Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

„Megoldást találunk arra, hogy induljon magyar nyelvű gyógyszerészképzés!”

Pál Piroska február 19, 2015 Uncategorized

Múlt héten Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora azt nyilatkozta a hely sajtónak, hogy ősztől felszámolódik a magyar gyógyszerészképzés Marosvásárhelyen. A rektor úgy véli, a felelősség azokat a magyar oktatókat terheli, akik nem állították össze megfelelően az akkreditációs iratcsomót. Azóta szenátusi ülés is volt, ahol azonban nem született érdemi döntés az ügyben.

mogye

Lapunk érdeklődésére Azamfirei elmondta, reális az esély arra, hogy ősztől ne induljon magyar gyógyszerészképzés a MOGYÉ-n, hisz a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) nem  akkreditálta a képzést.

A rektor szerint magyar oktatók a hibásak

Úgy véli, azok a személyek tehetőek felelőssé a kialakult helyzetért, akiket a szenátus felhatalmazott arra, hogy összeállítsák az akkreditációs dossziét, valamint a gyógyszerészetin oktató magyar nemzetiségű tanárok.

Szilágyi Tibor, az egyetem volt rektorhelyettese diszkriminatív eljárásnak véli, hogy a magyar nyelvű gyógyszerészképzés akkreditációja elé akadályokat gördítenek, ám Azamfirei nyilatkozata szerint az akkreditációs kérelem visszautasítása nem az ő véleménye, hanem az ARACIS-é. „Ha Szilágyi professzor úr úgy véli, hogy a magyar gyógyszerészképzés diszkrimináció áldozatául esett, akkor joga van az illetékes szervekhez fordulni jogorvoslatért” – mondta el.

„Vállalni kell a felelősséget”

Arról érdeklődve, hogy mégis milyen megoldását véli a helyzetnek, a rektor elmondta, hogy szerinte abban a pillanatban, amikor az illetékesek ilyen működési zavart hoztak létre az egyetemen, illetve kétségessé tették a magyar farmakológiai képzés indulását, vállalniuk kell a következményekért a felelősséget főleg azon diákokkal szemben, akik a szóban forgó képzésre szerettek volna felvételizni. „Ami az egyetem vezetőségét illeti, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy orvosoljuk a kialakult helyzetet” – ígérte meg.

A törvényt szeretnék betartani

Lapunk Sipos Emese leköszönt dékánhelyettest is megkereste, aki elmagyarázta, hogy a román és a magyar gyógyszerképzés eddig közös akkreditációt élvezett, ám a 2011-től érvényben lévő új oktatási törvény 317-es cikkelyében pontosan írja, hogy minden oktatási programot, minden nyelven külön kell akkreditálni. „Mi tavaly májusban többször is hangoztattuk, hogy külön szeretnénk a román és magyar gyógyszerészeti program akkreditációs dokumentációját összeállítani, de amikor az egyetemre látogatott az ARACIS, és értesültek arról, hogy a gyakorlati órák nyelve román, és csupán az előadások zajlanak román és magyar nyelven, akkor azt mondták, hogy ilyen szerkezeti felépítésben nem áll módjukban külön akkreditálni a programot.  Akkor az az „ötletük” támadt, hogy a román nyelvű program a 2009-ben akkreditált képzés magától értetődő jogutódja és folytatása, ám a magyar gyógyszerészeti képzés – mintha soha nem létezett volna – mint új program, ideiglenes akkreditációt kapna. Ez számunkra teljességgel elfogadhatatlan, hisz 1948 óta folyamatosan létezik magyar nyelvű gyógyszerszétoktatás az egyetemen, ez miért számítana újnak?” – tette fel a valószínűleg költői kérdést Sipos Emese, és hozzátette, hogy csupán az angol nyelvű orvosképzés működik ideiglenes akkreditációval, hiszen az tényleg új programnak minősül.

A vezetőség és az ARACIS is hárít

Mint említettük, Azamfirei rektor szerint hiányos a magyar gyógyszerészképzés akkreditációs iratcsomója, és a magyar tagozat tanárait teszi felelőssé a kialakult helyzetért, sőt, Sipos Emesét fegyelmi bizottság elé is állította a tanintézmény vezetősége emiatt. „Mi májusban összeállítottuk a magyar nyelvű gyógyszerészeti program akkreditációs dossziéját, amelynek a románnal teljesen azonos a tartalma, csak a borítóján ír mást. Tavaly októberben beadvánnyal fordultam az ARACIS-hoz és az egyetemi bizottsághoz, amelyben arra kértem őket, mondják el, hogyan kell a megfelelő dossziét összeállítani, mit kell annak tartalmaznia, valamint, hogy történt-e valamiféle változás, amit fel kellene tüntetni. Erre a mai napig semmiféle választ nem kaptam” – vázolta. Továbbá azt is hozzátette, hogy az is hozzájárul ehhez a bánásmódhoz, hogy helyi szinten az egyetem szenátusa nem akarja alkalmazni a tanügyi törvényt, amely értelmében külön csoportokban kellene legyenek a magyar oktatók és diákok, és a gyakorlat nyelve is magyar kellene legyen.

A román képzés máris megkapta az akkreditációt

„Mindenki hárítja a felelősséget. Az egyetem vezetősége az ARACIS-ra mutogat, a bizottság pedig a tanintézmény vezetőségét okolja a helyzetért. Ugyanakkor egyetértek Szilágyi Tiborral, diszkriminatív az eljárás, és ezt az is alátámasztja, hogy az a szóbeszéd járja az egyetemen, hogy az ARACIS a román nyelvű gyógyszerészeti programot máris akkreditálta, és megkapták a száz beiskolázási számot” – árulta el Sipos.

Bizakodó vagyok

Bár a hétfői szenátusi gyűlésen nem született érdembeli döntés az ügyet illetően, elhangzottak ígéretek, miszerint valamilyen megoldást keresnek. „Elképzelhetetlennek tartom, hogy ne induljon ősztől magyar gyógyszerészképzés. A gyűlésen is elhangzott, hogy valamiképp megoldódik a helyzet. Egyébként biztató tény, hogy hasonlóra van már precedens: 2013-ban az orvosi karon megtörtént a román és a magyar program külön akkreditációja, és a gyógyszerész karon is hasonlóan kellene működjön ez. Derűlátó vagyok, és hiszem, hogy ősztől indul magyar nyelvű gyógyszerészképzés. Mi is ugyanúgy meg kell kapjuk a program működési engedélyét, ahogyan a román, ugyanannyi beiskolázási számmal, amennyi eddig volt, hisz semmiféle változás nem történt évtizedek óta” – állítja a lemondott dékánhelyettes.

Share Button
Ennyien olvasták: 711

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.