Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Nem értjük

Központ július 28, 2011 Egyéb kategória

Nem értjük  

Vass_GyoparMint ismeretes, június közepén kellett volna elfogadnia a MOGYE szenátusának az intézmény Chartáját. A multikulturális egyetemmé való előléptetés elviekben sokban kedvezett volna a magyar anyanyelvű oktatásnak: önállóbb struktúrát biztosított volna, papíron lehetővé téve az önálló döntési jogkörrel felruházott magyar főtanszékek felállítását, és a magyar előadások–román gyakorlatok hagyományát is eltörölhette volna, biztosítva a magyar anyanyelven zajló gyakorlatokat. Az új oktatási törvény az egyetemek szenátusának jogkörére bízta a döntést, ami korántsem bizonyult jó megoldásnak, különösen nem a MOGYE esetében.

A kezdeti 5–5 főtanszék körüli egyezkedések után a magyar egyharmad abba is belement volna, hogy ez az arány 5–8-ra változzék, de az Általános Orvosi Kar kari tanácsa ezt sem hagyta jóvá, s újabb ötlettel állt elő: alakuljon 5 vegyes tanszék. Az ebből fakadó viták eredményezték a magyar szenátusi tagok kivonulását, elmaradását a döntéshozó testület üléseiről.

Brassai Attila sajtóban megjelent nyilatkozatából kiderül, szerinte a román fél érvei és „aggodalmai” megállják a helyüket, hiszen a magyar tagozaton egyelőre nincs elegendő oktató és sokuk minősítése elégtelen az akkreditáció megszerzéséhez. Persze az anyagiakról sem szabad megfeledkeznünk. A tanügyminisztérium például a magyar diákokért többet fizet, az összegből viszont leginkább a román oktatók, oktatás részesül.  

A múlt pénteki újbóli „nekifutás” számos kérdést és problémát vet fel. Vegyük sorra ezeket. Nem világos számunkra, hogy mióta szabad kizárólag engedéllyel virágot osztani egy egyetem professzorainak? Pénteken arra is rájöttünk: vannak dolgok, amik sosem változnak. Lásd kapus, akivel mindenik intézmény esetében nem árt jóban lenni. A MOGYE kapusa kezdettől nem kedvelt minket, és amikor alpári hangnemben szólva a lépcsőről is elkergetett, az sejdült fel bennünk, hogy velünk együtt 21 éves és néhány hónapos emlékeit kergeti el. Hogy Clara Brânzaniuc (nota bene: leánykori nevén Antal Klára) rektorhelyettes asszonynak volt-e valamilyen jogi alapja kitessékeltetni a filmező operatőrt, aki közérdekű információkra lett volna kíváncsi, abban nem vagyunk biztosak. Az viszont biztos, egy köztisztviselőnek alkotmányos kötelessége közügyekben tájékoztatni a polgárokat, jelen esetben olvasóinkat. Továbbá, egy olyan kérdésben, amely a magyar közösség jövőjét illeti, egy vezető pozíciót betöltő értelmiségi ember nem lehet fáradt, vagy – hogy szavait szalonképessé formáljuk – nem lehet tele a hócipője a sajtóval. És végül: egy ilyen döntő fontosságú ülésről a magyar szenátustagok nem hiányozhatnak. Ők a magyar közösség érdekeinek képviselői, és ha nyaralni mentek, jöjjenek haza, vagy el se menjenek, mert távolmaradásukkal hiteltelenné válnak.

Tény, hogy az ügy etnikai-politikai vizekre sodortatott, és jócskán meghaladta a magyar egyharmad kompetenciáját. Ha jól tudjuk, azért vannak vezetőink kormányon, hogy érdekeinket érvényesítsék. Akkor miért nem érvényesíti például egy oktatásért felelős miniszterelnök-helyettes a magyar közösség érdekeit?

Nem értjük.  

Share Button
Ennyien olvasták: 376

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.