Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

„Nem valakiért, valamiért kell összefogni”

Központ augusztus 4, 2011 Egyéb

„Nem valakiért, valamiért kell összefogni”

 osszefogasÚjabb beszélgetésre került sor a marosvásárhelyi helyhatósági választásokkal kapcsolatban. A három erdélyi magyar politikai alakulat képviselői ezúttal Bözödön, a 3. fiERD táborban ültek asztalhoz megvitatni a magyar polgármesterjelölt állításának kérdését. Bár közös nevezőre ezúttal sem jutottak, a beszélgetés végére megígérték: lesz megegyezés.

 

 A többségi tanács a tét

 A tanácskozás moderátora Bíró Csaba főszervező volt, aki arra kérte a beszélgetés résztvevőit, hogy a magyar polgármesterjelölt-állítás kérdésében fejtsék ki álláspontjukat. Dr. Benedek István, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke elmondta, szerinte megvan az esély az összefogásra, viszont alaposabban ki kell ismerni a lehetőségeket, olyan stratégiákon kell gondolkodni, amelyekkel a jelenlegi, látványpolitikát folytató polgármestert le tudják győzni. Az orvosprofesszor hangsúlyozta: az összefogásnak nem csupán egy közös jelölt állítása a tétje, hanem a többségi tanács megszerzése legalább ugyanolyan fontos feladat.

László György, a Magyar Polgári Párt Maros megyei elnöke gondolatait metaforikusan indította: „2008-ban nem vették figyelembe a kicsit, de jelenleg más szelek fújnak a Kárpát-medencében. A kicsi megnőtt, megerősödtek a nemzeti politikai mozgalmak”. László is egyetértett abban, hogy egy olyan életképes koalícióra van szükség, amely az általa állított jelöltet helyzetbe tudja hozni a jelenlegi vásárhelyi politikai porondon népszerű Dorin Floreával szemben, aki eddig még a magyar szavazók egy részét is el tudta vinni. A második hozzászólótól hangzott el a beszélgetés egyik kulcsmondata: nem valakiért, hanem valamiért kell összefogni. Ezt a gondolatot vitte tovább Kali István, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei alelnöke, aki hozzászólásában azt taglalta, fontos az összefogás kérdése, de nem elhanyagolandó szempont, hogy a vásárhelyi magyarok őszintén akarnak-e közös magyar polgármesterjelöltet? „Nem politikai döntésekre van szükség, hanem a választópolgárok szavazataira, akik ha otthon maradnak, nem ér semmit az összefogás” – mondta Kali, majd hozzátette – „nem kampánytól kampányig terjedő vezetésre van szükség, hanem folyamatos városfejlesztési programra, amely a várost Nyugat irányába zárkóztatja fel”. Az EMNT képviselője bizakodóan állította, lesz magyar városgazdája Marosvásárhelynek. A sokat hangoztatott koalíció egyelőre nélkülözi a legrégebbi és számbelileg legnagyobb szavazóközönséget megszólítani tudó politikai alakulat aláírását, ez pedig Kali István szerint azt vonja maga után, hogy minél később egyeznek meg, annál kevesebb idejük lesz a közös jelölt imázsának felépítésére.

Benedek István kifejtette: abban biztos, hogy a polgármester kérdésében összefogás lesz, ám a közös tanácsosi listaállítás kérdése felől nincs meggyőződve. A városi RMDSZ szervezetének elnöke az előző hozzászóló felvetésére reagálva Ötvös József református esperes gondolatát idézte, aki szerint a koalíció kérdésében nemcsak a városi, hanem a megyei és országos szintű RMDSZ vezetők aláírására is szükség van. „Jelen pillanatban nem lehet úgy polgármesteri székben gondolkodni, hogy ne tudjuk magunk mögött a megyei és országos vezetés támogatását” – erősítette meg az orvosprofesszor az előbb idézett gondolatot, majd hozzátette, a választások lebonyolításában fontos az illetékes ellenőrző szervek bevonása a törvénytelenségek elkerülése végett.

 Az EMNT Vass Leventét, az MPP Bölönit szeretné

 A következő moderátori kérdés arra vonatkozott, hogy a beszélgetők szerint ki veheti fel a harcot a jelenlegi polgármesterrel? A hozzászólások leginkább Bölöni László, Csegzi Sándor, Vass Levente alakját elemezték, de szó esett Dávid Csabáról, Dávid Lászlóról és a magyar jelöltek között Frunda György neve is felmerült. Amikor a moderátor a beszélgetők által favorizált jelöltre kérdezett rá, Benedek István szerint Frunda György megnyerhetné a választást, de volt már arra példa, hogy a szenátor helyhatósági választások alkalmával visszalépett. Az orvosprofesszor szerint Floreát csak egy olyan ember képes legyőzni, aki ismeri, a közelében volt évekig, és a saját kártyáit ki tudja játszani ellene. Az MPP-sek szerint Bölöni László lenne a nyerő, az EMNT Vass Leventére teszi le a voksát. A moderátor felvetette azt a pletykát is, mely szerint az RMDSZ felső vezetése azért akarja Vass Leventét jelölni, hogy elveszítse a választásokat, ám ezt a szóbeszédet a városi elnök badarságnak nevezte.

A beszélgetés azzal a gondolattal látszott lekerekítődni, hogy a koalícióból nem lesz semmi, de ezt a meghívottak cáfolták, mindannyian meggyőződésüket nyilvánították ki afelől, hogy sikerül megtalálni az alkalmas embert, aki körül kialakulhat a konszenzus. Ezen kívül van néhány olyan kérdés, amelyben egyetértenek, például a függetlenként indulni szándékozó személyekről mindannyian úgy gondolják, meg kell győzni őket arról, hogy lépjenek vissza. A résztvevők abban ugyancsak egyetértettek, hogy a román szavazók egy bizonyos rétegét ugyancsak a magyar jelölt mellé kell állítani.

Share Button
Ennyien olvasták: 101

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.