biro_zsolt
Egyéb

Nem indul fegyelmi eljárás Biró Zsolt ellen

Hiába szerette volna Borbély Melinda

biro_zsoltNem indul fegyelmi eljárás Biró Zsolt ellen

Mint arról korábban beszámoltunk, a bukaresti Román Rádiótársaság tanácsa elé citálták Biró Zsoltot, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztőjét, azzal vádolván, hogy szakmáján keresztül alkotmányellenes autonómia-törekvéseinek adott hangot, ugyanis az újságírót a közelmúltban a Marosszéki Székely Tanács (MSZT) elnökének választották.


– Amióta az SZNT-ben tisztséget vállaltam, a Marosvásárhelyi Rádiónál sorozatos zaklatásnak voltam kitéve, több vizsgálatot is kezdeményeztek ellenem. Három alkalommal a vezetőtanács elé hívattak, legutóbb pedig a bukaresti bizottság előtt is meg kellett jelennem, az ügy kivizsgálása érdekében – magyarázta a sajtó képviselőinek Biró Zsolt, aki azt is hozzátette, hogy a fővárosban történő kihallgatást a Román Rádiótársaság vezérigazgatójának kezdeményezésével hívták össze, ahol hangsúlyozták, hogy mindössze egy előzetes fegyelmi eljárásról van szó.
Az érintett 40 nap elteltével pozitív válaszban részesült, hiszen a bukaresti vizsgálóbizottság megállapította, nem áll fenn összeférhetetlenség a Székely Nemzeti Tanács tevékenységében vállalt szerepe, illetve újságírói mivolta között.

„Az SZNT nem politikai szervezet, nem politikai párt, nem indít jelölteket, éppen ezért számítottam erre a válaszra. Ami a politikai tevékenységeinket illeti, mi nemzetpolitikát folytatunk, ami nem azonos a pártpolitikával” – nyilatkozta Biró. Jelen pillanatban az újságíró egy hónapos fizetetlen szabadságát tölti, és reményei szerint néhány napon belül szerkesztői munkáját ugyanott folytatja, ahol abbahagyta.

„Az autonómia nem ördögtől való”

A Marosszéki Székely Tanács elnöke sérelmezi, hogy az RMDSZ-es politikusok rendre megakadályozzák az SZNT képviselőinek, hogy felszólaljanak az ünnepi rendezvényeken, holott ők minden alkalommal szót kapnak. „Megválasztásom óta azt szorgalmazom, hogy tegyük láthatóvá Marosszéket, tudatosítsuk a székely öntudatot. A nyári időszak nagyon kedvező alkalom arra, hogy az SZNT elmenjen, megjelenjen különböző rendezvényeken, falunapokon, ahol elmondja a véleményét, és meggyőzze az RMDSZ-es tanácsosokat, hogy az autonómia nem ördögtől való” – mondta Biró.   
Példaként a marossárpataki falunapokon történt incidenst említette, ahol Biró Zsolt azt tapasztalta, hogy Kozma Barna RMDSZ-es polgármester telefonon kellett engedélyt kérjen feletteseitől arra vonatkozóan, hogy szót adhatnak-e az SZNT elnökének annak a szobornak az avatásán, mely alkotás egyébként a helyi székely tanács vezetőjének, Marosszék Székely Tanácsa elnökségi tagjának munkája. „A válasz elutasító volt, sőt a műsorvezető figyelmetlensége folytán még a téren megjelent SZNT-elnököt sem köszöntötték, viszont Lokodi Edit Emőkét felkérték beszédre, nem politikusként, hanem tanácselnökként” – taglalta Biró.

Aki segíteni nem akar, az legalább ne gátoljon

Ilyen és ehhez hasonló ügyek apropóján született meg az a nyílt levél, amely Maros megye RMDSZ vezetőihez szólt. „Sajnálatosnak tartom, hogy a Székely Nemzeti Tanácsot immár sorozatosan tekintik nemkívánatosnak Maros megye egyes településein, és anélkül, hogy politikai megfontolásokat magyarázna ebbe bárki is, szóvá kell tennem, hogy ez kizárólag az RMDSZ-es vezetőség részéről történő elutasítás. Felhívom mind Kelemen Atilla megyei RMDSZ elnök, mind Lokodi Edit Emőke megyei tanácselnök figyelmét, hogy ezen kiszorítósdi igen veszélyes precedenst teremt és csakis a megosztást szolgálja. Azon érv, mely szerint ünnepi rendezvényeinket nem szabad politikai csatározások színterévé tenni, tökéletesen elfogatható, sőt részemről is támogatott elv. Maros megyében viszont farizeusi magatartással éppen az RMDSZ-es polgármesterek hivatkoznak politikára a civil és pártpolitikai függetlenséget valló SZNT hallatán, aztán a rendezvényeken sorozatosan ott vannak és szót kapnak a szövetség pártpolitikusai” – áll az SZNT által megfogalmazott levélben.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.