haziorvosok
Egyéb

Nem szerződnek a családorvosok!

haziorvosok Nem szerződnek a családorvosok!

Kéthónapi halasztás után június elsejétől érvénybe lép a családorvosok és az egészségbiztosító pénztár közötti új keretszerződés, melyet a szakmában dolgozók továbbra is elutasítással fogadnak. Míg a több hónapos lobbi hatására az állandó ügyeletre vonatkozóan pozitív módosításokat eszközölt a szaktárca, a szerződés többi kitételét a családorvosok érdekképviseletei továbbra is elfogadhatatlannak tartják, és arra biztatják az orvosokat, ne írják alá azt.

Maros megyéből kilencezer családorvos lép ki az egészségügyi rendszerből, amennyiben a szaktárca nem hajlandó módosítani a június elsejétől életbe lépő szerződésben foglaltakat. Az országos és a Maros megyei családorvosok egyesülete egyaránt a kommunikáció hiányát és a biztosítóház képviselőinek a családorvosokhoz való viszonyulását bírálja.
A Családorvosok Patronátusa Országos Szervezetének elnöke, Doina Mihăilă sajtótájékoztatón úgy értékelte, a biztosítóháznak meg kell értenie, ők nem az egészségügy finanszírozói, csupán a biztosítást fizető emberek pénzét kezelik: „Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál az az elképzelés, és ezt velünk is közölték, hogy ők a rendszer finanszírozói, amivel mi nem értünk egyet. Sajnálattal tudatom minden döntéshozóval, ők nem a finanszírozók, hanem az emberek pénzének kezelői. A pénz az embereké, nem az övék, s ők kezelik azt jól vagy rosszul. Amikor pénzeket kezelsz, vállalnod kell a felelősséget, és jó, ha tárgyalsz a szerződő féllel. Mi nem vagyunk a szolgálóik, emberek vagyunk, akik nap mint nap dolgozunk azzal a lakossággal, amely a pénzt befizeti.”

Nem kötelező az állandó ügyelet

Június elsejei határidővel lép érvénybe a családorvosok által biztosított állandó ügyeletre vonatkozó új szabályrendszer is, mely már tartalmazza a családorvosok által javasolt módosításokat. A minisztérium, a honlapján elérhető rendelettervezet értelmében, eltörli az ügyelet kötelező voltát, ugyanakkor a jelenlegi öt orvos helyett hét orvossal működnének a kevesebb terhelés érdekében. Olyan esetben, amikor egy bizonyos környéken a családorvosok száma kevesebb, mint öt, de igény van állandó központ létrehozására, az intézményben ügyeletet biztosíthat a családorvosokon kívül saját családorvosi rendelővel nem rendelkező orvos, valamint harmadéves rezidens családorvos is, azért, hogy biztosítani tudják az állandó ügyeletet.

Továbbá növelték az ügyeletet ellátó orvosok jövedelmét, szakmai fokozattól függetlenül egy családorvos 12,8 lejes óránkénti juttatásban részesül, szemben az eddigi 10 lejes óránkénti összeggel, amelyből eddig az orvos köteles volt a központ költségeit is fedezni.
A rendelettervezet előírja, hogy a helyi önkormányzatoknak részt kell vállalniuk az állandó ügyeleti központok finanszírozásában: a kiegészítő személyzet (biztonsági őr, takarító), a központ minimális felszereltségének, valamint a közművesítés biztosításában.

„Az új normák olyan intézkedéseket tartalmaznak, amelyek az orvosi tevékenység rugalmasságát szolgálják, ugyanakkor kiküszöbölik az állandó ügyeleti központok eddigi tevékenységében fellépő egyes működési zavarokat. Továbbá, kiegészítettük mindazon családorvosok és asszisztensek jövedelmét, akik ezen központok keretében látnak el ügyeletet és kötelezzük a helyi önkormányzatokat arra, hogy aktívabban vállaljanak szerepet ezeknek a központoknak a fenntartásában, ugyanis a helyi közösség az, amely közvetlenül részesül ezen központok létezésének előnyeiből” – nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter.

Tovább tiltakoznak a családorvosok

Míg az állandó ügyelet kérdésében hozott pozitív intézkedéseket örömmel fogadták a szakmában dolgozók és az érdekképviseletek, a családorvosi rendelők működésére, valamint az orvosok kötelességeire vonatkozó szabályozásokban mindezidáig semmiféle kompromisszumra nem hajlottak. Az egyoldalú döntéshozatal következtében a családorvosok készek a végsőkig kiállni érdekeik érvényesítésében. A kabinetek teljes ellehetetlenítésére, a háziorvosi praxis degradálására, a családorvosok megalázására hivatkozva nem hajlandók ilyen körülmények közt szerződést kötni a biztosítóházzal. „A minisztérium továbbra sem hajlandó tárgyalni velünk, ezek után csak egyféle válaszunk lehet: a tizenegyezer orvosból kilencezer úgy döntött, nem írja alá a szerződést, amennyiben nem módosítanak rajta számunkra kedvező irányban” – nyilatkozta Kovács Beáta, a Családorvosok Maros megyei Egyesületének alelnöke.

A szakma ellehetetlenítését célozzák meg akkor, amikor a keretszerződés értelmében arra kényszerítik az orvosokat, hogy háromhavonta egyszer vizsgálják meg és írjanak receptet krónikus betegeiknek, vizitdíjat kérjenek pácienseiktől, naponta legfeljebb húsz betegnek írjanak receptet és küldőpapírt, saját pénzből vásároljanak szervereket és kártyaleolvasót, betegvizsgálat helyett a kártyák adatokkal való feltöltésével foglalkozzanak, valamint vonalkódokat ragasszanak a receptekre – érvelnek a családorvosok.

A múlt pénteki sinaiai találkozón, melyen részt vett Richard Roberts, a Családorvosok Nemzetközi Egyesületének elnöke is, arra hívta fel Cseke Attila egészségügyi miniszter figyelmét, hogy Romániának legalább kétszer ennyit kellene költenie az egészségügyi rendszerre, melyet leginkább a családorvosi praxis fejlesztésére kellene irányítaniuk: „Csupán a GDP 3,6 százalékát fordítják az egészségügyre, és amennyiben tartani akarják a lépést a többi európai állammal, legalább kétszer ennyit kellene. A legjobb hely, ahová a pénzalapot irányítani kellene, a családorvosi rendszer Az egészségügyi rendszerben az alapellátás kis költségek mellett jó eredményeket képes felmutatni” – nyilatkozta a nemzetközi egyesület elnöke.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.