Központ
2020. október 26. hétfő, Dömötör

Maros Művészegyüttes: A kitűzött célokon is felül teljesítettek

Központ május 26, 2011 Egyéb kategória

Barabasi_Attila_CsabaMaros Művészegyüttes:
A kitűzött célokon is felül teljesítettek

Barabási Attila-Csaba múlt év decemberétől a Maros Művészegyüttes kinevezett vezérigazgatója. Végéhez közeledő, fél évre szóló igazgatósága alatt az intézmény az elvárásokon és kitűzött célokon felül teljesített. A jelenlegi vezető a néhány hét múlva esedékes rendes vezérigazgatói állás betöltéséért is versenybe kíván szállni.

 Megvalósuló célok

 A múlt év végén, az előző vezérigazgató egészségügyi problémái miatt, Barabási ­Attila-Csabára hárult a Maros Művészegyüttes irányítása. A kinevezésével járó feladatok nem jelentettek teljesen újdonságot számára, hiszen addig az intézmény aligazgatói, illetve a magyar tagozat igazgatói funkcióját töltötte be. Decemberben  vezérigazgatóvá való kinevezésével egyidőben elkészített egy menedzsmenttervet, amelyben azoknak a problémáknak a megoldását tűzte ki célul, melyek az előző vezetőség gyengeségeiből fakadtak. Az egyik ilyen cél az együttes munkaütemének betartása volt; a másik pedig a bevételek növelése, amit egyrészt az előadásokon eladott jegyek árából, másrészt a rendelkezésükre álló terem lehetőségeinek jobb kihasználásával képzelt el. Mindezt sikerült is megvalósítaniuk. Ezt a számadatok is alátámasztják: az évad első szemeszterének bevétele 400 millió régi lejben volt megállapítva, de bevételeik meghaladták a 800 milliót. „Ehhez pedig nem kellett semmilyen plusz teljesítménynek eleget tenni, csupán annyit, hogy mindenki becsületesen, nyíltan végezte a kötelességét” – árulta el az intézmény hatékony működésének titkát a jelenlegi igazgató.

 Teremgondok

 Az együttes 2007-ben új termet kapott, amelynek fokozatosan sejlettek fel hiányosságai, és amelyeket megpróbáltak az évek során korrigálni. Azóta a több száz méter hosszú folyosót sikerült lambériával borítaniuk és jelenleg folynak a színpad feljavításának munkálatai. A kemény munkától ugyanis a színpad felszakadt, de a vezetőség reméli, hogy a jövő hónapig sikerül befejezni ennek lepadolását. A jelenlegi igazgató azt szeretné, hogy a kövesdombi terem Marosvásárhelyen versenyképesség szempontjából az elsők között lenne. A Maros Művészegyüttes terme már most is nagyon keresett, rengeteg tevékenység helyszíne: saját produkcióik mellett, óvodások műsorától kezdve profi színészi előadásokon túl egészen a vallásos találkozókig terjed a skála.

 A technika is felújításra vár

 A jelenlegi igazgató pótolni szeretné a Maros Művészegyüttes hiányos technikai felszereltségét. A technikai igény sosem volt szakszerűen felmérve, és volt már arra példa, hogy erre hivatkozva mondták vissza a terem bérlését. A befektetés több tízezer eurót jelentene, de már jövő hónap elejére sikerül beszerezniük a minimálisan szükséges hangtechnikai felszerelést. Az igazgató az együttes hangszertárát is bővíteni, gazdagítani szándékozik, ám ez sem olcsó mulatság, például egy harmonika ára 2500 eurónál kezdődik.

 Kiküszöböltéka szakképzési gondokat

 Az együttesnek ugyan profi táncosai vannak, de ezt számos esetben oklevél nem bizonyította. A táncegyüttes zavartalan működéséhez fontos volt a táncosok szakképesítésének megoldása. Ebben a Művészeti Egyetem sokat segített, hiszen a két intézmény közösen belátta, hogy igény van egy ilyesfajta végzettséget biztosító szakra, és a Köteles Sámuel utcában már második éve működik a koreográfia szak, amely a Maros Művészegyüttes táncosainak is lehetőséget nyújt a továbbtanuláshoz. Az együttes munkáját nemcsak az iskolai-egyetemi élet nehezíti meg, hanem az alacsony bérek is, ami egyfajta feszültséget is eredményez az együttesben. Az igazgató reméli, hogy a közeljövőben a kultúrára is nagyobb figyelmet szentelnek majd és ezzel párhuzamosan a fizetések is jó irányba fognak változni.

 Brüsszelben táncoltak

 A magyar tagozat egyik legnagyobb kihívása és sikerélménye  március 15-i fellépésük volt az Európai Parlament brüsszeli székhelyén, amikor is úgy érezték, sikerült megmutatniuk a tagországoknak Erdély értékeit. Hamarosan a Novák Ferenc rendezte János vitéz című gyerekelőadás előbemutatójára készülnek, ennek nagyobb méretű bemutatójára szeptember folyamán kerül sor.

Barabási Attila-Csaba szerint Marosvásárhelyt, Maros megyét nem érheti az a vád, hogy fiataljait nem érdekli a népzene, néptánc. A Napsugár Tánccsoport nagyon erős utánpótlást jelent, ezen kívül pedig a megyében is számos néptánccsoport létezik, akikkel jó kapcsolatokat ápolnak, hiszen számos esetben ezek működése az intézmény táncosainak művészi szakirányítása alatt történik.


Share Button
Ennyien olvasták: 396

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.