Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Nyaralási tippek politikusaink részére

Központ július 15, 2011 Egyéb kategória

 Nyaralási tippek politikusaink részére

A megterhelő közéleti munka bizonyára leköti politikusaink minden percét. Ilyenkor, nyár elején, még az is előfordulhat, hogy nem jut idejük vakációs programjaik előkészítésére. Tekintettel a továbbra is fennálló gazdasági válságra, következzen néhány költségkímélő „last-minute” ajánlat.

A környezetvédelmi miniszternek egy Nyugat-Európából származó „second-hand” lakókocsiban, a marosvásárhelyi RAR székhelyén eltöltendő 10–15 napos üdülést javasolunk. Ezáltal közelebbről is megtudhatja, mi a véleményük a munkájáról azoknak, akik külföldről használt járművet hoznak be az országba. Ugyanakkor első kézből (pontosabban első lélegzetvételből) tudomást szerezhet a város „ipari büszkeségének”, a vegyipari kombinátnak a károsanyag-kibocsátásáról. Garantáltan politikai stratégiát fog változtatni egy ilyen élménydús nyaralás után!

„Neptunos” politikusaink részére egy Fekete-tengeri nyaralás lenne a megfelelő. Fel kellene térképezzék a román tengerpart mai romos állapotát. Ugyanakkor nosztalgiázhatnak a „Neptuni találkozó” óta eltelt „diadalmas” politizálás emlékei felett. Pontosabban kiszámolhatják, hány évig, hónapig és napig voltak eddig hatalmon. Amilyen romos állapotba jutott a román tengerpart (senki sem megy oda, inkább Bulgáriába vagy a világ bármelyik más pontjára utazik árkon-bokron keresztül), olyan mély válságba jutott mára „érdekképviseleti szervezetünk” is. Minél több időt töltenek a kormányon, annál nehezebben fogják a szervezetük hitelességét visszaszerezni. Mint a tengerparti romos szállodákat, úgy kell majd az

RMDSZ-t is a romjaiból újjáépíteni. Vagyis első lépésként az alapjáig le kell bontani. A román tengerparti állapotok talán érthetőbbé teszik a mára kialakult politikai helyzetet. A szálloda-tulajdonosok is azt hitték, hogy a hazai turisták mindörökké náluk fognak nyaralni. Mélységesen tévedtek.

Az egészségügyi miniszternek nem javasolhatjuk, hogy a hazai tájakon töltse el a szabadságát. Tudjuk, hogy nagyon sokba kerül a távoli országokba való kiutazás, de meg kell értenie, hogy itt Romániában állandó zaklatásnak lenne kitéve. Az ország összes állampolgára kapott már valamilyen „pofont” az egészségügyi rendszertől, és hiába van a felismerés, hogy nem minden hibáért ő a felelős, az emberek indulatossága nem ismeri a logikát. Emiatt javasoljuk, hogy lehetőleg olyan helyre utazzon, ahol nyugodt lehet afelől, hogy nem találkozik román állampolgárral. Sőt, a biztonság kedvéért, jobb, ha egyáltalán nem lesz emberi lény körülötte. Próbálkozzon egy lakatlan szigettel vagy a trópusi őserdőkkel.

A miniszterelnök-helyettes úrnak egy fehéregyházi meditációs-romantikus nyaralást ajánlunk. Közhelynek tűnik, de a szerelem mindennél fontosabb. Pontosabban a szabadság és a szerelem. Mi lett volna, ha a nemzet költője nem ragad kardot és nem megy el a fehéregyházi csatába? Minden bizonnyal ma sokkal több Petőfi-vers gazdagítaná a nyelvünket. A forradalom pedig (kockáztassuk meg ezt a le nem ellenőrizhető feltételezést) valószínűleg ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlott volna le. Itt az ideje, hogy újból tollat ragadva levonuljon a csatamezőről. Amíg még nem késő. Kár lenne a költői tehetségét veszni hagyni.

Share Button
Ennyien olvasták: 252

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.