Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Mert énekelni jó

Központ június 24, 2011 Egyéb kategória

Szentháromság-vasárnapi Kórustalálkozó a Vártemplomban

Mert énekelni jó

 korus

31. alkalommal adott otthont a Vártemplom a Szentháromság-vasárnapi Kórustalálkozónak. Az énekkarok seregszemléjén 13 marosvásárhelyi és környékbeli egyházközség képviseltette magát, illetve egy vendégkórus,  a Marosi Református Egyházmegye Lelkészi Énekkara. Az esemény házigazdája a Marosszentkirályi Református Egyházközség volt.

 

Veress László, a találkozó házigazdája a Jelenések könyvéből választott rész igemagyarázatában kifejtette: nincs olyan életszakasza az emberi életnek, amikor ne lehetne énekelni, az éneklés pedig azt jelenti, a mennyek országa a földön van. „Az a csoda, hogy a ma elhangzó sok ének mind az Isten Bárányáról, Jézus Krisztusról szól, aki itt van közöttünk, hogy a mai alkalom ne csak emberek gyülekezete legyen, hanem megérezzük menny és föld találkozását” – mondta a lelkipásztor.

Ötvös József esperes, a Vártemplom főlelkésze is áldását adta az alkalomra, és hozzászólásában kitért arra, hogy manapság, amikor elég sok kezdeményezés, ötlet tiszavirág-életű, a Szentháromság-vasárnapi Kórustalálkozó lassan egyház- és kultúrtörténeti ténnyé válik. Megemlékezett arról a személyről, aki ennek a hagyománynak a megteremtője volt, Csiha Kálmánné Nagy Emeséről, majd hozzátette: „szép álom volt, valóra vált, és minden ilyen kórustalálkozó ennek az álomnak a továbbadója”.

Veress Enikő, a marosszentkirályi énekkar vezetője, a gyülekezet kántora elmondta: „Ebben a templomban, ezen az ünnepen, az elmúlt 30 évben közel 1300 ének csendült fel 27.000 ajakon. Az, hogy túlléptük a 3. évtizedet, a jelen levő közel 400 kórustag, a népes hallgatóság ma ismét azt üzeni mindenkinek: énekelni jó!”

Szavai után elkezdődtek az énekkarok fellépései. A spirituális találkozásnak menny és föld között fizikai jelei is voltak: a kinti zuhogó esőben a dörgések néha igen odaillő kísérőként válaszoltak a templom terét betöltő hangokra. Így vette ki részét a természet is azon a találkozón, mely ugyanarról szólt, de minden énekkar esetében másként nyilvánult meg: énekben, érzelmekben, akárcsak zászlóikban vagy egyenöltözetükben.

 

 Úgy segít Isten, ahogy énekelünk

  k2A találkozó házigazdája a Marosszentkirályi Református Egyházközség volt. A gyülekezet lelkipásztorával, Veress Lászlóval és feleségével, Enikővel, a gyülekezet kántorával beszélgettünk. A házigazdák elkötelezettségét és komolyságát jelzi a tény, hogy fél évvel azelőtt elkezdték a találkozó szervezését.

 

 – Önök voltak a 31. kórustalálkozó házigazdái. Mivel is jár egy ilyen esemény megszervezése?

 V.E.: Már év elején elkezdtünk készülni. A szervezés megmozgatott kórustagokat, nőszövetséget, presbitériumot – mondhatni az egész gyülekezetet. A szervezés minden alkalommal összeköti és jótékony hatással van a közösség tagjaira: ezáltal jobban odafigyelnek egymásra, fontosnak érzik vállalt feladatukat, igyekeznek ennek megfelelni és legjobb tudásukat nyújtani a legapróbb részletekben is.

 – A kórustalálkozó lejártával, milyen érzések kavarognak önben?

 V.L.: Amikor valamiben szervezőként veszek részt, nem tudom a kívülálló vagy a résztvevő szemével átélni azt a dolgot. Felfokozott lelkiállapotban vagyok, számomra ez egy gyönyörű szép nap volt, és sikeresnek érzem.

 – Milyen tapasztalataik vannak az énekkar gyülekezetépítő erejéről, és egyáltalán: milyen szerepe van a hívő ember életében az éneklésnek?

