Központ
2020. október 30. péntek, Alfonz

Milliós szórakozás

Központ május 5, 2011 Egyéb kategória

Milliós szórakozás

Az utóbbi években egyre sikeresebbnek mutatkozik az a néhány „kiválasztott” csapat, amely a város kegyeibe férkőzött. Kicsit furcsának tűnik, hogy ezekben az időkben, amikor javarészt a magáncégek által fenntartott sportegyesületek érnek el sikereket, Marosvásárhelyen mégis a Városháza tűnik a legfontosabb mecénásnak.

Ezt bizonyítja a városi tanács egyöntetű szavazata, amely közel húszmillió lejt különített el a város költségvetéséből a jól teljesítő csapatok számára. A „szerencsés” sportágak között találjuk a labdarúgást, a kosárlabdát és a röplabdát. Nagyon sokan fellélegezhetnek, mert ezáltal biztosítva lesz az edzők, a játékosok és a csapatok munkatársainak a fizetése. Minden bizonnyal továbbra is alkalma lesz a sportkedvelő közönségnek jó színvonalú mérkőzéseket látni.

A férfiak nagy többsége tartja magáról, hogy ért a politikához, a labdarúgáshoz és a nőkhöz. Ilyen megfontolásból, de a néhány évtizeddel ezelőtti nagy labdarúgó-sikerek alapján is érthető, hogy a polgármesteri hivatal ennyire bőkezűen támogatja a kispályás – vagyis a városi stadion mellett felépített kisebbik stadionban szereplő – narancssárga mezes focicsapatot. Elég szép eredményeket értek el az első osztályú bajnokságban. Örvendetes, hogy nem a botrányokról vált híressé a csapat, egyelőre nem voltak túl gyakoriak az edzőváltások és a fegyelmi kihágások sem. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a román labdarúgásban ebben az időszakban több csillaghullásnak is tanúi lehetünk, egymás után mennek csődbe a csapatok, pedig egyesek közülük néhány hónappal ezelőtt még a Bajnokok Ligájában kergették a labdát. Mindemellett a labdarúgás vezetői, a „mitikák” stabilan tartják hatalmi pozíciójukat. Márpedig véletlenek nincsenek, kizárt dolog, hogy a sok bukás csupán a szerencsétlen csillagállás miatt következett volna be. Ilyen szempontból, a város pénzei nem csak a szakmai érdemeket kivívó edzők és játékosok bankszámláit fogják gazdagítani, hanem a labdarúgást monopolizáló érdekcsoportét is. Feltehetjük a kérdést, van-e keresnivalója a városnak egy ilyen megrendezett színjátékban? Nem lenne-e hatékonyabb a milliók egy részét a városi stadion újjáépítésére szánni? Ott majd mindenféle sportrendezvényt lehetne szervezni, és fellendülne a városi sportélet.

A város kosárlabdacsapata egy sikeres, magyarországi edző munkájára van bízva. Jó hangulatú mérkőzések sorozata zajlik a sportcsarnokban. Komoly mozgalom és utánpótlás-nevelés fejlődött ki a csapat eredményeinek köszönhetően. Üröm az örömben, hogy ehhez a sportághoz a Maros menti génállomány nem megfelelő, és mindegyre szükség van a szerb, amerikai vagy más országbeli idegenlégiósok szerződtetésére. Emiatt aztán szinte egyáltalán nem jut esély a hazai játékosoknak a lelkes közönség előtti szereplésre.

A nagy kérdés mindössze annyi, hogy mi alapján szabják meg az elsőbbségi szabályokat a különböző sportágak között? Általános szinten pedig, milyen szempontok szerint osztják el a városlakók által összegyűjtött adópénzeket a sport és a többi közösségi érdekeltségi terület között, mint amilyen a kultúra, a tanügy, az egészségügy, az infrastruktúra vagy a környezetvédelem?

 

Share Button
Ennyien olvasták: 226

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.