Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Műfészkek várják a hazatérő bakcsókat

Központ április 28, 2011 Egyéb kategória

Műfészkek várják a hazatérő bakcsókat

MilvusNem kell bajlódniuk a Maros megyei bakcsóknak a fészekrakással, ugyanis a marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai úgynevezett műfészkeket készítettek a hazatérőknek.

Európa-szerte folyamatosan csökkennek a természetes vizes élőhelyek területarányai, ezzel veszélyeztetve az ott élő növény- és állatfajok életét. Hasonló helyzet alakult ki Maros megyében is, hiszen a mezőségi, illetve Maros-menti természetes tavak, ártéri vizes területek száma és területe az ember tájátalakító tevékenységeinek (folyószabályozás, mocsarak lecsapolása) következményeképp töredékére csökkent. Természetvédelmi szempontból kifejezetten a fenti okok miatt tekinthetők fontosaknak az úgynevezett másodlagos, az ember által kialakított, illetve módosított élőhelyek, mint amilyenek a Radnót környéki halastavak. Ilyen meggondolásból jelölték ki a szakemberek a csapói és radnóti halastavak Natura 2000-es környezetvédelmi területet, melyért a marosvásárhelyi Milvus Csoport felel. A terület egyik fő értékét a gémfélék, ezen belül is a bakcsók jelentik, ugyanis Erdély legnagyobb és legjelentősebb költőtelepe található itt.

Az Európai Gazdasági Térség civil alapja által támogatott Konkrét védelmi intézkedések az erdélyi bakcsó kolónia megvédésére projekt keretén belül a Milvus Csoport tagjai többek között egy fészkelősziget kialakítását valósították meg, ugyanis a természetes bakcsófészkeket tartó fűzfák a magas vízállás miatt kiszáradtak, így veszélybe került ez az igen jelentős állomány. Bár az eredeti elképzelések szerint a fészkelősziget a halastó leeresztésével, majd egy mesterséges sziget létrehozásával, fűzfákkal beültetve alakult volna meg, technikai okok miatt a kivitelezők más alternatíva mellett döntöttek. Így kerültek fémcsövek a halastó fenekére, melyekhez akácfákat erősítettek, majd azokra fonott kosarakat helyeztek el. Ezt követte az anyaggyűjtés (fűzfaágak, gallyak), majd a 40 műfészek véglegesítése.

A bakcsó vonuló madár, hazánkban áprilistól  októberig figyelhetjük meg. Reményeink szerint a hamarosan hazatérő bakcsók elfogadják a számukra kialakított mesterséges fészkeket, ahol biztonságosan nevelhetik fiókáikat, hiszen a fiatal madarak sikeres kirepülésétől függ az elkövetkezendő évek generációinak léte.


Share Button
Ennyien olvasták: 311

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.