Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Másság és tolerancia

Központ április 21, 2011 Egyéb kategória

Másság és tolerancia

Azokban az időkben, amikor még kötelező volt az iskolákban az egyenruha, nagyon sokan lelki elnyomásként élték meg ezt a korlátozást. A fiúk „unalmas” sötétkék egyenruhát kellett viseljenek, világoskék inggel, a lányok pedig közepes hosszúságú szoknyát, szintén kékes árnyalatú inggel. Ennek ellenére mindenki megpróbálta, ilyen körülmények között is kifejezésre juttatni egyéniségét.

A fiúk közül egyesek kilógatták az ingjüket a nadrágból és „elfelejtették” begombolni a legfelső inggombokat, de olyan tanulók is akadtak, akik mindig nyakig begombolkoztak és nyakkendőt viseltek. A lányok közül egyeseknél mindig túl rövid volt a szoknya, és az ing is túl feszes, másoknál viszont minden csak szolid, diszkrét és „rendes”. Szóval nyugodtan kijelenthetjük, egyénre szabott volt az egyenruha is. Az akkori öltözködési szokásokat, az egyenruhával és a „rendszerrel” kapcsolatos elfogadó vagy elutasító viszonyt összefüggésbe lehet hozni a későbbi életpályákkal. Az uniformist kedvelő és tisztelő diákok az életben is inkább a megfelelés és az alázat útját választották, azok pedig, akik minden lehetséges módon a kitörés, a kirívás vagy a reform lehetőségét keresték, több konfliktust kellett átéljenek az életben.

Talán éppen az egyenruhás korszaknak köszönhető, hogy a kelet-európai régióban nagy ellenállásba ütközik a másság iránti tolerancia. Egyes témákkal kapcsolatosan, mint amilyen például az azonos neműek iránti vonzalom, vagy más nemi-magánéleti kérdések, a mély vallási gyökerek szabnak komoly határokat. Más esetekben viszont az emberek frusztráltsága és kudarcélményei okozzák az intoleráns és elitélendő magatartást. Gyakran ugyanilyen elutasító hozzáállással találkozhatunk a nyelvi jogokkal kapcsolatosan, az autonómiát óhajtó személyekkel szemben, vagy bármilyen más kisebbségi csoportosulást illetően. Ezeknek a „tüneteknek” a megfékezésére törekednek az illetékes állami szervek és a nem kormányzati szervezetek. Egyaránt fontos a megfelelő alkotmányos keret megvalósítása és a törvények tiszteletben tartása.

Tudomásul kell vennünk, hogy sokan közülünk vegetáriánusok, és nem óhajtják mindenáron a flekken, a „miccs” és a kolbász nyújtotta élvezeteket halmozni. A disznótor nem erőszak. Bármilyen nagy jelentőségű az autós közlekedés fejlesztése, sokan inkább kerékpárral szeretnének közlekedni. Lehet, hogy az egész megye a székelykakasdi szántóföldre szeretné szállítani a szemetét, de az is tény, hogy az ottani lakosok ezzel nem értenek egyet. A városi tanács elfogadta a somostetői kerülőút tervét, de egy „kisebbségi” csoport ezt nem vette jó néven, a projektet megvétózta és végül ellehetetlenítette. Valószínűleg az ország nagy többsége egyetért az autópálya tervezett nyomvonalával, de kerülnek olyan személyek is, akik a közvetlen érintettségük okán, azt máshova költöztetnék. Nem vagyunk egyformák, ma már nem az egyenruhák korát éljük. Ugyanolyan fontos mindenkinek a többség és a kisebbség, az egyén és a közösség.


Share Button
Ennyien olvasták: 363

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.