Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Nemet mondtak az önálló magyar oktatási struktúrára

Központ június 24, 2011 Egyéb kategória

Nemet mondtak az önálló magyar oktatási struktúrára

mogyeA Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) szenátusának első ízben június 16-án kellett volna elfogadnia a hetek óta terítéken lévő és az egyetemen belül eltervezett módosításokat, ugyanis az újonnan elfogadott tanügyi törvény előírja a magyar tagozat önállóságát. A tervek és az ígéretek ellenére a román vonal oktatói nemmel voksoltak az átalakításra, aminek hallatán a magyar nemzetiségű professzorok, orvosok és diákok kivonultak a szenátusi ülésről.

Hétfőn, június 20-án újra összeült a MOGYE szenátusa, ám ezúttal is a magyar képviselők hiányában. A hétfői nap folyamán prof. dr. Nagy Örsöt, a MOGYE helyettes rektorát telefonon kerestük meg, ám tőle csak annyit sikerült megtudtunk, hogy épp pácienseit gyógyítja. Arra már nem született válasz, hogy mit döntött a szenátus.
Prof. dr. Szabó Béla dékán-helyettes kifejtette, az új oktatási törvény előírja a magyar tagozat önállóságát, ám a román kollégák, az egyetemi autonómiára hivatkozva, mégis figyelmen kívül hagyták ezt. „A törvény az törvény, és mi ezen az úton próbáljuk elérni céljainkat. Még nem tudjuk, hogy mit döntöttek a gyűlésen, viszont nem valószínű, hogy a mi javunkra szavaztak volna” – magyarázta.

Tervek, álmok, elképzelések

Az elmúlt hetekben, amikor még esélyt láttak a gyógyszerészeti és a fogorvosi karon egy-egy önálló főtanszék, valamint az általános orvosi karon három magyar (sebészet, belgyógyászat, preklinikum) főtanszék megvalósítására, prof. dr. Szabó Béla dékán-helyettes, az orvostanhallgatók kérésére szervezett találkozó alkalmából számolt be a magyar oktatási struktúra előnyeiről és válaszolt az addig tisztázatlan kérdésekre. Mint mondta, a híresztelések ellenére az új törvény nem befolyásolná a magyar hallgatók státusát, a végzősök továbbra is államilag elismert diplomát kapnának, valamint az ingyenes helyek száma sem csökkenne. „Az egyetemen belül számítani lehetne a csoportok átszervezésére, hiszen kizárt, hogy egy vegyes csoport számára is megfelelő órarendet állítsunk össze. Azon magyar ajkú diákok, akik a román nyelvű gyakorlati órák látogatását választanák, az elméletet is románul kellene tanulják” – magyarázta. Személyes véleményét is megosztotta az egybegyűltekkel, miszerint az orvosi szakma csínját-bínját elsősorban anyanyelven lehet megfelelő módon elsajátítani.
A beszélgetésen jelen volt prof. dr. Szilágyi Tibor is, aki az oktatói álláskeretek szétválásáról számolt be. „Eddig képtelenség volt meghatározni a tanársegédi vizsgán, hogy melyik tagozatra alkalmazunk, mivel egyben voltak a gyakorlatok. Ennek következménye az lett, hogy 45 százaléknyi diákarány mellett mindössze 28 százalékos az oktatói arány. Éppen ezért a gyakorlatok nyelvének megválasztása rövid és hosszú távon is kihat a teljes marosvásárhelyi oktatásra. A magyar tagozat létrejöttével önök közül alkalmazhatnánk tanársegédeket” – taglalta.

Határozatlan diáksereg

Míg a Székelyföldről származó diákok zöme fölöttébb örvendene a magyar nyelvű tanításnak, addig néhányan továbbra is ragaszkodnának a román nyelven zajló gyakorlati oktatáshoz: „A rezidens vizsgát egyelőre román nyelven kell letenni, így hasznos lenne, ha a szakszavakat románul is tudja a diák. Mi történik abban az esetben, ha a magyar gyakorlati órán a tanársegéd nem tanítaná ezt meg nekünk?” – merült fel a kérdés a néhány hete tartott tájékoztatón.
Prof. dr. Szabó Béla többszörösen kihangsúlyozta, mindössze érdeklődés és fej szükséges ahhoz, hogy románul is megtanulja a fontosabb részeket, kifejezéseket. Megemlítette, a klinikai gyakorlatok során minden egyes hallgató kapcsolatba kerül majd román beteggel, a kórlapokat minden esetben román nyelven kell kitölteni.
Sokan azért kívánnák továbbra is román nyelven folytatni tanulmányaikat, mert az sokkal inkább hasonlít az angolra, így könnyebben lehet érvényesülni külföldön. Ennek hallatán a dékán-helyettes arra kérte a hasonló szándékkal rendelkezőket, hogy startból a román tagozatra jelentkezzenek, ezáltal nem foglalva a magyar helyeket, így esélyt adva másoknak is.

Aktívak a román diáktársak

A június 16-i kari tanácsi ülést megelőzően a tanintézet román szakos diákjai pillanatok alatt kifejezték nemtetszésüket a magyar tagozat önállóságának megvalósulását illetően, többek között egy levél formájában, melyet a legnépszerűbb közösségi portálon (Facebook) is megosztottak. N. M. ötödéves orvostanhallgató teljes mértékben egyetért a kez­­de­ményezéssel, mindaddig amíg nem a román állam pénzén valósítják azt meg. A fiatalember véleménye szerint azon személyek, akik Romániában magyar nyelven sajátítják el szakmai ismereteiket, képtelenek lesznek román ajkú pácienseket gyógyítani. „Személy szerint várom azt a napot, amikor elhatárolják Székelyföldet Romániától, ugyanis kíváncsi leszek, hogy miből fognak majd megélni, hogy jutnak el Magyarországra romániai vízum nélkül, hisz még repülőterük sincs” – olvasható a sok mindenről árulkodó hozzászólásokban.

Share Button
Ennyien olvasták: 358

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.