Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Mondjunk nemet a szórólapoknak!

Központ július 15, 2011 Egyéb kategória

Mondjunk nemet a szórólapoknak!

z1Már-már a mindennapjaink részét képezik a postaládánkból kitüremkedő reklámújságok, melyek között bizony sok esetben nehézkés megtalálni a hivatalos leveleket, értesítéseket. A Zöld Székelyföld Egyesület által elindított környezetvédő kampány keretén belül végre nemet mondhat a szórólapoknak.

 A Zöld Székelyföld Egyesület 2008-ban indította útjára az úgynevezett Környezetbarát postaláda projektet, melynek célja aktív fellépésre buzdítani azon személyeket, akik nem kívánnak többé szórólapokat találni postaládájukban. A megoldás egyszerű: mindössze egy matricát szükséges kihelyezni a postaládára, így az osztogatók megóvják a ház lakóit néhány tucat reklámújságtól.

zold

A program az elmúlt évek során régiós kezdeményezésé nőtte ki magát, hiszen míg a kezdetekben mindössze Csíkszeredában működött, 2010-től 9 erdélyi város is bekapcsolódott. „Ekkor két típusú matrica került forgalomba: egyik elutasítja a szórólapokat, a másik pedig jelzi, hogy a postaláda tulajdonosa igényeli a fecniket.

Számos nyugati országban rég bevált módszer, hogy a postahivatal, civil szervezetek matricákat biztosítanak a lakosok számára, mely segítségével két részre lehet osztani őket: szórólapokat igénylőkre és nem igénylőkre” – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Sajnálatos módon ez a gyakorlatban nem működik ennyire egyszerűen, hiszen gyakran előfordul, hogy a forgalmazók nem veszik figyelembe a kihelyezett matricákat, és mindenkit megajándékoznak bizonyos számú szórólappal. Annak érdekében, hogy a program eredményessé váljon, a szervezők arra kérik az érintetteket, jelezzék az info@zoldszekely.ro e-mail címen, hogy hol, mikor, melyik cég szórólapja került a postaládába a felhívás ellenére.

Marosvásárhelyen a Fókusz Öko Központban (Liliom utca 22. szám alatt) lehet beszerezni a matricákat 50 baniért. Kósa István, a Fókusz Öko Központ munkatársa lapunknak elmondta, egy ilyen matrica kiragasztása hatásos jelzés lehet a szórólap osztogatók számára: „Azokba a lépcsőházakba, ahova könnyen be lehet jutni, naponta kerülnek különféle reklámújságok, levelek, szórólapok és fecnik. Sokakat zavar ez, és szerencsére olyanok is akadnak, akik végiggondolják, hogy alapjában véve papírpazarlásról, vagyis faanyagpazarlásról van szó, és szeretnék jelezni azt, hogy ők ennek a folyamatnak nem kívánnak a részesei lenni. Egy ilyen matrica kiragasztása szerintem egy diszkrét, de hatásos jelzés lehet, úgyhogy valószínűleg elfogynak majd a matricák. Azt sajnos nem lehet előre megmondani, hogy a forgalmazók figyelembe veszik-e a lehúzósokat, de reménykedünk, hogy igen. Igyekszünk az irodánknál gyakrabban látogatott helyeken (pl. szórakozóhelyek) is elszórni majd azokat” – magyarázta Kósa.


Share Button
Ennyien olvasták: 286

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.