Központ
2017. december 16. szombat, Etelka, Aletta
Hóesés valószínű
Szombat
Hóesés valószínű
Borús
Holnap
Borús
Hózápor
Hétfő
Hózápor

Még minden lehetséges

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb

s1Még minden lehetséges

Múlt héten  lapunk megbízásából a Metro-Polls által készített közvéleménykutatás adatainak ismertetését kezdtük le. Ezúttal a Maros Megyei Tanács elnökségéért esetleg indulók esélyeire vonatkozó adatokkal folytatjuk.

A kérdésre – ha a jövő vasárnap lennének a választások, az alább felsorolt, a megyei tanács elnökségére pályázó személyek közül ön kire adná a voksát? – adott válaszokból kiderül: a válasz­adók – románok és magyarok – 15 százaléka nem nevezett meg egyetlen jelöltet sem, pontosabban nem szándékszik szavazni (4 százalék), határozatlan (8 százalék), illetve nem válaszol a kérdésre (3 százalék). A válaszadók 31 százaléka Ciprian Dobréra, 19 százaléka a jelenlegi tanácselnökre, Lokodi Editre, 12 százaléka pedig a tisztségben levő prefektusra, Marius Paşcanra adná a voksát.

s2

Érdekesebb kép alakul ki a magyar nemzetiségű alanyok válaszaiból: 34 százalékuk Lokodi Editet támogatná, 16 százalékuk Ciprian Dobrét, míg 14 százalékuk Borbély Lászlót. Magas – 17 százalék – a voksolni nem szándékozók, a határozatlanok, illetve a kérdésre nem válaszolók aránya. Továbbá igen magasnak tűnik azok aránya – 19 százaléknyi – is, akik egy más, a listán nem szereplő személyre adnák a szavazatukat.

Ha esélylatolgatásba kezdenénk, figyelembe kellene vennünk az esetleges koalíciós lehetőségeket, mert első látásra világos: az ellenzéki szociál-liberális szövetség (USL) jelöltje szerezné meg a legtöbb voksot, de ha a mostani kormánykoalíció pártjai közül az RMDSZ jelöltje (a Lokodira és Borbélyra eső 19, illetve 10 százalékot összeadva) 29 százalékon állna, míg a PDL (Paşcan 12, Florea 8, Maior 5 százalékai) 25 százalékot gyűjthetne összesen. Egy esetleges koalíciós (nyíltan vállalt, vagy csupán a háttérben kötött) egyezség esetén a jelenlegi kormányerők meg tudnák tartani a megyei tanács elnöki pozícióját. Kérdés: ha az RMDSZ jelöltje lenne a jelenlegi kormánykoalíció kiszemeltje a tisztségre, akkor mi lenne annak az ára, mit kérne a PDL ezért cserébe?


Share Button
Ennyien olvasták: 124

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.