Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Merre tovább MOGYE?

Központ július 28, 2011 Egyéb kategória

Tusványos:
Merre tovább MOGYE?Mogye_Tusvi

 Bár a meghívottak közül sem  Clara Brânzaniuc rektorhelyettes, sem Nagy Örs rektorhelyettes, sem Szabó Béla dékán­helyettes, sem Vass Levente miniszteri tanácsos nem jelent meg az előadáson, tartalmas vitának lehettek tanúi azon érdeklődők, akik a MOGYE jelenlegi helyzetére és a felmerülő problémák megoldási lehetőségeire voltak kíváncsiak.

Amint az várható volt, az idei felvételi sem zajlott zökkenőmentesen,  botrányok nélkül, ugyanis, egy néhány éves törvénytervezetre hivatkozva, megszüntették a magyar tagozaton a fizetéses helyeket, így ősszel mindössze 134 magyar, ám 214 román kezdi az első évet az Általános Orvosi Karon. „A kilences média már nem volt elégséges idén a bejutáshoz. A felvételi utózöngéje még zajlik, talán emiatt nem jöttek el a meghívottak Tusványosra” – mondta Brassai Attila, a MOGYE gyógyszertan tanszékének professzora, aki a beszélgetés moderálására vállalkozott.

Brassai felvezetőként beszámolt az utóbbi hónapok eseményeiről, amelyek értelmében, a február 8-án elfogadott tanügyi törvény a MOGYE-t a multikulturális egyetemek közé sorolta, lehetőséget adva a magyar vonal és fakultás létrehozására. „Ezt követően az egyetem vezetői tárgyalásokba kezdtek, az egyetemi Chartát pedig az új törvénnyel szerették volna összhangba hozni. Bár úgy látszott, hogy értelmes kompromisszumok születhetnek, a román vonal vezetői elutasították annak esélyét, hogy megalakuljon az önálló magyar tagozat és főtanszék” – magyarázta a moderátor. Ami a helyek számának csökkentését illeti, Brassai elmondta, értesülései szerint vannak ígéretek arra vonatkozóan, hogy amennyiben a fogorvosi és gyógyszerészeti karokon nem telnek be a fizetéses helyek, azokat átirányítják az általános orvosi magyar karára.

A résztvevők köreiben elsősorban jövendőbeli és jelenlegi orvostanhallgatók foglaltak helyet, de neves hazai és külföldi professzorok, a MOGYE oktatói is szót kértek, kifejezvén álláspontjukat a kialakult helyzettel kapcsolatosan.

 Szakembereket Székelyföldnek

 Prof. dr. Benedek Imre hangsúlyozta, Európában szokatlannak tűnik, hogy esetleg magyar egyetemet alapítanának Romániában: „Nem tudunk úgy élni Romániában, hogy ne tanuljunk meg románul. Én személy szerint nem akarok annak az egyetemnek a professzora lenni, amely Magyarországnak, Németországnak képezi a szakembereket. Én azt szeretném, hogy Maros megyében, a Székelyföldön, vagy akár román területeken is ott legyenek neveltjeink” – taglalta a professzor. Véleménye szerint minden áron szükséges a gyakorlati képzés magyar és román nyelvű oktatása, hiszen a betegeket az anyanyelvükön kell és illik megszólítani.

– Létrehozhatunk magyar orvosi képzést a Sapientia egyetem keretén belül, a magyar állam pénzén, de nem ez a megoldás. Az egyik legfontosabb rövid távú stratégiánk az kell legyen, hogy megalakítsuk a két különálló vonalat, viszont az is szükségszerű, hogy a gyakorlati oktatásban a román ajkú oktatók is részt vegyenek.

 Politikai és jogi baklövésnek

 nevezte dr. Kincses Előd azt a pillanatot, amikor a MOGYE vezetősége leült tárgyalni a román felekkel arról, hogy mily módon kellene alkalmazni az új tanügyi törvényt, megerősítve ezáltal a román partnereket afelől, hogy nem feltétlenül a törvény betartása, hanem az egyezkedés is elvezethet a megoldáshoz. „Jelen pillanatban azt tudom javasolni, hogy az egyetem Chartáját a közigazgatási bíróságon meg kell támadni. Első lépésben fel kell szólítani az egyetem szenátusát, hogy módosítsa a Chartát a törvénynek megfelelően. Abban az esetben, ha ezt nem teszi meg, bírósági útra kell terelni az ügyet” – nyilatkozta Kincses.

 Tüntetések a nagykövetségek előtt

 A vitán jelen volt Ádám Valérián, a RMOGYKE ügyvezető igazgatója is, aki az augusztus 11-re tervezett tüntetések részleteiről számolt be. Elmondása szerint amennyiben a jelenlegi helyzet nem változik, 12 európai uniós fővárosban a román nagykövetségek előtt tüntetnek majd a magyarok, megpróbálva valamit tenni annak érdekében, hogy a román állam diszkriminatív bánásmódja a nemzetközi sajtó figyelmébe kerüljön.

Share Button
Ennyien olvasták: 332

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.