Központ
2018. szeptember 23. vasárnap, Tekla, Líviusz

“Nem kell félni” a NATO-hadgyakorlattól a Fekete-tenger partján

Központ április 22, 2015 Társadalom, Uncategorized

“Szerény mértékűnek” nevezte az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítését Adrian Bradshaw, a NATO európai főparancsnok-helyettese, és úgy vélte: ezt senki sem értékelheti fenyegetésnek.

A brit tábornok Mircea Dusa védelmi miniszter társaságában nyilatkozott kedden a sajtónak, miután megtekintették a Fekete-tenger partvidékén zajló Wind Spring 15 elnevezésű NATO-hadgyakorlatot. Az április 16-30 között zajló katonai manőverben 2200 román, amerikai, brit és moldovai katona vesz részt.

Bradshaw kifejtette: a keleti szárny védelmének erősítésével a NATO a szövetséges államok egységét akarja demonstrálni defenzív módon. A NATO-illetékese ismét megerősítette, hogy az európai rakétapajzs – amelynek romániai részét jövőre állítják hadrendbe – kizárólag védelmi célokat szolgál.

A szövetséges erők európai főparancsnok-helyettese azt mondta: jól szervezett nemzetközi hadgyakorlatnak volt szemtanúja, amely azt üzeni a kívülállóknak, hogy a NATO országai mindenkor az észak-atlanti szerződés ötödik cikkelyéhez tartják magukat, amely a tagországok valamelyike elleni támadást a NATO egésze elleni támadásnak minősíti.

Bradshaw köszönetet mondott Romániának, hogy védelmi kiadásai növelése mellett kötelezte el magát, és vállalta két NATO vezénylési központ befogadását. A védelmi tárca szerint a NATO-erők integrált egysége 2016-ra, míg a Bukarestben kialakítandó, hadosztály szintű nemzetközi vezénylési központ 2018-ra éri el teljes operatív kapacitását.
A védelmi miniszter beszámolt arról, hogy Románia mintegy 9 millió eurót fordít idén arra – ebből hétmilliót NATO-forrásokból -, hogy katonai repülőtereit korszerűsítse és alkalmassá tegye nehéz gépek fogadására.

A NATO a Krím félsziget tavaly márciusi orosz elcsatolása után kezdett rotációs hadgyakorlatokat a keleti tagállamok védelmi készültségének fokozása érdekében.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.