Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Munkát tessenek – de csak csínjával!

Központ március 17, 2011 Egyéb kategória

Munkát tessenek – de csak csínjával!

AllasborzeBár a hivatalos statisztikák szerint csökkenőben a munkanélküliség, a még mindig magas számadatokat támasztja alá az a roham, amivel a múlt héten szervezett állásbörzére reagált a Maros megyei közönség. A kolozsvári magáncég által szervezett Karrierek vására nevet viselő rendezvényen a hivatalos adatok szerint 48 Maros megyei és országos vállalat 850-nél is több állást kínált friss diplomásoknak, szakképzetteknek és képesítés nélkülieknek. Ami mindenki számára egy rémálommal ér fel – a munkahelykeresés –, két napig kevésbé formális keretek között, a színház előcsarnokában volt elérhető.

 Újonnan végzettek, fiatalok és munkanélküliek százával tolongtak a színház előtt, arra várva, hogy bebocsátást nyerjenek az európai uniós támogatással megrendezett állásbörzére. Volt, aki pontos elképzeléssel érkezett, és önéletrajzával kezében céltudatosan pásztázta végig a cégek neveit és ajánlatait, volt, aki pénzkereset fejében szinte bármit elvállalt volna, és volt, aki pusztán csak feltérképezni jött a munkaerő-kereslet aktuális helyzetét. A cégek képviselői minden esetben készségesen álltak az érdeklődök rendelkezésére, és gyűjtötték kupacba a jelentkezők adatait.

Még mindig a biztosításoké a terep

„Próbáltunk minden igényt kielégíteni a munkakínálatok terén. Vannak olyan cégek, akik kifejezetten felsőfokú végzettséggel rendelkezőket keresnek, de nagyon sok munkát kínálnak a munkanélkülieknek vagy akár a szakképzetlen munkásoknak is. Tulajdonképpen nincsenek korosztály, képesítés vagy szakmai tapasztalat alapján megvont éles kritériumok. A 48 jelenlévő alkalmazó közül fölülreprezentáltak az ipari ágazatok, magas szakképzettségű mérnököket, illetve szakképzetlen munkásokat egyaránt keresnek” – vázolta fel a kínálatot az állásbörze egyik szervezője, Ştefan Teişanu.
A standok körül keringve mi magunk is meggyőződhettünk, a cégek jelentős hányadát képviselték a különböző munkaerő-toborzó vállalatok, valamint a biztosító társaságok és bankok biztosítási részlegei. Ezenkívül multinacionális üzletláncok kerestek kereskedelmi dolgozókat, de főként magas szakképesítéssel rendelkező menedzsereket. Továbbá ezúttal sem maradtak el az informatikai, számítástechnikai cégek állásajánlatai mérnökök, programozók számára.
A munkaügyi hivatal megyei kirendeltsége a magánrendezvény partnereként szerepelt, és külön standdal képviselték az intézményt. A hivatal illetékesénél a munkanélküli státussal rendelkező személyek regisztrálhattak, hogy majd ingyenes átképzésen vehessenek részt vagy elfoglalhassák a szabad állások egyikét. „Ingyenes információs és szakmai tanácsadással, szakmai képzéssel, munkaközvetítéssel, üzleti tanácsadással szolgálunk mindazok számára, akik munkahely-keresőkként regisztrálják magukat nálunk” – mondta a munkaügyi hivatal képviselője, akitől azt is megtudtuk, hogy jelenleg a kínálat értékesítési képviselő, ügyfélszolgálati munkatárs, ügyvezető, festő-mázoló, autómosó, területi menedzser, építőipari villanyszerelő, árukezelő, biztosítási ellenőr posztokra szól.

