Központ
2019. december 10. kedd, Judit

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a Btk.-t módosító rendeletet hatályon kívül helyező sürgősségi rendelet

Központ február 5, 2017 Hír & hírháttér, Uncategorized
Megjelent vasárnap a Hivatalos Közlönyben az a sürgősségi kormányrendelet, amely hatályon kívül helyezi a Büntető törvénykönyv és a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv módosításáról szóló, 2017/13-as rendeletet.

Az új jogszabály indoklása szerint elfogadására azért volt szükség, “mert megjelenése óta a 2017/13-as sürgősségi rendelet számos reakciót váltott ki”, és nem csak a jogszabály előírásait, hanem elfogadásának módját is kifogásolták.

A 2017/13-as rendelet hatályon kívül helyezésekor figyelembe vették azt is, hogy a kifogások az igazságszolgáltatási intézmények – a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács, a Legfelső Bíróság, a Főügyészség -, illetve más állami hatóságok – az államfő, a Nép Ügyvédje – részéről érkeztek.

A vasárnap elfogadott rendelet szövege kitér arra is, hogy a visszavont jogszabály “élénk érdeklődést” váltott ki az ország lakosságából, “amely amellett, hogy aktívan részt vett az annak elfogadását megelőző közvitán”, az ország egész területén és külföldön is nyilvános megmozdulások keretében állt ki álláspontja mellett. Az új jogszabály értelmében az állampolgárok elégedetlensége elsősorban arra irányult, hogy bár közérdeklődésre tart számot a téma, nem előzték meg széles körű tárgyalások a Btk.-t módosító rendelet elfogadását.

A jogszabály rámutat, “fennállt a veszélye annak, hogy a 2017/13-as rendelet keltette feszültség megosztja a romániai társadalmat”, és mivel megállapították, hogy “az erős reakciót kiváltó előírások azonnali hatályon kívül helyezése oldaná a feszültséget”, úgy módosítják a Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet, hogy az ismét a rendelet elfogadását megelőző formájában legyen hatályos.

A vasárnap elfogadott sürgősségi kormányrendeletet Sorin Grindeanu miniszterelnök írta alá, illetve Florin Iordache igazságügyi miniszter, Carmen Dan belügyminiszter és Teodor Meleşcanu külügyi tárcavezető is ellenjegyezte.

forrás: AGERPRES

Share Button
Ennyien olvasták: 585

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.