Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Méltó ünneplés a víz világnapján

Központ március 24, 2011 Egyéb kategória

Méltó ünneplés a víz világnapján

vizImmár tizenkilenc éve annak, hogy 1992-ben Rio de Janeiróban, az ENSZ által megrendezett Környezet és Fejlődés Konferenciáján március 22-ét a víz világnapjává nyilvánították. Azóta a tagállamok feladatkörébe tartozik, hogy ezen a napon különféle rendezvényekkel, versenyekkel, előadásokkal felhívják a lakosok figyelmét a víz fontosságára. Bár mi azon szerencsés személyek közé tartozunk, akik ha megnyitják a csapot, máris folyik belőle a víz, mindannyiunk feladata úgy élni, hogy ez utódaink számára is természetes maradjon.

Mindezt hosszú távú tudatos gondolkodással, cselekvéssel, illetve a megtakarítás jegyében érhetjük el. A marosvásárhelyi környezetvédő szervezetek folyamatosan aktívan részt vesznek a környezettudatosságra való nevelésben, így a víz világnapján sem volt hiány különböző programokból. A szervezésbe bekapcsolódott a Maros Vízügyi Hatóság, a Maros Megyei Könyvtár is.
Március 21-én, a Kultúrpalota kistermében második alkalommal szervezték meg a Vedd ki a részed a cooltúrából nevezetű vetélkedőt, mely keretén belül négy Maros megyei általános iskola tanulói (2-es számú, a Liviu Rebreanu, a Tudor Vladimirescu, a marosszentgyörgyi Szent György általános iskolák) mérték össze tudásukat és kreativitásukat. A hattagú csapatok öt próbát kellett kiálljanak, melyek keretén belül sor került általános műveltségük felmérésére, találós kérdések megfejtésére, ám nem maradt el a kreativitásukat bizonyító versenyszám, valamint a hazai folyók, tavak felismerése sem. „Ezenkívül egy-egy kollázs is bemutatásra került A víz az én városomban címmel, melyet természetesen előzetesen elkészítettek a tanulók, a verseny alatt viszont részletesen elemezték azt” – nyilatkozták lapunknak Raluca Nuţiu és Alina Fokt főszervezők. A lurkók megmérettetésére ellátogatott Teodor Giurgea, a vízügyi hatóság vezetője, aki a víz megóvásának és tisztán tartásának fontosságáról szólt.
Az Európa Gimnázium diákjainak lehetőségük nyílt arra, hogy ellátogassanak a Maros Vízügyi Hatóság székhelyére, mások pedig a gátat vették szemügyre. Március 22-én a rabok feladata volt, hogy kitakarítsák a Poklos-patak medrét,  szintén a víz világnapján a Rhododendron környezetvédelmi egyesület, valamint a Rotary-Téka Klub tagjai facsemetéket ültettek a Maros folyó régi gát és komp közötti szakaszán.


Share Button
Ennyien olvasták: 287

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.