Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

Mindennek ára van!

Központ május 19, 2011 Egyéb kategória

Mindennek ára van!

A címbéli mondás ősinek számít, mégis gyakran megfeledkezünk róla. Mindennapos élethelyzeteink meggyőznek arról, hogy arany középút nincs! Életünk során gyakran sarkalatos döntést kell hoznunk, el kell köteleznünk magunkat valami vagy valaki mellett, „színt kell vallanunk”, és ezek a lépések, a jó hozadékok mellett, mindig hátrányokkal, károkkal is járnak. Sokszor megbánjuk, ha hirtelen felindulásból túl szókimondóak vagyunk, ha értelmetlenül konfliktusokat generálunk, ha felmondunk a munkahelyünkön, ha összetűzésbe keveredünk.

Ugyanúgy, szintén nagy tévedésnek számíthat az is, ha kompromisszumokat kötünk a béke kedvéért, ha a türelmünk határát a végtelenségig kitoljuk, ha nem tesszük meg a határozott és fájdalmas lépéseket egy adott kényszerhelyzetből való kijutás érdekében. Emberi vérmérséklettől függően vannak, akik mindig a békésebb utat választják, és vannak, akik lépten-nyomon beavatkoznak, közbelépnek vagy „kilépnek”. (Ha szabad egy rövid, szubjektív megjegyzést a sorok közé beiktatni: Nem túl szerencsés a békét, mint a legfőbb célt kitűzni magunk elé, fel kell inkább vállalnunk a küzdelmekkel járó ideiglenes megpróbáltatásokat, amelyek aztán hosszú távon gyökeres megoldásokat hozhatnak az életünkbe.) Ezek az összefüggések nemcsak az emberi kapcsolatokra jellemzőek, hanem a gazdasági és a politikai kapcsolatokra is.

Gyakori jelenség a kizárásos alapon történő politikai koalíciók létrehozása, ahol a lényeg az, hogy ki kivel nem akar egy pártszövetségre lépni. A gazdasági életben is gyakran hallunk embargóról, ahol a szövetségesek egységesen lépnek fel egy bizonyos vetélytárssal szemben.

Sok éven keresztül úgy tűnt, az RMDSZ-t soha nem fogja utolérni az „elszámolás” pillanata. Akármi történhetett az ország gazdasági életében vagy az erdélyi magyarságot közvetlenül érintő kérdésekben, az RMDSZ mindig begyűjtötte a parlamenti jelenlétéhez szükséges szavazatokat. Hiába veszítette el egyik vagy másik politikusunk a helyhatósági választásokat, hiába csúsztak mélyre a népszerűségi listákon, minduntalan újra és újra feltűntek valamelyik RMDSZ-vezetői funkcióban. Ők a „politikai örökzöldek”.

Még az MPP tiszavirág életűnek tűnő pályája is ezt a „kivételt” erősítette meg. Csakhogy megjelent az új politikai erő, amely szoros koalícióban van a „kétharmados” Fidesszel. És most jön az első igazi „számadás”. Ami valóban, egy olyan elszámoltatást jelenthet, amely kényelmetlen helyzetbe hozhatja az RMDSZ valamikori haszonélvezőit, de azt is jelentheti, hogy lejárt egy korszak, és az új korhoz új emberek kellenek. Nem volt ingyen az RMDSZ–Gyurcsány barátság. Cinkosok között az is bűnös, aki néma.

A másik oldalról viszont az EMNP–Fidesz barátság, bár szinte még semmilyen kézzelfogható politikai hozadékkal nem járt, máris olyan harcias nyilatkozatokat csalt napvilágra, amelyekből kitűnik, a jószerével még meg sem született párttal való együttműködés lehetőségét zárják ki egyértelműen a romániai politikai hatalom várományosai – a mai ellenzék. Ilyen sokba kerül ez a „magyar–magyar barátság”?

Share Button
Ennyien olvasták: 380

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.