 

V.L.: Az énekkarban megjelennek olyan emberek is, akik korábban nem jártak templomba. Énekelni ugyan szeretnek, és megjelennek az énekkari próbákon, de valamiért a hagyományos református istentisztelet nem fogta, nem szólította meg őket. Viszont a kórussal már be is csalogattuk ezeket az embereket a templomba, hiszen a templomban zajlanak a fellépések. És nemcsak őt, hanem a hozzátartozóit is. Tehát egy kórus nagyon meg tud mozgatni egy gyülekezetet és a templomi látogatottság arányát is növelni tudja. De az állandó gyülekezeti alkalmak hangulatát, örömét is mindig szebbé tudja tenni egy énekkar fellépése.  

A kérdés második felére a válaszom: mindannyian énekelünk. Az ének hozzátartozik életünkhöz: munkában, vidámságban, szomorúságban, mint az a bizonyos őrlő kislány, akire Szent Gellért rácsodálkozott, és úgy vélte, hogy ezek az emberek nem is olyan barbárok, ha tudnak énekelni. De az Istent dicsőítő ének, az egy másabb kategória. Számunkra nagy öröm, hogy az idén nem esett egybe a Marosvásárhelyi Napok a kórustalálkozóval, mert az előző években a kinti zaj mindig behallatszott a templomba. És azt kellett minden alkalommal, nem túlordítani, hanem lélekben túlénekelni. Hiszen ha Istent dicsérjük, más régiókba kerülünk, az életünk változik meg azáltal, ahogy elkezdünk énekelni s rádöbbenünk arra, hogy amit énekelünk, az személyes élményünk is. Valóban úgy segít Isten, ahogy énekelünk – és ahogy a Jelenések könyvében a mennyei harmóniáról és örömökről olvasni, hasonlóképpen ez fejeződik ki ezekben a kóruséneklésekben is.

 – Mit kell tudni az önök kórusáról?

 V.E.: 2005 őszén alakult, eleinte fiatal házasokat hívtunk. Azóta egyre bővül, idősebbek és a fiatal ifisek is bekapcsolódtak. Szeretünk együtt lenni, énekelni.

  

Résztvevők


A 31. Szentháromság-vasárnapi Kórustalálkozón résztvevő gyülekezetek és karvezetőik:
1. A Marosi Református Egyházmegye Lelkészi Énekkara, karvezető: Bíró Jenő.
2. A Marosvásárhely I. Vártemplomi Református Egyházközség PSALMUS Kórusa, karvezető: Kovács András.
3. A Marosvásárhelyi II. Kistemplomi Református Egyházközség EVANGÉLIUM Vegyeskara, karvezető: Szatmári Ildikó.
4. A Marosvásárhelyi III. Alsóvárosi Református Egyházközség Vegyeskara, karvezető: Tyukodi Attila.
5. A Marosvásárhelyi IV. Szabadi úti Református Egyházközség EGYETÉRTÉS ÉS SZERETET Vegyeskara, karvezető: Bede István.
6. A Marosvásárhelyi V. Felsővárosi Református Egyházközség CHORAL Kórusa, karvezető: Zoltáni Attila.
7. A Marosvásárhely VI. Medgyesfalvi Református Egyházközség Énekkara, karvezető: Nagy Ottó.
8. A Marosvásárhelyi VII. Szabadság úti Református Egyházközség SZABADSÁG Kórusa, karvezető: Dénes Előd.
9. A Marosvásárhelyi VIII. Cserealji Református Egyházközség Vegyeskara, karvezető: Márton Zsolt Barna.
10. A Marosvásárhelyi X. Kövesdombi Református Egyházközség HALLELUJA Vegyeskara, karvezető: Sántha Judit.
11. A Marosszentgyörgyi Református Egyházközség REMÉNYSÉG Vegyeskara, karvezető: Szilágyi Barna-Béla.
12. Az Udvarfalvi Református Egyházközség HOZSÁNNA Ifjúsági Kórusa, karvezető: Szőcs Róbert.
13. A Székelykakasdi Református Egyházközség Vegyeskara, karvezető: Molnár Andrea.
14. A Marosszentkirályi Református Egyházközség Énekkara, karvezető: Veress Enikő.


 

 


Share Button
Ennyien olvasták: 768

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.