedig egy plusz töltetet adott ennek, figyelembe véve a városban élő magyar közösséget. Mindezek mellett fontosnak tartottuk, hogy a filmek románul feliratozva legyenek, hogy senki se érezze sértve magát. Továbbá fontosnak tartom megjegyezni, hogy minden vetítésre ingyenes a belépés. Egy kulturális ajánlattal jövünk a város közösségei felé, és ha ezt elfogadják, örülni fogunk.

 – Ki volt segítségükre a filmek kiválasztásában?

 – A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet már rendezett egy ehhez hasonló eseményt. Akkor nekik nagyobb filmkínálatuk volt, egy héten keresztül zajlottak a vetítések. Mi az akkor levetített filmek közül válogathattunk.

 – Mekkora sikere volt a januári Lengyel Filmnapoknak?

 – A Bukaresti Lengyel Kulturális Intézet képviselői utólag azt mondták, hogy Marosvásárhelyen több résztvevője volt a rendezvénynek, mint Bukarestben. Azzal viszont mindenképp számolni kell, hogy az ilyen típusú rendezvények nem vonzanak akkora tömegeket. Remélem, hogy megtelik a terem, de ha csak egy néző is lesz, érte is levetítjük a filmeket. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy alternatív kínálat, amellyel egy kisebb csoport igényeit elégítjük ki. Nem tömegkultúraként, hanem alternatív ajánlatként jelentkezünk.

plakat

Share Button
Ennyien olvasták: 315

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.