Központ
2017. szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Nem értjük

Központ július 28, 2011 Egyéb

Nem értjük  

Vass_GyoparMint ismeretes, június közepén kellett volna elfogadnia a MOGYE szenátusának az intézmény Chartáját. A multikulturális egyetemmé való előléptetés elviekben sokban kedvezett volna a magyar anyanyelvű oktatásnak: önállóbb struktúrát biztosított volna, papíron lehetővé téve az önálló döntési jogkörrel felruházott magyar főtanszékek felállítását, és a magyar előadások–román gyakorlatok hagyományát is eltörölhette volna, biztosítva a magyar anyanyelven zajló gyakorlatokat. Az új oktatási törvény az egyetemek szenátusának jogkörére bízta a döntést, ami korántsem bizonyult jó megoldásnak, különösen nem a MOGYE esetében.

A kezdeti 5–5 főtanszék körüli egyezkedések után a magyar egyharmad abba is belement volna, hogy ez az arány 5–8-ra változzék, de az Általános Orvosi Kar kari tanácsa ezt sem hagyta jóvá, s újabb ötlettel állt elő: alakuljon 5 vegyes tanszék. Az ebből fakadó viták eredményezték a magyar szenátusi tagok kivonulását, elmaradását a döntéshozó testület üléseiről.

Brassai Attila sajtóban megjelent nyilatkozatából kiderül, szerinte a román fél érvei és „aggodalmai” megállják a helyüket, hiszen a magyar tagozaton egyelőre nincs elegendő oktató és sokuk minősítése elégtelen az akkreditáció megszerzéséhez. Persze az anyagiakról sem szabad megfeledkeznünk. A tanügyminisztérium például a magyar diákokért többet fizet, az összegből viszont leginkább a román oktatók, oktatás részesül.  

A múlt pénteki újbóli „nekifutás” számos kérdést és problémát vet fel. Vegyük sorra ezeket. Nem világos számunkra, hogy mióta szabad kizárólag engedéllyel virágot osztani egy egyetem professzorainak? Pénteken arra is rájöttünk: vannak dolgok, amik sosem változnak. Lásd kapus, akivel mindenik intézmény esetében nem árt jóban lenni. A MOGYE kapusa kezdettől nem kedvelt minket, és amikor alpári hangnemben szólva a lépcsőről is elkergetett, az sejdült fel bennünk, hogy velünk együtt 21 éves és néhány hónapos emlékeit kergeti el. Hogy Clara Brânzaniuc (nota bene: leánykori nevén Antal Klára) rektorhelyettes asszonynak volt-e valamilyen jogi alapja kitessékeltetni a filmező operatőrt, aki közérdekű információkra lett volna kíváncsi, abban nem vagyunk biztosak. Az viszont biztos, egy köztisztviselőnek alkotmányos kötelessége közügyekben tájékoztatni a polgárokat, jelen esetben olvasóinkat. Továbbá, egy olyan kérdésben, amely a magyar közösség jövőjét illeti, egy vezető pozíciót betöltő értelmiségi ember nem lehet fáradt, vagy – hogy szavait szalonképessé formáljuk – nem lehet tele a hócipője a sajtóval. És végül: egy ilyen döntő fontosságú ülésről a magyar szenátustagok nem hiányozhatnak. Ők a magyar közösség érdekeinek képviselői, és ha nyaralni mentek, jöjjenek haza, vagy el se menjenek, mert távolmaradásukkal hiteltelenné válnak.

Tény, hogy az ügy etnikai-politikai vizekre sodortatott, és jócskán meghaladta a magyar egyharmad kompetenciáját. Ha jól tudjuk, azért vannak vezetőink kormányon, hogy érdekeinket érvényesítsék. Akkor miért nem érvényesíti például egy oktatásért felelős miniszterelnök-helyettes a magyar közösség érdekeit?

Nem értjük.  

Share Button
Ennyien olvasták: 121

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.