Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Nem bontják le a magyar iskolát Nyárádszeredában

Központ május 5, 2011 Egyéb kategória

Nem bontják le a magyar iskolát Nyárádszeredában

 Nyárádszereda városi tanácsa 2011. április 29-én, pénteken este rendes havi ülésén visszavonta azt a 2009-ben hozott tanácsi határozatát, amelyik szerint: le kellett volna bontatnia a nyárádszeredai Deák Farkas Általános Iskola egyik szárnyát azért, hogy annak helyére ortodox katedrális épüljön.

A történethez hozzátartozik, hogy az ortodoxok nem tartották be azon ígéretüket, amelyet e visszavont egyezség is tartalmazott. Pontosabban azt, hogy az iskolarész alatti területért cserébe lemondanak az iskola melletti főtéri park elorzott részéről, vagyis nem erőltetik többé ott templomuk építését.

A görög-keleti tárgyalók azon ígéretüket sem tartották be, hogy kormánytámogatást szereznek, amiből a lebontott magyar iskola helyére egy másik iskolarészt építhet fel itt a helyhatóság. Ehelyett tovább pereltek, és nem elégedtek meg az ugyancsak főtéren felajánlott, igen kedvező változattal.A pénteken beterjesztett átirat szerint meg akarták szavaztatni a település tanácsosaival azt, hogy a testület vegye ki a város (a kormány által is jóváhagyott) leltárból a főtéri park azon részét, ahol az ortodoxok építeni szeretnének. Mindezt egy törvényszéki irat alapján óhajtották elérni.Történik ez, mindazok ellenére, hogy a településen már van két ortodox hajlék, tehát nem indokolt az építkezés. Történik ez annak ellenére, hogy az ortodox elöljárók megígérték, hogy törvényszéki eljárásaikat beszüntetik, tekintettel a fent emlegetett egyezségre. Amit felrúgtak.

A tanács összes jelenlévő tagja pártszínezet nélkül határozottan elutasította ama határozati tervezetet, hogy a leltárból kivegye a főtér azon részét, ahol jelen pillanatban egy tanácsi döntés szerint: tilos az építkezés, és ahol csak a tanács dönthet bármilyen típusú változtatásról.

Mi több, Nyárádszereda tanácsa azzal válaszolt az ortodox egyház be nem tartott ígéretére, hogy napirendre tette, és visszavonta azon határozatát, amely szerint lebontaná és átadná az iskola egyik épületét, hogy oda a maréknyi görög-keletiek a harmadik templomukat is felhúzzák.

Az idő érlelése és az ortodoxok erőszakos nyomulása ismét teljes egységbe kovácsolta Nyárádszereda város tanácsát, akárcsak 2009 januárjában, amikor egyöntetű elhatározással kiemeltették azt a törvénytelenül letett alapkövet, ami teljesen jogtalanul került az immár Bocskai-térre.

Köszönet illeti mindazokat, akik támogatták és támogatják azt az elképzelést, hogy nem kell lebontatni egy magyar iskolát azért, hogy egy tucat ember harmadik templomot építsen két kezünkönmegszámlálható hívei számára.

Kérjük, pártszínezet nélkül továbbra is támogassák a tanács igaz küzdelmét és újra egységes fellépését!

 

Csíki Sándor, Nyárádszereda, 2011. április 29.

Share Button
Ennyien olvasták: 288

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.