Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Marosvásárhelyen bolyongott az Osonó. A teljesség ígérete

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

Marosvásárhelyen bolyongott az Osonó. A teljesség ígérete

 OsonoMagyarországi turnéja előtt, március 19-én Marosvásárhelyen vendégszerepelt a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely, amelyet a Plugor Sándor Művészeti Líceum, valamint a Művészeti Népiskola színészosztályának és a Mikes Kelemen Főgimnázium Diákszínházának tanulói alkotnak.  Részletek a bolyongás meséiből című előadásukkal számos nemzetközi és országos díjat nyertek. A nagyrészt improvizáció-sorozatból álló vizuális gondolatot, több mint háromszázszor adták elő nemcsak Romániában, hanem Magyarországon, Szerbiában, Ausztriában és Thaiföldön is.

 Az Osonó Színházműhely tagjai újra megrendítő élménnyel gazdagították a marosvásárhelyi közönséget. Évekkel ezelőtt, amikor először gondoltak arra, hogy a darabot a sepsiszentgyörgyi közönségen kívül másoknak is bemutathatnák, Marosvásárhely volt az első állomás. A Részletek a bolyongás meséiből című darab – rendezője Fazakas Mihály – féléves kísérlet eredménye, amelynek tárgya önmagunk, félelmeink, gyengeségeink felfedezése. A produkció váza, az előadás struktúrája és témája változatlan ugyan, a szereplők érzései viszont mindig másak. Szertartásos keretek között mutatnak tükröt a nézőnek saját magáról. Olykor önmagukból kikelve fakadnak sírva, máskor üvöltenek a dühtől, a fájdalomtól és attól, hogy hiába keresik, nem találják, nem találjuk a megoldást. Szomorú életképek, olcsó megoldások, szánalmas hajszolás az eredménye kilátástalan helyzetünknek. Ez derül ki a képekből, amelyeket a fiatalok elénk tárnak.
Mégis láttam rajtuk valami élőt, igazit, őszintét. Jelen voltak. Attól a pillanattól kezdve, hogy az autóbuszból kiszálltak, a kipakoláson és a színfalak felépítésén keresztül, egészen az előadás végéig. Aztán néhány kortynyi vörösborral vált teljessé a beavatásunk. Ekkor már mindenki otthon érezte magát. Elhitte, hogy amit lát, ugyan csupán töredéke a valóságnak, de igaz, s ennek Ő maga is része, főleg most. Kaptunk útravalót is. A szertartás befejeztével gyertyákat nyújtottak át nekünk és útjainkra engedtek.
A fekete függönyök között történt valami, ami belőlem is felszínre hozott egyet s mást. Hazafelé szokatlan teljességet éreztem magamban. Semmi sem hiányzott és semmi nem volt fölöslegben. Azon gondolkodtam, vajon meddig tarthat ez az állapot…

Share Button
Ennyien olvasták: 241

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.