Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

„Nem vagyunk elégedettek azzal, amilyen demokráciánk van”

Központ június 24, 2011 Egyéb kategória

„Nem vagyunk elégedettek azzal,
amilyen demokráciánk van”

sutoA Sütő András Baráti Egyesület június 17-én a névadó íróról tartott emlékülést. Az egyesület Sütő emlékének ébren tartását, jelentőségének hangsúlyozását tartja legfőbb célkitűzésének. Többek között ezért is emlékeztek, immár harmadik esztendeje, az 1927. június 17-én született Kossuth- és Herder-díjas íróról.

Igazi kelet-európai sorsú értelmiségi

Az író sírjának megkoszorúzása után az emlékünnepség a Bernády Házban folytatódott, ennek házigazdája Nagy Pál irodalomtörténész volt.

Az első felszólaló, a marosvásárhelyi gyökerekkel rendelkező Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója volt. „Kelet-közép-európai kortárs történelmünk egyik legnagyobb írójára és emberjogi harcosára, Sütő Andrásra emlékezem” – kezdte beszédét a történész, majd korabeli emlékek megidézésével fejtette ki álláspontját: „nem vagyunk elégedettek azzal, amilyen demokráciánk van”.

1989 decembere az erdélyi magyarság magáraeszmélése volt, első önrendelkező gesztusa, amelyben vitathatatlanul fontos szerepe volt az írónak. „Sütőnek esélye nyílott egy, a mi régiónkban, a Duna-medencében fontos kísérletre: elő tudta mozdítani a szabadság kiépítését, románok és magyarok megbékélését, miközben a maga konzekvens őszinteségében viselte a kelet-európai értelmiségiekre nehezedő nyomást: a közösség nevében való beszélést, a haza, a nemzet, a társadalom, a közösség mélyebb igazságának szószolói szerepét.

Igazi kelet-európai sors az övé, melyben egymást váltja az elkülönülő, a kontempláló és az aktív politikai szerep” – méltatta az író közéleti szerepvállalását Schmidt Mária.

 Egymásnak ítélve – Fekete Március Marosvásárhelyen  

 Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum és az azt működtető közalapítvány programigazgatójaként vett részt annak a programcsomagnak a megszervezésében, amelynek egyik végterméke az Egymásnak ítélve című könyv. A programcsomag megszervezése 2009 decemberében kezdődött, ennek eredményeként 2010. március 11-én a Terror Háza Múzeumban díjátadásra került sor.

Ekkor adták át a Petőfi Emléklap a helytállásért nevű díjat, illetve a Kisebbségekért-díját hat olyan személynek, akik a tragikus márciusi eseményekben hősiesen helytálltak: Lőrinczi Józsefnek, Sütő Józsefnek, Szilágyi Józsefnek, Puczi Bélának, Szilveszter Kis Péternek, Tóth Árpádnak. Idén március 17-én került sor az Egymásnak ítélve című könyv bemutatójára.

Ez a kiadvány összhangban született a Terror Háza Múzeum programjával: ne csak az áldozatokról, a tettesekről emlékezni, hanem olyan hősökről, helytállókról is, akik még közöttünk vannak, és akik – amikor szükség volt – tették a dolgukat. A könyv szerkesztői figyeltek arra, hogy egy 20. századi tabutizált, kibeszéletlen történelmi fejezet tárgyalásakor a 21. század nyelvén beszéljenek, az angol nyelven is megjelent kiadvány ennek köszönheti ismeretterjesztő és érzelemgazdag jellegét.

Jövő év márciusában pedig a Terror Háza Múzeum a Román Kulturális Intézettel együtt egy olyan nemzetközi konferencia szervezésére készül, amelynek célja a közös párbeszéd lehetőségének a megteremtése.

 Egy mezőségi oktatásfelmérés tanulságai

 Vetési László lelkipásztor, tanár a Sütő András Baráti Egyesület felkérésére végzett 2009–2010-ben a mezőségi oktatás gyermekszám arányának felmérésére egy igen jelentős kutatást. Vetési László előadását Sütő András nemzetféltési gondolataival kezdte, amelyben hangsúlyos szerepet kapott a pusztakamarási magyar gyerekek sorsa, illetve a tágabb Mezőség féltése. Az előadó szomorú dolgokra reflektált: említett történelmi településeket, ahol ma 30 léleknél kevesebb magyar él, majd hosszasan ecsetelte a rendezetlen oktatáspolitika következményeit.

Az előadó szerint nem kell távolabb mennünk 20–30 kilométernél, hogy a magyar anyanyelvű oktatást megmentsük. Előadásában említett pozitív példákat is, de várja mindazon Maros megyei pedagógusok jelentkezését, akik hajlandók lennének havonta egyszer egy hétvégéjüket a szórványosodó Mezőség magyar gyerekeire áldozni.

Az emlékülést, melyet egy Fekete Márciusról készített filmösszeállítás, illetve érzelemmel telített hozzászólások gazdagítottak, a mezőségi népzenét játszó Prücsök együttes előadása zárta.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 243

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.