A munkaerő-közvetítők sem ígérnek csodát

Nem kis részét képezték az ajánlatoknak az országos és megyei fejvadász cégek, munkaerő-közvetítők, akik erős hadjárattal próbálták meggyőzni az arra járókat, hogy minél többen regisztráljanak és hagyjanak önéletrajzot náluk. A kínálat viszont itt sem volt sokkal változatosabb, mint a börzén szabadon fellelhető, viszont ott a kecsegtető ígéret a munkavállaló számára, hogy rendszerbevétel esetén bármikor felkereshetik, ha profiljának megfelelő állást találnak számára.
„Az állásbörze alkalmával nagyon sok jelentkezőnk volt, azonban a munkavállalók nem igazán mobilisak. Marosvásárhelyben gondolkodnak, és más városba nem igazán hajlandók átköltözni új munkahely érdekében sem. Nagyon változó életkorúak fordultak meg nálunk, kezdve nagyon idősektől, akiknek már nincs igazán esélyük elhelyezkedni a munkaerő-piacon, valamint fiatal végzettek, akiknek úgyszintén elég nehéz tapasztalat nélkül munkát találni” – nyilatkozta lapunknak Dácz Csilla, egy kolozsvári székhelyű humán­erőforrás-cég képviselője, akitől megtudtuk, ők is főként műszaki téren tudnak munkát ajánlani, különböző mérnöki állásokra vagy szakképzett munkásokra van a legnagyobb szükség, ezen kívül néhány közgazdászra és számítástechnikai szakemberre létezik igény.
Pozitívumként értékelhető, hogy a börzén helyet kapott az Alpha Transilvană Alapítvány Atrium műhelye, így a sérült személyek igényeire is speciálisan odafigyeltek. Liszkai Iringó, az alapítvány szakembere elmondta, bár ők nem kifejezetten munkát kínálni jöttek, ez alkalmat is kihasználják a munkát kereső sérült személyek informálására, valamint a különböző vállalatoknál próbálnak a két nap folyamán meggyőző munkát folytatni, hogy éljenek a törvény nyújtotta lehetőséggel: „Volt pár érdeklődőnk, akit próbáltunk útba igazítani, és hasznos információkkal ellátni, és már az első nap folyamán találtunk jogosultakat is, akik egy programálás után bekerülnek a rendszerünkbe, és megpróbálunk nekik is állást találni.”

 Munkakeresőben friss diplomásként

 A szervezők arra kérték az érdeklődőket, felkészülve érkezzenek a börzére, tájékozódjanak a kínálatokból, és kész elképzeléssel, céltudatosan, önéletrajzzal kezükben keressék a standokat.

A nyáron egyetemi diplomát szerzett 23 éves lányt, P. K.-t kísértünk végig állásvadászatán. A fiatal munkakereső román és magyar nyelvű önéletrajzzal érkezett. Eget rengető elvárásai nincsenek, néprajz diplomája kevés reménnyel kecsegteti, tudja, kevés esélye van a szakterületén elhelyezkedni, így a megélhetés érdekében főként irodai munka után érdeklődött. Feltérképezve a színház előcsarnokában fellelhető kínálatot, kissé kedvét szegve lépett kapcsolatba a cégek képviselőivel. Egy turisztikai cég viszonylag magas elvárásainak (haladó szintű német nyelvtudás) nem tesz eleget maradéktalanul, azért ott hagy egy önéletrajzot a jól ismert „két héten belül visszajelzünk” ígéret fejében. A biztosítótársaságok két kézzel kapnak minden lézengő után, ha már annyira unszolják, ott is hagy egy önéletrajzot, és valószínűleg hívni is fogják majd, de ezt a munkát önmagával kötött magas kompromisszum árán tudná csak végezni. Két hipermarket standját is felkeresi, de mindkét esetben mind a vezetői, mind az irodai posztokra (mást pedig nem kínáltak egyelőre) a magas elvárásoknak nem tud eleget tenni, így nem sok reménnyel távozik. Lehetőségek hiányában szóba áll egy humán­­erőforrás- közvetítő céggel, akik főként kolozsvári munkahelyeket kínáltak. P. K. kész a mobilitásra, de csakis akkor, ha ennek anyagi vonzata kárpótolja a magas kolozsvári megélhetési költségeket. A munkaerő-közvetítő sem hitegette, frissen végzettek számára nagyon kevés lehetőséget kínálnak, főként műszaki területen tudnak állást ajánlani. A konzekvenciák ezúttal is a több hónapos keresés eredményével megegyezők: „Legfeljebb biztosítási ügynök lehetek. Nincsenek nagy elvárásaim, szükségem van munkahelyre, így hajlandó vagyok kompromisszumokra. A helyzet viszont nagyon elszomorító, a kevés meghirdetett munkahelyen is hatalmas követelményeket támasztanak, ami legtöbb esetben nem is szükségszerűen indokolt az adott posztra” – osztotta meg velünk a körút utáni negatív tapasztalatait a fiatal hölgy.

