Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Mentsétek meg Verespatakot! – összefogtak a civil szervezetek

Központ augusztus 11, 2011 Egyéb kategória

verespatakMentsétek meg Verespatakot! – összefogtak a civil szervezetek

Az erdélyi magyar civil szervezetek közös állásfoglalásban határolódnak el Kelemen Hunor Verespatakra vonatkozó miniszteri döntésétől és kérik a lemondását.

77 civil szervezet közös állásfoglalásban hívja fel a figyelmet a verespataki bányaprojekt veszélyeire és emlékeztet annak környezeti, műemlékvédelmi, jogi és emberjogi, gazdasági és erkölcsi vonatkozású problémáira. A civil szervezetek felhívják a figyelmet Kelemen Hunor döntésének súlyára, amellyel hozzájárult a kétes bányaprojekt megvalósításához. Ugyanakkor elhibázottnak és szégyenteljesnek tartják Kelemen döntését, magatartását és pálfordulását a verespataki bányaprojekt kapcsán, amellyel az egész erdélyi magyarságot kompromittálja.

– Elfogadhatatlan, hogy a verespataki bányaterv jóváhagyásának vétkét az erdélyi magyar közösség nyakába varrják, úgy a románok, mint magyarországi nemzettársaink. Márpedig Kelemen hozzáállása és nemrégiben hozott döntése már elindította ezt a folyamatot. Reménykedem, hogy Kelemen belátja és jóváteszi hibáját – nyilatkozta Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke.

A civil szervezetek által megfogalmazott állásfoglalásban olvasható, megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy Kelemen Hunor, jelenlegi kulturális és örökségvédelmi miniszter és egyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, újból kibocsátotta a régészeti mentesítési bizonylatot, és jóváhagyta az RMGC örökségmentési tervét. Ezenkívül megjegyzik, hogy a terv az örökségvédelmi miniszter kezdeményezése nyomán született, és ennek megvalósítását maga az RMGC finanszírozza 70 millió dollárral. Felháborítónak tartják, hogy a miniszter ezzel a dollármilliós ügylettel próbálja eltakarni és jó színben feltüntetni egy műemlékvédelmi terület megszüntetését, azt hangsúlyozva, csak így lehetséges a verespataki kulturális örökségünk megőrzése.

– Ezúton kijelentjük, hogy ránk nézve Kelemen Hunor – mint a romániai magyarság képviseletét felvállaló RMDSZ elnöke és az RMDSZ színeiben miniszteri tisztséget viselő politikus – hozzáállása a kétes verespataki bányaprojekthez és ennek megvalósulását támogató döntése elfogadhatatlan és szégyenteljes, amelytől teljes mértékben elhatárolódunk. Megítélésünk szerint Kelemen Hunor – jelenlegi tisztségeiből kifolyólag – az egész romániai magyar közösséget kompromittálta, ezért kijelentjük: ebben az ügyben nem a mi álláspontunkat képviseli – áll a szervezetek által kibocsátott állásfoglalásban, melyben ugyanakkor felszólítják Kelemen Hunort, hogy vonja vissza a Kirnyik-hegyre kiállított régészeti mentesítési bizonylatot, amellyel a verespataki bányaprojekt megvalósulásához jóhiszeműen vagy netalán érdekből hozzájárult, hiszen döntése homlokegyenest ellentmond a kulturális és örökségvédelmi miniszteri kötelességének. Amennyiben bármilyen oknál fogva ezt nem teheti meg – az erdélyi magyar nemzeti közösség méltóságának, jóhírének és becsületének védelmében – arra kérik, mondjon le miniszteri tisztségéről.

Share Button
Ennyien olvasták: 289

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.