Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Csütörtök
Köd
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Milliós szórakozás

Központ május 5, 2011 Egyéb

Milliós szórakozás

Az utóbbi években egyre sikeresebbnek mutatkozik az a néhány „kiválasztott” csapat, amely a város kegyeibe férkőzött. Kicsit furcsának tűnik, hogy ezekben az időkben, amikor javarészt a magáncégek által fenntartott sportegyesületek érnek el sikereket, Marosvásárhelyen mégis a Városháza tűnik a legfontosabb mecénásnak.

Ezt bizonyítja a városi tanács egyöntetű szavazata, amely közel húszmillió lejt különített el a város költségvetéséből a jól teljesítő csapatok számára. A „szerencsés” sportágak között találjuk a labdarúgást, a kosárlabdát és a röplabdát. Nagyon sokan fellélegezhetnek, mert ezáltal biztosítva lesz az edzők, a játékosok és a csapatok munkatársainak a fizetése. Minden bizonnyal továbbra is alkalma lesz a sportkedvelő közönségnek jó színvonalú mérkőzéseket látni.

A férfiak nagy többsége tartja magáról, hogy ért a politikához, a labdarúgáshoz és a nőkhöz. Ilyen megfontolásból, de a néhány évtizeddel ezelőtti nagy labdarúgó-sikerek alapján is érthető, hogy a polgármesteri hivatal ennyire bőkezűen támogatja a kispályás – vagyis a városi stadion mellett felépített kisebbik stadionban szereplő – narancssárga mezes focicsapatot. Elég szép eredményeket értek el az első osztályú bajnokságban. Örvendetes, hogy nem a botrányokról vált híressé a csapat, egyelőre nem voltak túl gyakoriak az edzőváltások és a fegyelmi kihágások sem. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a román labdarúgásban ebben az időszakban több csillaghullásnak is tanúi lehetünk, egymás után mennek csődbe a csapatok, pedig egyesek közülük néhány hónappal ezelőtt még a Bajnokok Ligájában kergették a labdát. Mindemellett a labdarúgás vezetői, a „mitikák” stabilan tartják hatalmi pozíciójukat. Márpedig véletlenek nincsenek, kizárt dolog, hogy a sok bukás csupán a szerencsétlen csillagállás miatt következett volna be. Ilyen szempontból, a város pénzei nem csak a szakmai érdemeket kivívó edzők és játékosok bankszámláit fogják gazdagítani, hanem a labdarúgást monopolizáló érdekcsoportét is. Feltehetjük a kérdést, van-e keresnivalója a városnak egy ilyen megrendezett színjátékban? Nem lenne-e hatékonyabb a milliók egy részét a városi stadion újjáépítésére szánni? Ott majd mindenféle sportrendezvényt lehetne szervezni, és fellendülne a városi sportélet.

A város kosárlabdacsapata egy sikeres, magyarországi edző munkájára van bízva. Jó hangulatú mérkőzések sorozata zajlik a sportcsarnokban. Komoly mozgalom és utánpótlás-nevelés fejlődött ki a csapat eredményeinek köszönhetően. Üröm az örömben, hogy ehhez a sportághoz a Maros menti génállomány nem megfelelő, és mindegyre szükség van a szerb, amerikai vagy más országbeli idegenlégiósok szerződtetésére. Emiatt aztán szinte egyáltalán nem jut esély a hazai játékosoknak a lelkes közönség előtti szereplésre.

A nagy kérdés mindössze annyi, hogy mi alapján szabják meg az elsőbbségi szabályokat a különböző sportágak között? Általános szinten pedig, milyen szempontok szerint osztják el a városlakók által összegyűjtött adópénzeket a sport és a többi közösségi érdekeltségi terület között, mint amilyen a kultúra, a tanügy, az egészségügy, az infrastruktúra vagy a környezetvédelem?

 

Share Button
Ennyien olvasták: 70

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.