Az első nap hivatalos adatai szerint az állásbörzén megközelítőleg 1800 munkakereső fordult meg, a cégek egyenként átlagban 30 önéletrajzot gyűjtöttek össze, amelyből körülbelül 12 felel meg a tényleges várakozásoknak és elképzeléseknek. Az összegyűjtött adatokból levont konklúziók alapján a munkaadók főként azt kifogásolták, hogy sok esetben az volt az érzésük, a jelenlevők nem munkahelyet keresnek, csak nézelődni érkeztek, nem érezték a valós érdeklődést részükről. Ugyanakkor kevesellték az újonnan végzettek és friss diplomások arányát az idősebb, szakképzetlen munkaerőhöz viszonyítva, akiknek hozzáállásában ugyancsak nem éreztek kellő elkötelezettséget.

Az eredmények tehát felemásak. A nagy mediatizálás sok érdeklődőt vonzott, a szervezők számára a tavalyihoz képest jelentősebb érdeklődés pozitív visszajelzés. A cégek számára, ha megfelelő munkaerő nem is kerülne, jelen lenni egy ekkora érdeklődést kiváltó és ekkora publicitást kapó rendezvényen mindenképpen jó reklám. A munkakeresők pedig pár hétig egy esetleges telefonhívásra várnak, és maradnak egy újabb próbálkozás többnyire keserű tapasztalatával.

 

Az állásbörze alkalmával nagyon sok jelentkezőnk volt, azonban a munkavállalók nem igazán mobili­sak. Marosvásárhelyben gondolkodnak, és más városba nem igazán hajlandók átköltözni új munkahely érdekében sem. Nagyon változó életkorúak fordultak meg nálunk, kezdve nagyon idősektől, akiknek már nincs igazán esélyük elhelyez­kedni a munkaerő-piacon, valamint fiatal végzettek, akiknek úgy­szintén elég nehéz tapasztalat nélkül munkát találni” – nyilatkozta lapunknak Dácz Csilla.

 Véleményem szerint…

Közel ezer ajánlat közül választhattak azok, akik március 10–11-e között ellátogattak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában megrendezett országos állásbörzére. Az érdeklődők találkozhattak a munkaadókkal és részletesen elbeszélgethettek a kínált állásokról.

P. Márta
Én azért jöttem ide, hogy a pékiparban találjak munkát, ugyanis elvégeztem egy ilyen kurzust. Már jó ideje keresgélek, reméltem, itt lesz pár ajánlat, de sajnos inkább menedzsereket, üzletkötőket keresnek. Néha az újságokban hirdetik, hogy kertészkedésre keresnek személyeket, bizony én azt is vállalnám. Szeretem ápolni a növényeket, és ha lenne ilyen lehetőség, akkor bármikor elfogadnám, ugyanis a munkára mindenképp szükség van.


R. Árpád

Sok helyre leadtam az önéletrajzom és mindenhol azt ígérték, hogy néhány héten belül felhívnak, hogy megbeszéljük a részleteket, de az igazság az, hogy én ebben nem hiszek. Lejegyezték az adataim, de sajnos rossz tapasztalataim vannak ilyen téren, szerintem jövő ilyenkor sem kapok semmiféle visszajelzést. Ahogy elnéztem a kínált állásokat, azok elsősorban egyetemet végzetteknek szólnak, viszont nekem csak tizenkét osztályom van. Romániában óriási a munkanélkülisége ráta, és folyamatosak az elbocsátások.


Sikó László

Eddig egyedül a katonaságnál érdeklődtem, ahol az első kérdésük az volt, hogy érettségiztem-e matematikából. Szerencsére igen, úgyhogy ez már egy jó lépés. De természetesen még szétnézek, hátha találok valamit az építkezésben.


Kilyén Szilárd

Vegyészként, röntgenasszisztensként szeretnék elhelyezkedni. Sajnos eddig nem találtam végzettségemnek megfelelő állást, de járok különböző kurzusokra is, így reménykedem, hogy mielőbb kerül valami. Igaz, volt egy ajánlat, Segesváron, de mivel az utat nem fizetnék, valamint szolgálati lakást sem biztosítanának, anyagilag semmiképp nem érné meg.


Szőcs András

Nem jöttem különösebb elvárásokkal, a legfontosabb az lenne, hogy munkát találják, mert másképp nem lehet megélni. Bár eddig még semmit nem találtam, mindenképp tervezem, hogy több helyre beadjam az önéletrajzomat.


Végh László

Nyitott vagyok mindenre, de főképp könyvelői állás után nézek, ugyanis ezt végeztem az egyetemen. Sajnos jelen pillanatig semmit sem találtam. Az a baj, hogy ajánlják az állásokat, ám érdekes módon soha senki fel nem vesz, és bár azt ígérik, hogy 1–2 héten belül behívnak állásinterjúra, mégsem teszik. Ennek ellenére több helyre leadtam az önéletrajzomat, viszont mindenütt kérik a tapasztalatot, de kérdem én, egy frissen végzett fiatal honnan tegyen szert tapasztalatra, ha senki nem alkalmazza?


Szabó Zsuzsa

Programozói állást keresek, és úgy láttam, hogy elég sokan kínálnak ilyen jellegű munkát, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok. Kész önéletrajzzal érkeztem, és ahova lehet, le is adom. Ha épp programozóként nem alkalmaznak, akkor más területen próbálkozom.  


Pitu Endre

A kínált ajánlatok között a katonaságnál érdeklődtem, ugyanakkor a külföldi munkák között is szétnéztem, ugyanis egyetemisták számára elég jó ajánlataik vannak. Az óceánon túl három hónapig lehet dolgozni, különböző vendéglőkben, hotelekben munkát vállalni, majd visszatérni az iskolapadba.


Miklós Csaba

Véleményem szerint ezen a börzén csak és kizárólag az igazgatói posztra vágyók találnának maguknak munkahelyet. Nem értem, hogy azon cégek, ahova önéletrajzot adtam le, miért nem árulták el, hogy mekkora lenne a bérezés. Előfordulhat, hogy alkalmaznak és a hónap végén, fizetéskor 200 lejjel szúrják ki a szemem, ami semmire sem elegendő. Másik dolog az, hogy annak, akinek nincs felsőfokú végzettsége, nincs is amit itt keressen, márpedig nekem nincs. Két helyre adtam le eddig az önéletrajzom, de nem hiszem, hogy két héten belül visszajeleznének. Ígéretek vannak, úgyhogy egyelőre még szétnézek a börzén, és majd várom a telefonhívást.


Vass Karola

A turizmusban kerestem állást, viszont helyi szinten semmit sem találtam. Amerikába szívesen kiküldtek volna, de oda nem szeretnék menni. Számomra egyáltalán nem voltak érdekesek az ajánlatok, úgyhogy valamilyen más úton-módon kell állást szereznem. Szívem szerint a szakmámban szeretnék elhelyezkedni, úgyhogy más területeken még nem próbálkozom.Share Button
Ennyien olvasták: 267

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.